Zalewam wieczorem, na rano mam gotowe. To śniadanie jest pyszne i zdrowe

Zalewam wieczorem, na rano mam gotowe. To śniadanie jest pyszne i zdrowe

Dodano: 
Nocna owsianka
Nocna owsianka Źródło: Shutterstock / pada smith stockphoto
Jeśli rano nie wyrabiacie się z przygotowaniem śniadania, polecam wam nocną owsiankę. Nie ma przy niej pracy, ale nastawia się ją wieczorem. Wtedy rano czeka na was gotowy, zdrowy posiłek.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, jednak mamy na nie najmniej czasu. Dlatego często rezygnujemy z jedzenia tego posiłku. Efekt jest taki, że wychodzimy z domu głodni. W żołądku burczy, jest nam chłodno, nie mamy nastroju, ani energii. Lepiej więc unikać takich sytuacji. A pomoże nam w tym choćby nocna owsianka.

Czy trzeba gotować płatki owsiane?

Najpopularniejsza owsianka to płatki owsiane gotowane na mleku. Jak się jednak okazuje, płatków owsianych nie trzeba gotować. Zwłaszcza tych błyskawicznych czy zwykłych. Wystarczy je tylko namoczyć, np. w mleku, wodzie, jogurcie. Gdy zmiękną, zjada się je z przyjemnością, bo są wilgotne i lekko kleiste. Jak długo trzeba moczyć płatki owsiane? W sumie wystarczy im 15-30 minut, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by odstawić je na całą noc.

Jak zrobić pyszną, nocną owsiankę?

Przygotowanie nocnej owsianki można sprowadzić do zalania płatków owsianych wodą. Jednak o wiele smaczniejszą i bardziej pożywną wersję otrzymacie, gdy zastosujecie ciekawsze dodatki. Ja zwykle sięgam po mleko lub napój roślinny. A jeśli chcę, by owsianka wyglądała tak bajecznie, jak na zdjęciu, część płynu mieszam z kakao. Dzięki temu mam dwukolorową owsiankę, która jest wzbogacona w magnez. Wciskam też w nią plasterki bananów, bo nie tylko dobrze wyglądają, ale świetnie komponują się z kakaową częścią owsianki.

Przepis: Dwukolorowa owsianka

Nocna owsianka z bananem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
390

Składniki

  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 banana
  • miód do smaku

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówMleko wymieszaj z jogurtem, podziel na połowę. Jedną wymieszaj z kakao, drugą dopraw cynamonem. Połowę płatków owsianych wymieszaj z cynamonowym płynem, przełóż do słoika. Z boku wciśnij plasterki banana. Drugą połowę płatków wymieszaj z kakaowym płynem, wylej na poprzednią warstwę.
  2. DoprawianieSłoik zakręć, wstaw na noc do lodówki. Rano owsiankę możesz podgrzać w kuchence mikrofalowej i dosłodzić do smaku miodem.

Idealne dodatki do owsianki

Smak i wygląd nocnej owsianki można uświetnić na wiele sposobów. By była słodsza, warto dodać do niej trochę miodu lub syropu klonowego. Smak owsianki podniosą też: cynamon, wanilia, starta czekolada gorzka, masło orzechowe. Doskonałym dodatkiem do owsianki są też: owoce świeże, mrożone lub suszone, a także orzechy, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane i nasiona chia.

Czytaj też:
Ta kremowa pasta zachwyca wyraźnym smakiem. Robię ją z dwóch rodzajów sera
Czytaj też:
Zdrowe, smaczne śniadanie gotowe w 5 minut. Dwa produkty, a trawienie wchodzi na wyższe obroty