Makaron shirataki miałam okazję testować kilkanaście lat temu, gdy był nowością. Dziś jest tańszy i łatwiej dostępny, dzięki czemu można korzystać z niego częściej. Kluski są niemal bezkaloryczne i zwykle nie wymagają gotowania. Mają też neutralny smak, który świetnie współgra z różnymi dodatkami. To idealny wybór dla osób odchudzających się i pilnujących prawidłowej wagi.
Ile kalorii ma makaron shirataki?
Stugramowa porcja tego japońskiego makaronu zawiera tylko 4-7 kalorii. Ma on żelową konsystencję i nie dostarcza białka ani tłuszczu, tylko 1 g węglowodanów i 3-5 g błonnika.
Dania z tym produktem są niskokaloryczne. Porcja mojego to jedynie 320 kalorii i 29 g węglowodanów, podczas gdy z kluskami ryżowymi, włoską pastą czy polskim makaronem jajecznym zapewniałaby aż 550-580 kalorii i 120-150 g węglowodanów. Oszczędność jest więc ogromna.
Z czego jest zrobiony makaron shirataki?
Powstaje z żelującej substancji o nazwie konjac, stąd jest to jego inna nazwa. Pozyskuje się ją z korzenia dziwidła Riviera (Amorphophallus konjac). Zawiera błonnikowy związek glukomannan, który ma zdolność wchłaniania dużych ilości wody.
Shirataki jest najczęściej dostępny w postaci gotowych klusek pakowanych w wodzie, jest też jednak drobny „ryż”. Rzadziej można trafić na produkt suchy, który wymaga gotowania.
Makaron ten dodaje się do zup, sosów i dań jednogarnkowych. Choć często robi się go na patelni, nie da się przysmażyć. Zamiast rumiany, będzie coraz mniejszy i twardszy.
Glukomannan ma jednak zalety zdrowotne. Nasila uczucie sytości oraz pomaga obniżać wysoki cholesterol i glukozę we krwi. Wspiera również jelita i trawienie.
Jak zrobić makaron shirataki z kurczakiem i warzywami?
Do tej potrawy smażę zamarynowanego kurczaka, ale mając gotowe mięso, można skrócić jej przygotowanie. Jeśli tylko zrobię wcześniej pieczoną albo gotowaną pierś, chętnie jej używam.
Makaron płuczę wodą, by pozbyć się posmaku zalewy. Wrzucam go na patelnię i podgrzewam przez kilka minut. W ten sposób jest mniej wilgotny i łatwiej łączy się z pozostałymi składnikami.
Warzywna baza to cebula, papryka i świeży szpinak, natomiast całość spina lekko pomidorowy sos. Danie smakuje najlepiej posypane prażonym sezamem, a także natką pietruszki.
Przepis: Makaron shirataki z kurczakiem i warzywami
Sycące danie z makaronu konjac smażonego z piersią kurczaka, papryką i szpinakiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Azjatycka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mała żółta papryka
- 400 g makaronu shirataki
- 2 szklanki szpinaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki podprażonego białego sezamu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie kurczakaPrzeciśnij czosnek przez praskę i posiekaj papryczkę chili, jeśli jej używasz. Połącz te składniki z łyżeczką oleju, wymieszaj z mięsem i oprósz je solą oraz pieprzem. Odstaw na co najmniej 10 minut.
- Szykowanie składnikówW tym czasie pokrój cebulę w kostkę, a paprykę w paski. Przepłucz makaron wodą i osącz. Połącz koncentrat z sokiem z cytryny, sosem sojowym i 2 łyżkami wody.
- Smażenie daniaRozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso i podsmaż, aż przestanie być surowe. Wtedy zdejmij je z patelni, wlej resztę oleju i dołóż cebulę. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, po czym dodaj paprykę i smaż około 5 minut. Wrzuć makaron i odparuj wodę. Dołóż szpinak i sos z koncentratu, dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze około 5 minut i podawaj z sezamem oraz natką pietruszki.
Czytaj też:
Gdy chcę ograniczyć kalorie, robię ryż z kalafiora. Ten dodatek pasuje do wielu dańCzytaj też:
Gdy jestem na diecie, robię te chipsy z 1 składnika. Obłędnie chrupiąca przekąska
