Pierś z kurczaka podaję w wyrazistym sosie. Z ryżem i surówką smakuje doskonale

Pierś z kurczaka podaję w wyrazistym sosie. Z ryżem i surówką smakuje doskonale

Dodano: 
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Jeśli planujecie przygotować dziś na obiad pierś z kurczaka, mam dla was doskonały przepis. Ta potrawa jest prosta do zrobienia, a zachwyca delikatną strukturą i wyrazistym smakiem. Duża w tym zasługa aromatycznego sosu.

Pierś z kurczaka to smaczne, delikatne mięso, które da się przygotować na wiele sposobów. Można ją ugotować w tradycyjny sposób lub na parze, a także udusić, upiec lub usmażyć. Ja najczęściej decyduję się na pieczenie lub smażenie, bo moim zdaniem tymi technikami da się szybko przygotować smaczne potrawy. Sekretem tej dzisiejszej jest wyrazisty, orientalny sos.

Jak przygotować orientalny sos do kurczaka?

Dzisiejszego kurczaka przyrządzę w sosie curry. Łatwo go przygotować, na dodatek z tanich i łatwo dostępnych składników. Są to: cebula, masło, curry, papryka mielona, kurkuma, bulion, pieprz i sól. Posiekaną cebulkę podsmażam na maśle, doprawiam curry, papryką i kurkumą. Dodaję trochę bulionu i po podgotowaniu całość doprawiam solą i pieprzem. Sos można zblendować na gładką masę. Trzeba przyznać, że wyjątkowo dobrze podkreśla smak mięsa i dodaje mu wybornej soczystości.

Jak przygotować kurczaka w orientalnym sosie?

Tego kurczaka obiadowego zaczynam przygotowywać od sosu. Gdy sos jest już odpowiednio doprawiony i gęsty, zajmuję się mięsem. Filety z kurczaka przekrawam na w poprzek na połowę, by powstały dwa płaty. Potem każdy doprawiam i rumienię na patelni z dwóch stron. Teraz mięso podlewam wcześniej przyrządzonym sosem i całość duszę ok. 5 minut. Dzięki temu mięso nabiera intensywnego smaku i robi się bardziej soczyste.

Przepis: Kurczak w sosie curry

Pierś z kurczaka duszona w wyrazistym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
orientalna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego

Na sos:

  • 1 cebula
  • 1–2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kurczakaPiersi z kurczaka opłucz, osusz, każdą przekrój w poprzek na dwa płaty. Natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz solą, pieprzem, curry i papryką. Odstaw na 10 minut.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni rozpuść masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zeszklij ją na małym ogniu. Dodaj curry, kurkumę i paprykę, smaż 30 sekund, by uwolnić aromat. Wlej bulion, wymieszaj, zagotuj. Gotuj 2-3 minuty, sos dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Duszenie kurczakaNa drugiej patelni rozgrzej olej. Połóż płaty fileta i smaż je po ok. 4-5 minut z każdej strony. Dodaj je do sosu na drugiej patelni, duś razem ok. 5 minut.

Wskazówka: Sos orientalny można zabielić śmietanką lub mleczkiem kokosowym, a także zagęścić łyżeczką mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody.

Jak podać kurczaka w orientalnym sosie?

Kurczak duszony w orientalnym sosie najlepiej będzie smakował podany z ryżem. Można sięgnąć po ryż biały długoziarnisty, basmati lub jaśminowy. Trzeba go ugotować na sypko, a potem położyć porcję na talerzu obok mięsa z sosem. Potrawę warto posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Dobrą opcją jest też cząstka limonki, której sokiem warto podkręcić kurczaka w sosie. Dopełnieniem dania będzie lekka surówka, np. z kapusty białej lub pekińskiej.

Czytaj też:
Z paru składników robię genialną marynatę. Zamienia tanie pałki z kurczaka w królewskie danie
Czytaj też:
Idealna dla dzieci i seniorów. Zupa krem z kurczaka jest delikatna, a smaczna i odżywcza