Pakuję botwinkę do słoików i zalewam tym płynem. To numer jeden wśród wiosennych przetworów

Pakuję botwinkę do słoików i zalewam tym płynem. To numer jeden wśród wiosennych przetworów

Dodano: 
Botwinka do słoików
Botwinka do słoików Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Botwinka w słoikach to mój sposób na zachowanie wiosennego przysmaku na dłużej. Potem tylko wyciągam słoik i robię pyszną zupę w kilka chwil.

Botwinka to jeden z moich ulubionych sezonowych produktów na wiosnę. Aby cieszyć się jej smakiem, także jesienią i zimą, pakuję ją w słoiki. To najlepszy przetwór a mojej spiżarce.

Jak zrobić botwinkę w słoikach?

Do słoików najlepiej wybrać botwinkę nieprzerośniętą, taką, żeby buraczki nie były zbyt duże. Ja lubię niemal całkiem malutkie, wówczas ich nie obieram, tylko szoruję i kroję potem drobno. Sekretem smaku botwinki w słoikach jest duża ilość koperku i czosnek. Jeśli botwinka jest już mocno rozrośnięta, czasem do słoików pakuję mniej samych pokrojonych liści, a staram się, żeby było więcej drobno pokrojonych łodyg (część liści wykorzystuję wtedy na bieżąco, dodając je do sałatek). Sama zalewa jest bardzo delikatna w smaku.

Z podanych proporcji (w zależności od wielkości pęczków) zwykle wychodzi mi ok. 6-8 słoików o pojemności pół litra. Ja swoją botwinkę w słoikach pasteryzuję w piekarniku, jednak można to również zrobić, gotując słoiki w garnku wypełnionym wodą.

Przepis: Botwinka w słoikach

Prosty sposób, aby zachować botwinkę na zimę.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 4 pęczki botwinki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 4 małe listki laurowe

na zalewę:

  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywBuraczki botwinki obierz i drobno pokrój. Łodygi i liście również pokrój drobno. Koperek posiekaj i wymieszaj z botwinką. Czosnek pokrój w plasterki lub drobne kawałki.
  2. Robienie zalewyWszystkie składniki na zalewę zagotuj.
  3. Robienie słoików
    Robienie słoików
    W słoikach układaj botwinkę z koperkiem i czosnkiem. Do każdego włóż listek laurowy. Zalej gorącą zalewą, zakręć i pasteryzuj 15-20 minut (na zdjęciu słoiki po pasteryzacji).

Botwinkę możesz doprawić po swojemu. Możesz np. pominąć listek laurowy, możesz też dorzucić do każdego słoika kulkę ziela angielskiego oraz pieprzu. W marynacie cukier możesz również zastąpić – ja czasem zamiast cukru dodaję delikatny miód (np. rzepakowy).

Jak wykorzystać botwinkę w słoikach?

Botwinkę w słoikach najczęściej wykorzystuję, aby zrobić prostą zupę – dodaję słoik do bulionu warzywnego (może też być mięsny), zabielam śmietaną i podają z gotowanymi jajkami i jeszcze dorzucam do tego, świeży koperek. Taką botwinkę dodaje też czasem do barszczu ukraińskiego oprócz zwykłych buraków. Botwinka w słoikach nadaje się także do zrobienia chłodnika. Wówczas wystarczy ją dodać np. do jogurtu, wymieszać, doprawić, dodać np. świeże ogórki i gotowane jajka i pyszny letni obiad gotowy.

Czytaj też:
Gdy jest zimno nie robię z botwinki chłodnika, tylko tę zupę. Szkoda, że to tylko sezonowy specjał
Czytaj też:
Do gotowanych buraków dorzucam kilka składników. Każdy prosi o dokładkę