Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów, jaki można zjeść na śniadanie. Co prawda nie wszyscy przepadają za klasyczną owsianką, jednak można z nich przygotować o wiele więcej zdrowych potraw. Należą do nich np.: koktajle, muffiny i placuszki. Dziś przygotujemy te ostatnie, ale ich smak będzie zachwycający. Podamy je bowiem niczym włoskie tiramisu z kremowym dodatkiem i oprószymy kakao. Ten zestaw będzie nie tylko apetyczny i smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy.
Dlaczego płatki owsiane są takie zdrowe?
Płatki owsiane to pełnoziarnisty produkt zbożowy. Oznacza to, że do ich przygotowania wykorzystywane jest całe ziarno, a dzięki temu zawierają one mnóstwo wartościowych składników. Płatki owsiane stanowią przede wszystkim źródło zdrowych węglowodanów złożonych. Energia z nich jest uwalniana stopniowo, więc starcza na długo i nie powoduje nagłych skoków cukru. Poza tym płatki owsiane dostarczają też błonnika, który dba o prawidłową pracę układu pokarmowego, a jednocześnie o naszą linię. W płatkach tych znajdziemy też wiele witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, dbają też o zdrowie skóry. Ponad to płatki owsiane to źródło cynku, magnezu, fosforu i potasu. Składniki te dbają o naszą odporność, mocne mięśnie i kości.
Jak zrobić placuszki owsiane z kawą?
By placuszki owsiane zamienić w śniadanie o smaku tiramisu, wystarczy do nich dodać trochę kawy rozpuszczalnej. Nie wpłynie ona na chrupkość placuszków, a jedynie na ich smak i nieco na kolor.
Przepis: Placuszki owsiane z kawą
Placuszki owsiane z dodatkiem kawy podane niczym tiramisu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 duże jajka
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJajka wybij do miski, rozkłóć widelcem. Kawę rozpuść w gorącej wodzie, dodaj do jajek razem z jogurtem naturalnym, wymieszaj. Wsyp płatki owsiane i szczyptę soli, wymieszaj, odstaw na pół godziny.
- Smażenie placuszkówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, spłaszczaj je i smaż, aż placuszki będą złociste z obu stron. Zdejmij je, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jak podać placuszki owsiane a la tiramisu?
Kiedy już macie usmażone placuszki owsiane, zajmijcie się ich odpowiednim podaniem. Potraktujcie je niczym biszkopty w tiramisu i przełóżcie kremowym dodatkiem. Nie będzie to jednak tłuste mascarpone, a zdrowy jogurt naturalny typu greckiego. Możecie go wymieszać z odrobiną miodu, co też wyjdzie wam na zdrowie. Piramidkę z placuszków i jogurtu oprószcie ciemnym kakao. Potrawa zyska na smaku i estetycznym wyglądzie, a przy okazji wzrośnie też jej wartość odżywcza.
Czytaj też:
Mieszam płatki owsiane z tymi owocami i wstawiam do piekarnika. Ta kolacja jest pyszna i zdrowaCzytaj też:
Ekspresowe placki owsiane z kilku składników. W 10 minut mam przepyszne śniadanie