Tureckie placki warzywne zaskakują smakiem. Robię je z sezonowych produktów, które mam pod ręką

Tureckie placki warzywne zaskakują smakiem. Robię je z sezonowych produktów, które mam pod ręką

Dodano: 
Tureckie placki warzywne
Tureckie placki warzywne Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Tureckie placki warzywne (mücver) przypadną do gustu miłośnikom zdrowej i aromatycznej kuchni. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do różnych potraw np. gulaszu oraz samodzielna potrawa. Zachęcam do wypróbowania przepisu na chrupiące placki warzywne z dodatkiem pysznego sera.

Kuchnia turecka zaskakuje bogactwem smaków i aromatów. Placki warzywne różnią się w smaku od uwielbianych przez moją rodzinę placków ziemniaczanych i placków z cukinii. Są bardziej puszyste oraz mają przyjemny, słodko-słony smak, który zawdzięczają dodatkowi marchewki i sera solankowego.

Jak zrobić tureckie placki warzywne?

Placki mücver możesz przygotować z różnych warzyw. Mój przepis uwzględnia użycie cukinii, pora i marchwi, ale możesz dodać również np. paprykę, czosnek i cebulę. Smak placków warzywnych podbija dodanie świeżych i suszonych ziół.

Porada: Jeżeli używasz cukinii z grubą, twardą skórką, to polecam je obrać. Przekrój cukinie na pół i sprawdź, czy zawiązały nasiona. Jeżeli wewnątrz cukinii znajdują się twarde włókna i nasiona, to usuń je za pomocą łyżki. Młode cukinie nie wymagają usuwania nasion oraz obierania ze skórki.

Odpowiednią konsystencję masie warzywnej zapewnia dodanie jajek, niewielkiej ilości mąki i wspomnianego wcześniej tureckiego sera solankowego, który możesz zastąpić serem feta lub odsączonym z nadmiaru płynu serem typu cottage cheese.

Przepis: Tureckie placki warzywne (mücver)

Placki warzywne z tego przepisu łatwo możesz przygotować w wersji wegańskiej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 20 cm kawałek pora
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 małe jajka
  • 150 g tureckiego sera solankowego z mleka krowiego lub sera feta
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCukinie, marchewki umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż startą marchewkę na lnianą ściereczkę i odciśnij sok. Możesz również odcisnąć marchewkę na sitku. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Oprósz niewielką ilością soli, pozostaw na 5-10 minut i odciśnij z nadmiaru soku, korzystając ze ściereczki lub sitka. Por obierz z wierzchnich liści, przetnij na pół, wypłucz, osusz i pokrój w cienkie półplasterki. Oprósz pokrojonego pora solą, odczekaj kilka minut i odciśnij z soku. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Ser solankowy lub ser feta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wybij jajka do miseczki i odmierz potrzebną ilość mąki.
  2. Łączenie składników i przyprawianieDo dużej miski przełóż odciśnięte warzywa, posiekane zioła i starty ser. Dodaj jajka i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Do gotowej masy dodaj płatki chili i rozmaryn (opcjonalnie). Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Odstaw miskę z masą na 5 minut. Wskazówka: masa powinna mieć konsystencję podobną do masy na placki ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt wodnista, to dodaj więcej mąki.
  3. SmażenieRozgrzej dużą patelnię z grubym dnem i wlej na nią 2-3 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wykładaj masę warzywną i formuj z niej okrągłe placki. Jeżeli wyłożysz masę na chłodny olej, to placki wchłoną tłuszcz i zaczną się gotować. Smaż placki partiami, z obu stron, na średnim ogniu. Gotowe placki warzywne mają złoty kolor. Usmażone placki zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak i z czym podawać mücver?

Tureckie placki warzywne możesz podawać na ciepło lub na zimno. Doskonale smakują serwowane z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym oraz sosem czosnkowym.

Placki mücver w wersji wegetariańskiej

Niewielkie modyfikacje przepisu pozwalają zrezygnować z dodawania produktów pochodzenia zwierzęcego i nie wpływają na smak potrawy. Do tureckich placków warzywnych w wersji wegańskiej możesz dodać roślinny zamiennik sera feta lub tofu. Jajka zastąpisz mielonym siemieniem lnianym. Do powyższego przepisu potrzebujesz 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wody. Wymieszaj len z wodą i odstaw na kilka minut, żeby wytworzył śluz, a następnie dodaj do startych warzyw i wymieszaj.

Czytaj też:
Te ekspresowe placki robię z dwóch składników. Nie ma w nich mąki, a są pyszne i sycące
Czytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję proste składniki i smażę puszyste placki. Wszystkim smakują