Sekret idealnych placków ziemniaczanych tkwi w trzech ważnych aspektach: wyborze odpowiedniej odmiany ziemniaków, umiejętnym przygotowaniu masy i we właściwej technice smażenia.
Jak zrobić placki ziemniaczane na grubych oczkach?
Idealnymi ziemniakami do placków będą te mączyste – czyli typ C. Są bardziej suche i zdecydowanie najlepiej nadają się do tego typu dań, ponieważ nie rozpadną się podczas smażenia. Najpopularniejsze odmiany ziemniaków mączystych to bryza, gracja, jurata, jutrzenka, legenda, magnolia, mazur i melody. Ziemniaki do placków ścieraj na tarce o grubych oczkach, pamiętając, aby po starciu odstawić je na chwilę, po to, by puściły sok.
Porada: odsącz nadmiar wody (np. przez ściereczkę lub sitko), ale zachowaj skrobię osadzającą się na dnie miski i dodaj ją z powrotem do przygotowanej masy. Ten prosty trik sprawi, że placki będą bardziej chrupiące i spójne.
Przepis: Placki ziemniaczane na grubych oczkach
Ziemniaki starte na grubych oczkach, złocista skórka i rozpływający się w ustach miękki środek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 485 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz i zetrzyj je na grubych oczkach tarki. Cebulę obierz i również zetrzyj na grubych oczkach tarki lub drobniej, jeśli wolisz mniej wyczuwalne kawałki. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj.
- Przygotowanie masyW dużej misce połącz starte ziemniaki i cebulę. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lepka, ale nie zbyt rzadka – w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Smażenie plackówRozgrzej na patelni sporą ilość oleju Nakładaj na patelnię łyżką porcje masy ziemniaczanej, lekko je spłaszczając. Smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Odsączanie tłuszczuGotowe placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- DekorowanieGotowe placki umieść na talerzu i posyp posiekaną natką pietruszki.
Jak smażyć placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach?
Placki ziemniaczane zawsze smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zbyt niska temperatura sprawia, że bardziej nasiąkną tłuszczem. Olej powinien lekko skwierczeć po dodaniu do niego masy. Pamiętaj, aby nie oszczędzać na tłuszczu – placki powinny być w nim zanurzone co najmniej do połowy swojej grubości, wtedy idealnie się usmażą.
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Klasycznym dodatkiem do placków ziemniaczanych jest w moim domu kwaśna śmietana. Jednak smak placków znakomicie komponuje się również z sosami: czosnkowym, tatarskim czy koperkowym. Dla fanów słodkiej wersji idealny będzie cukier biały, brązowy lub cukier puder z dodatkiem cynamonu. Placki na słodko możesz serwować dodatkowo z kleksem kwaśnej śmietany.
Placki nie tylko z ziemniaków
Placki z ziemniaków to ponadczasowy smak, który nigdy się nie znudzi. Warto jednak czasem połączyć klasykę z odrobiną nowoczesności i szczyptą ekstrawagancji kulinarnej. Można przygotować dwa lub trzy rodzaje placków z różnymi dodatkami. Idealne w takim zestawieniu sprawdzą się placki z kiszonej kapusty, cukinii czy tureckie placki warzywne.
Czytaj też:
Zdrowe i chrupiące placki z awokado to u mnie hit. Zaskakują smakiem i są gotowe w 25 minutCzytaj też:
Te puszyste racuchy z jabłkami według przepisu babci smakują obłędnie! Sprawdź prosty przepis