Tę obłędną przekąskę przywiozłam z Sycylii. To tylko ryż z nadzieniem, ale jaki pyszny

Tę obłędną przekąskę przywiozłam z Sycylii. To tylko ryż z nadzieniem, ale jaki pyszny

Dodano: 
Kulki ryżowe arancini
Kulki ryżowe arancini Źródło: Shutterstock / Sussa Mgt
Złociste kulki w chrupiącej bułce skradły moje serce od pierwszego spróbowania. Gdy tylko je smażę, wracają wspomnienia włoskich klimatów. Pyszna i sycąca przekąska jest hitem w moim domu.

Oryginalna nazwa tych kuleczek nawiązuje się do niewielkich pomarańczy. Arancini przygotowuje się z ryżu, w którym zamyka się farsz. Jego tradycyjne odmiany to gulasz mięsny z pomidorami i zielonym groszkiem, szynka z mozzarellą, grzyby, kiełbasa, łosoś czy owoce morza. Ja jednak wybieram lekkie połączenie kurczaka z bakłażanem, które zawsze smakuje wyborowo.

Jak zrobić sycylijskie kulki ryżowe z mięsem?

Podstawą jest ugotowany włoski ryż do risotto, na przykład arborio czy carnaroli. Ma dość krótkie, zaokrąglone ziarna o wysokiej zawartości skrobi. Dzięki temu po ugotowaniu jest kremowy i kleisty z zewnątrz, ale nie mięknie środku.

Z ziaren robię placuszki i nakładam nadzienie z mielonych udek kurczaka duszonych z dymką, bakłażanem, pieczarkami, pomidorem i natką pietruszki. Formuję kulki, panieruję i wrzucam na patelnię.

Przepis: Sycylijskie kulki ryżowe z mięsem

Smażona przekąska z ryżu ze smakowitym nadzieniem z udek kurczaka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

Na nadzienie:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mięsisty pomidor
  • 2 cebule dymki
  • 5 pieczarek
  • 150 g mielonego mięsa z udek kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Na ciasto:

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu arborio
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 6 łyżek tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzekrój bakłażana wzdłuż na pół, skrop miąższ 1 łyżką oliwy, włóż do rondla rozcięciem do dołu i duś na małym ogniu przez 10 minut. Wydrąż miąższ i posiekaj. Sparz, obierz i pokrój w kostkę pomidora. Potnij drobno dymkę i pieczarki.
  2. Duszenie nadzieniaPołącz bakłażana z mięsem, dymką i natką. Rozgrzej na patelni resztę oliwy i podsmaż masę przez 5 minut, po czym dorzuć pomidora i pieczarki. Podgrzewaj jeszcze 10 minut, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość przestudź.
  3. Przygotowanie kulekRoztop masło, dodaj ryż, 2 jajka i ser, dobrze wymieszaj. Nabieraj łyżkę ciasta, rozpłaszczaj w dłoniach i nakładaj porcje farszu. Formuj kulki, zanurzaj je w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce. Smaż 4-5 minut na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złocistego koloru.

Jak zrobić kulki z ryżu z piekarnika?

Arancini można piec zamiast smażyć. Są wtedy lżejsze, bo nie chłoną oleju. Układam je na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Proste kulki ryżowe do obiadu

W tej formie warto podać smaczny dodatek do posiłku. Zamiast serwować zwykły ryż, ugotowane ziarna można przygotować w tartej bułce i podać w postaci kuleczek.

W przepisie biorę porcję gotowego ryżu włoskiego jak do arancini albo gotuję 200 g suchych ziaren dowolnej odmiany. Dosypuję po 2 łyżki mąki i tartej bułki oraz 100 g startego żółtego sera. Masę doprawiam solą i pieprzem, a następnie formuję z niej kulki. Maczam je w 1-2 rozmąconych jajkach, zanurzam w bułce tartej i smażę na złoto.

Danie często dosmaczam posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki albo koperkiem. Do ryżu dobrze dodać też czosnek lub cebulę oraz ulubione przyprawy, na przykład słodką i ostrą paprykę, mieszankę curry czy samą kurkumę, która nada mu słoneczny kolor.

Czytaj też:
Wystarczy jeden składnik, a te mięsne kulki smakują jak z dobrej restauracji! Zrób je na przekąskę
Czytaj też:
Z tanich składników zrobisz chrupiącą przekąskę. Potrzebujesz ryż i wątróbkę