Magda Gessler pokazała, jak robi twarożek. Dwa składniki sprawiają, że smakuje wyjątkowo

Magda Gessler pokazała, jak robi twarożek. Dwa składniki sprawiają, że smakuje wyjątkowo

Dodano: 
Twarożek z koperkiem
Twarożek z koperkiem Źródło:Shutterstock / Wiktory
Twarożek Magdy Gessler zrobisz dosłownie w kilka minut. Potrzebujesz dobrego, wiejskiego twarogu i kilku prostych składników.

Znana restauratorka podzieliła się w sieci przepisem na biały ser. Twarożek Magdy Gessler to twarożek a'la tzatziki, bo swoim składem nawiązuje do słynnego greckiego sosu na bazie gęstego jogurtu. Tak samo w jak w sosie tzatziki tak i tu, dodatkami są ogórek i czosnek. Przyjemnej świeżości dodaje duża garść zielonego koperku.

Jak zrobić twarożek Magdy Gessler?

Przyrządzenie pełnego smaku twarożku zajmie ci dosłownie pięć minut. Zwróć uwagę na patent, który restauratorka stosuje przy siekaniu czosnku. Nie przeciska go przez praskę, a rozgniata na desce, posypuje solą i pieprzem i dopiero drobno sieka. Te prosty zabieg sprawia, że ząbek czosnku oddaje maksimum swojego aromatu. Dodatek czosnku do twarożku to zabieg, który nie tylko dodaje smaku i ostrości, ale warto pamiętać też o prozdrowotnych właściwościach czosnku – w sezonie nasilonych infekcji zadziała jak naturalne remedium na wirusy i bakterie.

Przepis: Twarożek a\'la tzatziki Magdy Gessler

Prosty pomysł na twarożek według przepisu znanej restauratorki.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
293 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g wiejskiego twarogu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 średni ogórek zielony
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórka obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Czosnek rozgnieć nożem, posól i popieprz oraz drobno posiekaj.
  2. Robienie twarożkuWszystko wymieszaj razem, przypraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posiekany koperek i ułóż na twarożku.

Z czym jeść twarożek z czosnkiem i ogórkiem?

Twarożek Magdy Gessler to idealny dodatek do śniadania lub drugiego śniadania (możesz zabrać porcję serka do szkoły lub do pracy). Wystarczy, że weźmiesz kawałek ulubionego pieczywa i zdrowe, wyborne śniadanie gotowe. My szczególnie polecamy zjeść go na chrupiącej, pełnoziarnistej grzance – do tego kubek kawy i nic więcej do szczęścia nie trzeba. Taki twarożek możesz również położyć na wytrawnych gofrach albo użyć jako farszu do naleśników. I choć to typowo śniadaniowe danie, to możesz go wykorzystać także do obiadu, podając np. z plackami ziemniaczanymi czy pieczonymi ziemniakami (wkładając porcję twarogu w przecięte ziemniaki zamiast tradycyjnego gzika). Takim twarożkiem możesz też nadziać jajka albo pomidorki i podać jako prostą i smaczną przekąską podczas rodzinnego przyjęcia.

Czytaj też:
Domowe bułeczki śniadaniowe. Najprostszy przepis dała mi moja siostrzenica
Czytaj też:
Znudziła ci się jajecznica? Zrób na śniadanie jajko na chmurce

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Instagram/@magdagessler_official