Odpowiednio skomponowana sałatka może stanowić pełnowartościowy posiłek, który zapewnia długie uczucie sytości. Takie danie doskonale sprawdzi się nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także lekkostrawny i niskokaloryczny obiad. Dziś polecam przepis na sałatkę, którą w weekendy serwuję rodzinie. Przekąska z pekinki i kawałków kurczaka jest delikatna w smaku i prosta w przygotowaniu.
Jakie mięso drobiowe dodać do sałatki?
Do sałatki nadają się nie tylko filety z piersi lub polędwiczki z kurczaka, ale także mięso z udek. Świetnie sprawdzi się również pierś i udziec z indyka oraz pierś z kaczki. Sposób obróbki termicznej to kwestia gustu. Możesz przygotować mięso od A do Z na patelni, w piekarniku lub na grillu oraz wykorzystać ugotowane mięso z rosołu bądź wywaru na inną zupę. Sałatka z poniższego przepisu zawiera gotowane mięso, dzięki czemu ułatwia wykorzystanie problematycznych „resztek”, jest lżej strawna i mniej kaloryczna. A do tego ekonomiczna.
Wskazówka: nie masz mięsa z rosołu? Wystarczy, że zalejesz filet z piersi kurczaka wodą, dodasz ulubione przyprawy i ugotujesz mięso do miękkości, a następnie pokroisz lub poszarpiesz i wymieszasz z innymi składnikami. Możesz też ugotować filet z piersi kurczaka na parze.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i kapustą pekińską?
Sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i prostych dodatków to doskonały sposób na zdrowy i smaczny posiłek. Przygotowuję ją z dodatkiem m.in. ugotowanych na twardo jajek, zielonego ogórka oraz żółtego sera. Smak składników sałatki podkreślam sosem na bazie śmietany 12%, oliwy z oliwek i jogurtu naturalnego.
Przepis na pyszną i zdrową przekąskę możesz bardzo łatwo dopasować do indywidualnego gustu, dodając warzywa np. pomidory, paprykę, seler naciowy, por, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, grzyby marynowane, kukurydzę, zielony groszek, czerwoną lub białą fasolę, a także inne sosy np. sos majonezowy, sos czosnkowy, sos tysiąca wysp.
Przepis: Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka z pekinki i kurczaka jest delikatna w smaku.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 413 w każdej porcji
Składniki
- 2 ugotowane filety z kurczaka
- 4 jajka na twardo
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 duży ogórek
- 1 średnia cebula czosnkowa
- 100 g żółtego sera
Na sos:
- 3 łyżki śmietany 12%
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówUgotowane filety z kurczaka drobno posiekaj lub porwij. Kapustę pekińską umyj, osusz i poszatkuj. Ogórek umyj, osusz i pokrój w kostkę lub słupki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w cienkie słupki. Ugotowane na twardo jajka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, rozgnieć widelcem lub posiekaj.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj śmietanę, jogurt naturalny, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- WykonanieWymieszaj rozdrobnione mięso oraz jajka z warzywami i sosem. Dopraw gotową potrawę do smaku.
Wskazówka: sałatkę możesz doprawić nie tylko solą i pieprzem, ale także np. oregano, tymiankiem, suszonym lub świeżym czosnkiem, mieloną papryką oraz płatkami chili.
Sałatkę możesz podawać od razu po przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa oraz grzanek z masłem czosnkowym.
Czytaj też:
Pokochasz tę ekspresową sałatkę. Wypróbuj prosty przepis na zdrową przekąskę, która ma 130 latCzytaj też:
Najlepszą surówkę robię z samej kapusty pekińskiej. Sekretem jest ekspresowy sos