Zamiast klasycznych kanapek ekspresowo szykuję wrapy. Pakuję je do szkoły i pracy

Zamiast klasycznych kanapek ekspresowo szykuję wrapy. Pakuję je do szkoły i pracy

Dodano: 
Wrapy z tortilli
Wrapy z tortilli Źródło: Shutterstock / Ennar
Tradycyjnym posiłkiem do szkoły czy pracy są kanapki. Jednak czasami zupełnie nie mamy na nie ochoty. Zjedlibyśmy coś innego, ciekawszego. Ja w takiej sytuacji szykuję wrapy. Jeśli chodzi o skład, niewiele się od siebie różnią.

Codziennie pakuję dzieciom kanapki do szkoły, jednak czasami wracają nietknięte. Słyszę, że nie mieli na nie ochoty. Przyznam szczerze, że ja też nie zawsze z ochotą zjadam w pracy zabrane z domu kanapki. Ostatnio jednak zrobiłam małą zmianę i zamiast kanapek zaczęłam szykować wrapy. Dzieci i mąż są zadowoleni, a i ja nie narzekam.

Co to są wrapy?

Wrapy są rolowanym odpowiednikiem kanapek. Robi się je z cienkiego placka, zwykle tortilli pszennej lub pełnoziarnistej i z farszu. Po zwinięciu powstaje kształtny rulon, który jest bardzo wygodny do jedzenia. Wrapy można jeść na zimno lub po podgrzaniu w opiekaczu do kanapek. Zamiast tortilli do przygotowania wrapa można zastosować też lawasz, pitę czy naleśnik.

Jak zrobić wrapy do pracy i szkoły?

Wrapy są doskonałą alternatywą dla kanapek do szkoły czy pracy. Ich przygotowanie również jest szybkie, a smak odmienny, dzięki czemu atrakcyjny. Jak je przygotować? Wystarczy sięgnąć po placek tortilli czy naleśnik, posmarować go sosem czy pastą, ułożyć dodatki i całość zrolować. Jeśli chodzi o dodatki, to doskonale sprawdzą się tu: grillowany kurczak, tuńczyk z puszki, jajko na twardo, sery, wędliny i warzywa.

Ostatnio postawiłam na proste dodatki, niemal identyczne, jakie kładę zwykle na kanapki. Były to: twarożek, liść sałaty, plasterki wędliny i żółtego sera oraz pokrojone pomidory. Niby żadnych wymyślności, a każdy chwalił za smak i przyjemną odmianę.

Przepis: Wrapy zamiast kanapek

Rolowane kanapki z tortilli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki pszennej tortilli
  • 150 g twarożku kanapkowego
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • 8 dużych plastrów szynki
  • 4 duże liście sałaty
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTwarożek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem. Liście sałaty opłucz, osusz. Pomidory umyj, wytrzyj, usuń z nich gniazda nasienne, miąższ pokrój w paski lub kostkę.
  2. RolowanieKażdą tortillę posmaruj twarożkiem. Ułóż na niej po 2 plastry szynki, liść sałaty, plaster sera i kawałki pomidora. Dwa naprzeciwległe boki załóż do środka, a potem zroluj dość ścisłe wrapy.

Inne pomysły na posiłek do pracy i szkoły

Jeśli tak, jak ja i moja rodzina nie przepadacie za kanapkami do pracy czy szkoły, przyszykujcie sobie jakiś inny przysmak. Do śniadaniówki możecie zapakować np.: sałatkę np. z kurczakiem, makaronową, muffiny jajeczne, naleśniki z twarogiem czy ryż z jabłkami. Wszystkie te potrawy są proste, da się je zrobić szybko i z tanich składników.

Czytaj też:
Chrupię je, gdy czuję głód. Ta przekąska ma niewiele kalorii, a przyspiesza przemianę materii
Czytaj też:
Wieczorem robię pożywną przekąskę, rano pakuję ją dzieciom do szkoły. Uwielbiają te kulki mocy