Jesień to czas, kiedy częściej szukam w kuchni smaków z mojego dzieciństwa. Kiedy za oknem jest zimno i szaro, nic tak nie poprawia nastroju jak rodzinny, sprawdzony przepis na coś słodkiego. W mojej rodzinie na jesienną chandrę bezkonkurencyjna jest stefanka. To właśnie to ciasto przypomina mi weekendy u babci Gieni, która zawsze piekła je do kawy.
Jak przygotować klasyczną Stefankę z kremem z kaszy manny
Stefanka jest ciastem, które wymaga cierpliwości – szczególnie jeśli chodzi o masę. Sekretem puszystego, maślanego kremu jest idealna temperatura. Ostudzoną kaszę mannę trzeba dodawać do utartego masła bardzo powoli, stopniowo, a oba składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tylko wtedy masa się nie zwarzy, a Stefanka będzie rozpływała się w ustach.
Przepis: Stefanka
Pyszne ciasto z kremem idealne na rodzinne spotkania.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 411 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 220 g cukru
- 200 g masła
- ½ cytryny
Na polewę:
- 1i ½ łyżki wody
- 110 g cukru
- 50 g masła
- 4 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaDo dużej miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Połącz je z cukrem. Dodaj jajka, miód i posiekane masło. Szybko wyrób ciasto.
- Pieczenie blatów do stefankiMasę podziel na 4 części. Każdą z porcji rozwałkuj na papierze do pieczenia, a potem wraz z arkuszem przenieś do formy o wymiarach 34 cm x 24 cm. Nakłuj widelcem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor (10-20 minut). Studź poza formą, by nie zawilgotniały.
- Robienie kremuKaszę mannę ugotuj w mleku. Masło utrzyj na puch z cukrem. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj ostudzoną kaszę. Pod koniec wlej sok wyciśnięty z cytryny.
- Składanie stefankiWeź 1 blat. Posmaruj go 1/3 porcji kremu. Przykryj kolejnym plackiem i delikatnie go dociśnij. Powtórz z pozostałym upieczonym ciastem, wykorzystując krem do końca. Złożone ciasto dobrze dociśnij np. stolnicą obciążoną garnkiem z wodą.
- Dekorowanie stefankiSkładniki na polewę umieść w garnku. Podgrzej je i połącz. Gdy uzyskasz gładką masę, lekko ją przestudź, a następnie polej nią stefankę. Odstaw deser do czasu zastygnięcia polewy.
Z czym podać Stefankę? Idealne dodatki
Tradycyjna stefanka jest tak bogata w smaku, że nie potrzebuje wielu dodatków. Najlepiej smakuje podana do filiżanki mocnej, gorącej kawy. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, podaj ją ze świeżymi lub sezonowymi owocami. Jesienią świetnie pasują konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni, które przełamią słodycz kremu i czekolady na wierzchu. Polewę czekoladową możesz dodatkowo udekorować posiekanymi i lekko uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub płatkami migdałami – idealnie podkreślą maślany smak.
Czytaj też:
Metrowiec z kremem budyniowym to hit PRL-u. Jesienią robię go najczęściej, bo jego smak poprawia mi humorCzytaj też:
Genialne ciasto do weekendowej kawy robię bez grama mąki. Delikatny wypiek wręcz rozpływa się w ustach
