Ryż zapiekany z jabłkami to zapomniany przysmak dzieciństwa. Zrób lekkostrawną kolację dla całej rodziny
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ryż zapiekany z jabłkami to zapomniany przysmak dzieciństwa. Zrób lekkostrawną kolację dla całej rodziny

Dodano: 
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami Źródło:Shutterstock / Brzostowska
Pamiętacie ryż zapiekany z jabłkami? Jeśli wasze dzieci jeszcze nie znają tego przysmaku, czas najwyższy go przygotować. Taka lekkostrawna kolacja z piekarnika posmakuje małym i dużym.

Ryż zapiekany z jabłkami to kolejny smak dzieciństwa, za którym można tęsknić. Ta nieskomplikowana potrawa często serwowana była w domach i na stołówkach. Kusiła wspaniałym aromatem i miała delikatny słodko-kwaśny smak. Po prostu coś wspaniałego, idealnego na lekką kolację.

Pomysły na pyszną i szybką kolację

Jeśli nie chcecie jeść kanapek na kolację, macie naprawdę duży wybór innych, o wiele smaczniejszych potraw. Wystarczy tylko wspomnieć placuszki twarogowe czy pastę z awokado. Jednak w roli kolacji doskonale sprawdzą się też sałatki, naleśniki czy lekkie zapiekanki. Jedną z nich przypomnimy właśnie dzisiaj, a będzie to lekka zapiekanka z ryżu i jabłek.

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?

Na ryż zapiekany z jabłkami najlepiej wybrać lekko kwaśne jabłka. Po uprażeniu i zapieczeniu będą miały orzeźwiający smak. Z obecnie dostępnych, najlepiej nadadzą się odmiany Bojken i Champion.

Przepis: Ryż zapiekany z jabłkami

Słodka zapiekanka z ryżu i jabłek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
630 w każdej porcji

Składniki

Na masę ryżową:

  • 300 g ryżu długoziarnistego
  • 3,5 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Na masę jabłkową:

  • 5-6 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżuRyż opłucz, ugotuj na mleku z dodatkiem szczypty soli, cukrem i cukrem wanilinowym oraz połową masła.
  2. Prażenie jabłekJabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, podlej odrobiną wody, dodaj sok z cytryny. Praż na niedużym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Dodaj cynamon, dosłodź je do smaku.
  3. Zapiekanie ryżu z jabłkamiŻaroodporną formę natłuść masłem. Wyłóż do niej połowę ryżu, przykryj jabłkami, a potem pozostałym ryżem. Wierzch posyp wiórkami masła. Wstaw do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut.

Inne wersje ryżu z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami przed podaniem można polać syropem owocowym lub miodem. Warto go też zapiec razem z budyniem, przy czym budyń najlepiej będzie umieścić na wierzchu zapiekanki. Zapobiegnie on wysychaniu warstwy ryżu i dzięki niemu można będzie zrezygnować z wiórków masła kładzionych na wierzchu. Ryż niekoniecznie trzeba zapiekać z jabłkami, tylko ugotowany na mleku podać razem z prażonymi jabłkami. Smak prawie ten sam, tylko krótszy czas oczekiwania.

Czytaj też:
Zamiast kanapek robię tę sałatkę warstwową. To nasza ulubiona rodzinna kolacja
Czytaj też:
Placuszki bananowe z jogurtem. Pomysł na błyskawiczny posiłek

Źródło: smaki.pl