Nie wierzyłam, że bez klasycznej mąki da się uzyskać takie ciasto. Jednak można — i co więcej, zawsze wychodzi puszyste i pełne smaku. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i potrzeba do niego tylko ręcznego miksera.
Jak zrobić ciasto waniliowe z mąki ziemniaczanej?
Zamiast mąki pszennej wypiek zawiera tę ziemniaczaną, jednak wymiana nie polega na zastąpieniu jej w takiej samej ilości. Tego składnika bierze się znacznie mniej, za to strukturę ciasta zapewniają ubite białka z kilku jajek. Natomiast żółtek nie używa się wcale.
Oprócz tego receptura jest bardzo prosta, bo uzupełnia ją cukier puder, masło i ekstrakt waniliowy. W oryginalnym przepisie, który znalazłam w książce z 1975 roku, była prawdziwa wanilia. Laskę należy posiekać i utrzeć z cukrem, po czym dodawać razem z nim do ubijanych białek. Choć nie napisano tego, cukier dobrze jest przesiać, żeby usunąć fragmenty przyprawy.
Aby deser nie przywierał do formy, obsypuję ją drobną kaszą kukurydzianą. W przeciwieństwie do często używanej kaszy manny czy tartej bułki jest to produkt bezglutenowy. Całość piekę trzy kwadranse i podaję z cukrem pudrem albo zwykłym lukrem.
Przepis: Ciasto waniliowe z mąki ziemniaczanej
Pyszny bezglutenowy wypiek to idealny akompaniament do kawy i herbaty
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 202 w każdej porcji
Składniki
- 50 g masła
- 2 łyżki drobnej kaszy kukurydzianej
- 120 g białek (z 3-4 jajek)
- 400 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Szykowanie wypiekuRoztop 40 gramów masła, a resztą posmaruj boki i dno formy, po czym obsyp je kaszą. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Mieszanie masyUbij pianę z białek, dodając partiami cukier i ekstrakt waniliowy. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, po czym wlej cienkim strumieniem masło, mieszając. Przelej ciasto do formy.
- Pieczenie ciastaWstaw formę do piekarnika na około 45 minut, aż się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy. Ostudź ciasto i wyjmij delikatnie z formy.
Co można dać do ciasta zamiast mąki?
Klasyczną pszenną mąkę można zastąpić w wypiekach innymi produktami. Możliwości jest całkiem sporo. Do najczęściej stosowanych bezglutenowych alternatyw należą:
- mielone migdały, orzechy włoskie lub laskowe,
- mąka orzechowa, również z kokosa,
- płatki albo mąka owsiana,
- mąka ryżowa,
- mąka kukurydziana,
- maka i płatki gryczane,
- mąka z ciecierzycy (jako dodatek),
- ugotowana kasza jaglana,
- ugotowana kasza gryczana,
- ugotowany biały ryż,
- ubite białka i mąka albo skrobia ziemniaczana,
- ubite białka i skrobia kukurydziana,
- ubite białka i gorzka czekolada,
- czarna lub czerwona fasola z puszki.
Czytaj też:
Zrobiłam to czekoladowe ciasto z 2 składników. Bez mąki i jajek, a smakuje jak marzenieCzytaj też:
Uwielbiam to kremowe ciasto z ryżu i kokosa. Bez mąki, jajek i pieczenia, a smakuje jak marzenie
