Tym deserem bez pieczenia zajada się cała moja rodzina. Poznaj prosty przepis rodem z Brazylii

Tym deserem bez pieczenia zajada się cała moja rodzina. Poznaj prosty przepis rodem z Brazylii

Dodano: 
Brazylijski deser
Brazylijski deser Źródło: Shutterstock / Adilson Sochodolak
Ciasta i desery bez pieczenia są nie tylko smaczne i proste do przygotowania. Mają też tę zaletę, że zawsze się udają. Zamiast więc ryzykować z wypiekami, sięgnij po herbatniki i przełóż je słodką masą.

Jak się okazuje ciasta i desery bez pieczenia, to nie tylko polska specjalność. Do takich słynnych przysmaków należą m.in.: włoskie tiramisu czy francuska Charlotte. Popularne, choć może u nas nieco mniej znane jest także brazylijskie pave. Deser ten robi się z ciasteczek maślanych nasączonych syropem i kremu lub dwóch kremów. Całość wygląda bardzo apetycznie, a jeszcze lepiej smakuje. Moja rodzina już uwielbia ten brazylijski specjał. Jestem pewna, że posmakuje też twoim bliskim.

Z czego zrobić krem do brazylijskiego deseru?

Klasyczny krem do brazylijskiego deseru bez pieczenia pave robi się podobnie, jak budyń. Gotuje się bowiem mleko lub mleko z dodatkiem skondensowanego mleka słodzonego i rozprowadza w nim mieszankę składającą się z żółtek, skrobi i dodatków smakowych. Do przygotowania kremu możecie też jednak użyć śmietanki kremówki. Po ubiciu wystarczy wymieszać ją, np. z przetartymi truskawkami.

Przepis na brazylijski deser bez pieczenia

Brazylijski deser bez pieczenia pave bazuje na ciasteczkach maślanych lub klasycznych herbatnikach. Ciastka przed ułożeniem w formie nasącza się mlekiem z dodatkiem smakowym i przekłada ulubionymi kremami.

Przepis: Brazylijski deser bez pieczenia pave

Deser z herbatników nasączanych mlekiem, kremu waniliowego i czekoladowego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brazylijska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 dużej paczki herbatników Petit Beurre
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki rumu opcjonalnie

Na krem:

  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Do dekoracji:

  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 herbatniki
  • 100 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremuŻółtka rozmieszaj w rondelku z 1/2 szklanki mleka i mąką kukurydzianą. Dodaj pozostałe mleko, mleko skondensowane i cukier wanilinowy, wymieszaj. Podgrzewaj całość, często mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Zestaw ją z ognia, przestudź.
  2. Przygotowanie deseruPrzygotuj dużą, szklaną formę na deser. Możesz też sięgnąć po metalową, tylko wyłóż ją wcześniej folią spożywczą. Mleko wymieszaj w miseczce z rumem. Zanurzaj w nim herbatniki i wyłóż nimi spód formy. Przykryj warstwą kremu, potem znów warstwą herbatników i tak do zużycia wszystkich składników. Wierzch deseru posmaruj warstwą kremu.
  3. Wykańczanie deseruFormę z deserem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby deser dobrze się schłodził i stężał. Przed podaniem deser posyp przez sitko kakao, a potem pokruszonymi herbatnikami. Udekoruj owocami.

Tymi kremami też przełożysz brazylijski deser bez pieczenia

Klasyczny deser bez pieczenia pave przekłada się kremem waniliowym i czekoladowym. Jednak bez problemu możecie zmieniać jego smak, sięgając po inne kremy. Tu dobrze sprawdzą się kremy: karmelowy, kawowy, kokosowy czy truskawkowy. Możecie zmieniać ich wygląd i smak, dodając do nich np.: kawałki czekolady, likiery czy pokrojone owoce.

Czytaj też:
Obłędne ciasto bez pieczenia z krakersów i białej masy. Znika szybciej niż się je robi
Czytaj też:
Z jogurtu, bananów i czekolady robię szybkie ciasto bez pieczenia. Dzieci jadłyby je codziennie