Jak ugotować ryż na sypko? Wystarczy pamiętać o 3 zasadach

Jak ugotować ryż na sypko? Wystarczy pamiętać o 3 zasadach

Dodano: 
Ugotowany ryż
Ugotowany ryż Źródło:Shutterstock / Pixel-Shot
Ryż ugotowany na sypko to doskonały dodatek do obiadu i sałatek. Jak jednak go gotować, by ziarna nie posklejały się, tylko były sypkie? Nie potrzeba wiele wysiłku, trzeba tylko pamiętać o 3 krokach.

Wiele osób kupuje i gotuje ryż w torebkach. Ja jednak mam wrażenie, że wraz z takim ryżem zjadam drobinki plastiku. Dlatego nawet, jeśli kupię ryż w saszetkach, gotuję go luzem. By jednak taki ryż był sypki po ugotowaniu, trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Jaki ryż da się ugotować się na sypko?

Do gotowania na sypko nadaje się ryż biały długoziarnisty, a także ryż basmati, jaśminowy, parboiled, brązowy i dziki. Na sypko nie da się ugotować ryżu krótkoziarnistego. Zawiera on dużo skrobi i jego ziarna są kleiste po ugotowaniu. Jednak takie mają być, bo ryż ten stosowany jest głównie jako farsz.

Zwykle nie ma problemu z ugotowaniem na sypko ryżu parboiled, bo dzięki wcześniejszemu podgotowaniu i wysuszeniu, ryż ten traci tendencję do zlepiania się. Podobnie jest z ryżem dzikim, którego ziarenka zawsze zachowują sypkość.

Jak ugotować ryż na sypko?

Do gotowania na sypko zwykle przeznaczamy ryż biały, długoziarnisty. By rzeczywiście jego ziarna były sypkie po ugotowaniu, trzeba pamiętać o kilku zasadach:

  • Po pierwsze przed gotowaniem ryż należy dokładnie wypłukać. Trzeba tyle razy wymieniać wodę, by woda była przezroczysta, bez zmętnień. W ten sposób z powierzchni ryżu zostanie zmyta skrobia, która powoduje późniejsze sklejanie się ziaren.
  • Po drugie należy pamiętać o odpowiedniej proporcji ryżu do wody. Przy gotowaniu ryżu białego długoziarnistego, na 1 objętość ryżu trzeba użyć 2 objętości wody. Czyli wypłukany ryż wsypujemy do garnka i zalewamy go dwa razy taką objętością zimnej wody, jaką zajmował ryż. Do wody warto dodać trochę soli, by ryż miał smak. Teraz garnek należy przykryć i pozostawić do zagotowania się. Gdy ryż się zagotuje, należy zmniejszyć ogień i dalej gotować go pod przykryciem.
  • Po trzecie, bardzo istotny jest czas gotowania ryżu. Zwykle biały ryż potrzebuje 12-15 minut gotowania. W tym czasie nie należy go odkrywać, ani mieszać. Po tym czasie ryż trzeba zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Dzięki temu ryż wchłonie całą wodę, zachowując przy tym elastyczność i sypkość. Teraz warto przemieszać ryż widelcem, by ziarna zachowały sypkość.

O tym też warto pamiętać, gotując ryż

Oto kilka wskazówek, które mogą się przydać przy gotowaniu ryżu:

  • Do gotowania ryżu brązowego należy użyć nieco więcej wody. A to dlatego, że ryż ten wymaga dłuższego gotowania.
  • Po zagotowaniu wody z ryżem, garnek można zastawić z ognia i trzymać owinięty np. kocem przez ok. 45 minut. W tym czasie ryż sam się dogotuje, zachowując sypkość.
  • Przed gotowaniem ryż można podprażyć w suchym garnku. Dzięki temu zyska przyjemny aromat.
  • Dobrym sposobem na ugotowanie ryżu na sypko, jest gotowanie go do czasu, aż będzie miękki. Potem trzeba go przełożyć na sito, przelać przegotowaną wodą, przemieszać i osączyć.

Czytaj też:
Dodaj do ryżu proste składniki i usmaż. To pożywne danie zaskoczy cię smakiem
Czytaj też:
Ryż zapiekany z jabłkami to zapomniany przysmak dzieciństwa. Zrób lekkostrawną kolację dla całej rodziny

Opracowała: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl