Do kapusty pekińskiej dodaję dwa chrupiące warzywa. Mogę jeść taką surówkę codziennie

Do kapusty pekińskiej dodaję dwa chrupiące warzywa. Mogę jeść taką surówkę codziennie

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Olha Solodenko
Niewiele trzeba, żeby z kapusty pekińskiej wyczarować pyszną surówkę. Możliwości jest wiele, a dziś podaję przepis na surówkę prostą, zdrową i chrupiącą.

Kapusta pekińska to warzywo, które lubię mieć zawsze w lodówce. Wystarczy kawałek, aby po kilku minutach zajadać pyszną sałatkę czy surówkę. Zawsze robię przegląd lodówki i kuchni, aby dodać do kapusty to, co akurat mam w domu. Jednak często jest też tak, że już podczas zakupów myślę o tym, co mogę dodać do surówki. Wtedy nierzadko w koszyku lądują jeszcze dwa warzywa, które z kapustą pekińską tworzą wyjątkowo smaczne trio: to zielona papryka i czerwona cebula.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej z papryką i cebulą?

Przepis na tego typu surówkę jest banalnie prosty: wystarczy pokroić wszystkie warzywa i wymieszać z najprostszym pod słońcem winegretem na bazie oliwy i octu jabłkowego (najlepszy będzie domowy ocet jabłkowy, można go też zastąpić sokiem z cytryny).

Rada: do takiej surówki można dodać również lekki sos na bazie jogurtu. Wówczas dodaj do jogurtu sól, pieprz, odrobinę oliwy, przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny. Tak przygotowany sos wymieszaj z warzywami.

Przepis: Kapusta pekińska z papryką i cebulą

Pomysł na surówkę z kapusty pekińskiej.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
126 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę drobno poszatkuj, pokrój cebulę i paprykę. Wymieszaj ze sobą warzywa.
  2. Robienie sałatkiOliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Dodaj do warzyw, wymieszaj.

Tak przygotowana surówka jest doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też do dań mięsnych czy rybnych, które można zaserwować na kolację. Surówka może być także wypełnieniem domowych burgerów czy tortilli z różnymi dodatkami.

Dodaj coś jeszcze, aby zrobić sałatkę na kolację

Surówka z kapusty pekińskiej z tego przepisu jest doskonałą bazą do przygotowania ekspresowej, lekkiej kolacji. Dodaj do surówki choćby jeden sycący składnik, a możesz zajadać ją jako samodzielne, zdrowe danie. Mogą to być chrupiące grzanki, może być pokruszony ser feta, mogą być kawałki pieczonego kurczaka, które zostały z obiadu. Taką sałatkę warto też posypać prażonymi ziarnami albo orzechami, np. orzechami włoskimi lub ziarnami słonecznika.

Czytaj też:
Odkryj najlepszą sałatkę z resztek kurczaka i pekinki! Robię ją co weekend i wszyscy się zajadają
Czytaj też:
Najlepszą surówkę robię z samej kapusty pekińskiej. Sekretem jest ekspresowy sos