Gdy jest zimno nie robię z botwinki chłodnika, tylko tę zupę. Szkoda, że to tylko sezonowy specjał

Gdy jest zimno nie robię z botwinki chłodnika, tylko tę zupę. Szkoda, że to tylko sezonowy specjał

Dodano: 
022 Polish cuisine, soup in Poland - botwinka soup made from beetroot leaves and root vegetables, served with egg
022 Polish cuisine, soup in Poland - botwinka soup made from beetroot leaves and root vegetables, served with egg Źródło:Wikimedia Commons
Botwinka nadaje się na zupy, jak mało co. Gdy jest gorąco, robię na niej chłodnik, a w zimniejsze dni gotuję z niej pyszną zupę botwinkową. Jest pełna smaku, aromatu i koloru.

Botwina, zwana botwinką to nic innego jak młode buraczki, a w zasadzie głównie liście i łodygi buraków z małymi buraczkami. Wyglądają bardzo apetycznie, są delikatne, kruche i pełne witamin. Gdy tylko pojawią się wiosną nie potrafię odmówić sobie ich zakupu. Uwielbiam chłodnik z botwinki podany z gotowanym jajkiem. Doskonale syci i orzeźwia w upalne dni. Gdy jednak na zewnątrz jest za zimno, by mieć ochotę na chłodnik, przerabiam botwinkę na pyszną zupę. Przyznam, że to moja ulubiona zupa sezonowa.

Jak zrobić zupę botwinkową?

Zupę botwinkową można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy gotują ją na mięsnym wywarze, ja jednak wolę lżejszą wersję, wyłącznie warzywną. Do wyboru jest też to, czy ją zabielicie, czy nie. W moim domu lepiej sprawdza się zabielana zupa botwinkowa i przyznam, że taka smakuje mi o wiele lepiej. Jeśli jednak dla kogoś śmietana jest ciężkostrawna, może z niej zrezygnować lub zastąpić ją tzw. „mlekiem roślinnym”.

Przepis: Zupa botwinkowa

Pożywna zupa z dodatkiem botwinki i ziemniaków

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
115 w każdej porcji

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywnego wywaruMarchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obierz, opłucz, umieść w garnku. Zalej ok. 2 l zimnej wody, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i pieprzu. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut.
  2. Dodawanie ziemniaków i botwinkiZiemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru, gotuj 10 minut. Botwinkę oczyść, posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj do wywaru razem z ząbkiem czosnku, gotuj 5 minut.
  3. Wykańczanie zupyŚmietanę wymieszaj z mąką, rozprowadź częścią wywaru, wlej do garnka z zupą, zagotuj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz podać z cząstkami ugotowanego na twardo jajka.

Co zdrowego kryje w sobie botwinka?

Botwinka nie tylko doskonale smakuje, ale też jest bardzo zdrowa. Jest bogata w błonnik, który poprawia przemianę materii i daje uczucie sytości. Zawiera także witaminy: A, C, D, K i z grupy B oraz minerały: magnez, żelazo, wapń i miedź. Ten skład sprawia, że botwinka dobrze wpływa na układ nerwowy, odporność, a także na nasz wygląd. Doskonale bowiem wzmacnia włosy i paznokcie.

Na botwinkę powinny jednak uważać osoby ze skłonnością do kamieni nerkowych, a także chore na cukrzycę i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (wysoka zawartość witaminy K!).

Co jeszcze można zrobić z botwinki?

Zupa i chłodnik to nie jedyne potrawy, które można przygotować z botwinki. Młode listki buraków z powodzeniem można dodawać do sałatek i kłaść na kanapki. Botwinka sprawdzi się też jako składnik jajecznicy, omletów, zapiekanek i farszów. Podduszona z czosnkiem będzie zaś doskonałym dodatkiem do obiadu.

Czytaj też:
Do zupy brokułowej dodaję jeden sezonowy składnik. Powstaje pyszny, zielony krem
Czytaj też:
Biorę cukinię i kilka prostych składników. W niecałą godzinę podaję rodzinie pyszną, sycącą zupę