Botwinka to jeden z moich ulubionych sezonowych produktów na wiosnę. Aby cieszyć się jej smakiem, także jesienią i zimą, pakuję ją w słoiki. To najlepszy przetwór a mojej spiżarce.
Jak zrobić botwinkę w słoikach?
Do słoików najlepiej wybrać botwinkę nieprzerośniętą, taką, żeby buraczki nie były zbyt duże. Ja lubię niemal całkiem malutkie, wówczas ich nie obieram, tylko szoruję i kroję potem drobno. Sekretem smaku botwinki w słoikach jest duża ilość koperku i czosnek. Jeśli botwinka jest już mocno rozrośnięta, czasem do słoików pakuję mniej samych pokrojonych liści, a staram się, żeby było więcej drobno pokrojonych łodyg (część liści wykorzystuję wtedy na bieżąco, dodając je do sałatek). Sama zalewa jest bardzo delikatna w smaku.
Z podanych proporcji (w zależności od wielkości pęczków) zwykle wychodzi mi ok. 6-8 słoików o pojemności pół litra. Ja swoją botwinkę w słoikach pasteryzuję w piekarniku, jednak można to również zrobić, gotując słoiki w garnku wypełnionym wodą.
Przepis: Botwinka w słoikach
Prosty sposób, aby zachować botwinkę na zimę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 pęczki botwinki
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 4 małe listki laurowe
na zalewę:
- 2 litry wody
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywBuraczki botwinki obierz i drobno pokrój. Łodygi i liście również pokrój drobno. Koperek posiekaj i wymieszaj z botwinką. Czosnek pokrój w plasterki lub drobne kawałki.
- Robienie zalewyWszystkie składniki na zalewę zagotuj.
- Robienie słoików
Botwinkę możesz doprawić po swojemu. Możesz np. pominąć listek laurowy, możesz też dorzucić do każdego słoika kulkę ziela angielskiego oraz pieprzu. W marynacie cukier możesz również zastąpić – ja czasem zamiast cukru dodaję delikatny miód (np. rzepakowy).
Jak wykorzystać botwinkę w słoikach?
Botwinkę w słoikach najczęściej wykorzystuję, aby zrobić prostą zupę – dodaję słoik do bulionu warzywnego (może też być mięsny), zabielam śmietaną i podają z gotowanymi jajkami i jeszcze dorzucam do tego, świeży koperek. Taką botwinkę dodaje też czasem do barszczu ukraińskiego oprócz zwykłych buraków. Botwinka w słoikach nadaje się także do zrobienia chłodnika. Wówczas wystarczy ją dodać np. do jogurtu, wymieszać, doprawić, dodać np. świeże ogórki i gotowane jajka i pyszny letni obiad gotowy.
Czytaj też:
Gdy jest zimno nie robię z botwinki chłodnika, tylko tę zupę. Szkoda, że to tylko sezonowy specjałCzytaj też:
Do gotowanych buraków dorzucam kilka składników. Każdy prosi o dokładkę