Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąki

Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąki

Dodano: 
Puszyste placki z cukinii
Puszyste placki z cukinii Źródło:Shutterstock / CreatoraLab
W sezonie cukinia jest bardzo tania, dlatego sięgam po przepis na placki z cukinii. To jedno z moich popisowych dań warzywnych. Robię je bez dodatku mąki pszennej, dzięki czemu są mniej kaloryczne. Sprawdź przepis.

Cukinia to warzywo, z którego można wyczarować wiele pysznych sałatek oraz dań głównych i przekąsek. W sezonie na nią często robię pyszne placki wegetariańskie. Sekretem ich smaku są zioła i przyprawy, dzięki którym potrawa nie jest mdła. Placki z delikatnej cukinii możesz usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii bez mąki?

Przygotowanie placków z cukinii nie wymaga wielkiego wysiłku. Wystarczy zetrzeć zieloną lub żółtą cukinię na tarce o dużych oczkach, dodać jajka, zioła, przyprawy i dodatkowy składnik, dzięki któremu zyskają wyjątkową chrupkość i staną się bardziej pożywne. Do masy na placki zamiast mąki pszennej dodaję płatki owsiane. Najlepiej sprawdzają się pełnoziarniste płatki owsiane zwykłe lub górskie, które zawierają więcej cennych składników odżywczych niż przetworzone płatki owsiane błyskawiczne.

Do smażenia placków z cukinii polecam użyć klarowanego masła, które nadaje potrawie wyjątkowy smak. Oczywiście możesz zastąpić je olejem do smażenia np. rzepakowym lub oliwą z oliwek.

Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając np. cebulę, młode ziemniaki, paprykę słodką, papryczkę chili oraz ulubione przyprawy. Jeżeli masz w ogrodzie lub na parapecie świeże zioła to zachęcam do eksperymentowania i przygotowania placków z cukinii z dodatkiem bazylii, szałwii lub tymianku cytrynowego. Wyśmienicie smakują również placki z cukinii z dodatkiem szczypiorku, koperku, lubczyku, mięty lub natki pietruszki.

Przepis: Placki z cukinii bez mąki

Z receptury warto korzystać nie tylko w sezonie na cukinię. Placki świetnie smakują przez cały rok. Można podawać je nie tylko z kwaśną śmietaną, ale również z mięsnym gulaszem lub choćby sosem pieczarkowym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 duże jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinię umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Młodej cukinii nie musisz obierać i pozbawiać nasion przed starciem na tarce. Dużą, twardą cukinię musisz przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne oraz opcjonalnie obrać. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Jeżeli chcesz dodać do masy na placki z cukinii świeże zioła, to musisz je umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  2. Przygotowanie masyCukinię oprósz solą i lekko ugnieć dłońmi. Odczekaj około 5 minut, żeby cukinia puściła wodę, dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Odczekaj kolejne 5 minut, żeby płatki owsiane zmiękły, dodaj jajka oraz zioła i przyprawy. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, to dodaj jeszcze nieco płatków, żeby przypominała pod względem konsystencji masę na placki ziemniaczane. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, dodaj do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub kefiru.
  3. SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Z masy cukiniowej formuj okrągłe placuszki i smaż je partiami na złoty kolor. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Gofry z cukinii – zaskakująca alternatywa dla placków z patelni lub piekarnika

Alternatywnym sposobem przygotowania placków z cukinii jest skorzystanie z gofrownicy. Masa z powyższego przepisu pozwala przygotować chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku warzywne gofry. Gofry z cukinii to skuteczny sposób przekonania do tego warzywa każdego niejadka. Możesz je podawać nie tylko ze śmietaną i wspomnianymi powyżej sosami, ale także np. ketchupem i startym serem.

Czytaj też:
Mój dziadek tylko tak robił placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Wychodziły chrupiące
Czytaj też:
Kroję to tanie warzywo, smażę i podaję z pysznym sosem czosnkowym. Każdy prosi o więcej