Z jogurtu, bananów i czekolady robię szybkie ciasto bez pieczenia. Dzieci jadłyby je codziennie

Z jogurtu, bananów i czekolady robię szybkie ciasto bez pieczenia. Dzieci jadłyby je codziennie

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia z bananem
Ciasto bez pieczenia z bananem Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Oto pomysł na proste ciasto bez pieczenia, które wszystkim wyjdzie na zdrowie. Oczywiście zawiera trochę cukru i tłuszczu, ale w minimalnych ilościach. A poza tym składa się z samych zdrowych składników.

Ciasta bez pieczenia wyglądają zwykle jak ciasta, ale smakują jak desery. Składają się zazwyczaj z lekkiej masy, którą można przełożyć np. ciastkami. W naszym cieście bez pieczenia tym razem nie będzie herbatników, ani biszkoptów. Ich miejsce zajmą banany i orzechy. Oczywiście jeśli ktoś lubi ciastka, może dołożyć. Deser wyjdzie równie smaczny.

Sposób na pyszną masę jogurtową

Masa jogurtowa jest jedną z najlżejszych i najmniej kalorycznych, jakie można zastosować w cieście bez pieczenia czy w deserze. Jej podstawą jest jogurt naturalny. Najlepiej gęsty, który zestalany jest za pomocą galaretki lub żelatyny. Jeśli zaś użyjecie jogurtu typu greckiego, masa będzie już zawierała nieco więcej kalorii. Gdy chcecie, by masa miała lżejszą konsystencję i była bardziej puszysta, możecie połączyć jogurt z ubitą śmietanką 30%. W sumie już nieduży jej dodatek doskonale podnosi smak masy jogurtowej. Doskonałym dodatkiem do tego ciasta będzie też mleczko kokosowe, którym można zastąpić część jogurtu. Jego smak idealnie będzie komponował się z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z bananami?

Przygotowanie tego ciasta bez pieczenia zacznij od rozmieszania galaretki. Gdy będzie zimna i zacznie tężeć, resztę czynności wykonasz raz-dwa.

Przepis: Ciasto bez pieczenia z bananami

Ciasto bez pieczenia jogurtowe z bananami, czekoladą i orzechami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa
  • 2 banany
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 80 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie galaretkiGalaretkę rozmieszaj w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie masyJogurt naturalny wymieszaj z gęstniejącą galaretką. Niedużą, podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Wylej do niej połowę masy, połóż na niej dwa obrane banany, przykryj pozostałą masą. Deser wstaw na 2-3 godziny do lodówki by stężał.
  3. Dekorowanie ciastaCzekoladę połam na kawałki, rozpuść ze śmietanką. Gdy ciasto bez pieczenia zastygnie, wyjmij je z formy. Wierzch posmaruj wystudzoną czekoladą, posyp drobno posiekanymi orzechami.

Inne wersje ciasta bez pieczenia z bananami

Ciasto bez pieczenia z bananami można przelać do formy wyłożonej herbatnikami lub przykryć nimi wierzch deseru. Zamiast czekoladą, wierzch ciasta można posmarować tężejącą galaretką o ulubionym smaku. Do bananów dobrze będzie pasowała galaretka cytrynowa czy truskawkowa. Wtedy też warto zrezygnować z dodatku orzechów. To ciasto bez pieczenia będzie miało jogurtowo-owocowy smak i będzie nieco mniej kaloryczne.

Czytaj też:
Zamiast kupnych deserów, robię moim dzieciom to kolorowe cudo. Znika w mgnieniu oka
Czytaj też:
Dorzucam do masy truskawki i schładzam. Ten deser wygrywa z sernikiem na zimno