Kapusta pekińska to jedno z najwdzięczniejszych warzyw na szybkie i smaczne surówki do obiadu. Ta surówka z kapusty pekińskiej to surówka z dodatkiem świeżego ogórka oraz sporej ilości koperku. Pasuje do wielu dań obiadowych, a jeśli zrobisz jej za dużo, dalej zdradzam, jak w mig zamienisz ją w rewelacyjną sałatkę, którą można zaserwować na kolację.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka?
Tu nie ma żadnej filozofii, bo wystarczy jedynie wymieszać kapustę, ogórka i koperek. Tym, co łączy warzywa, jest majonez, który dodaje im smaku. Jeśli jednak wolisz surówkę do obiadu w wersji fit, śmiało zamień majonez na chlust dobrej oliwy i skrop wszystko octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka
Prosty pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 77 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 pęczek koperku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPoszatkuj drobno kapustę, pokrój ogórka i posiekaj koperek. Wrzuć wszystko do jednej miski.
- Robienie surówkiDo warzyw dodaj majonez, wymieszaj, dopraw według uznania solą i pieprzem.
Taka surówka rewelacyjnie pasuje niemal do każdego obiadu, czy to klasyk typu ziemniaki i kotlet, czy to kasze z sosem, cy może ryż z mięsem. Surówkę z kapusty pekińskiej można również zaserwować do pierogów (np. z mięsem albo z pieczarkami) albo wytrawnych naleśników czy krokietów.
Jak szybko zrobić sałatkę z kapusty pekińskiej?
Jeśli wyjdzie mi za dużo surówki i nie zjemy jej całej do obiadu, mam pewność, że nic się nie zmarnuje, a wszystko zjemy jeszcze tego samego dnia. Surówkę do obiadu przerabiam błyskawicznie w pyszną i lekką sałatkę na kolację. Do gotowej surówki dodaję gotowane jajko i odrobinę tartego, żółtego sera. Mieszam wszystko i gotowe. Ja zajadam taką sałatkę solo, ale cześć domowników lubi dodatkowo ją zagryźć chrupiącą grzanką.
Gotową sałatkę warto dodatkowo posypać prażonymi orzechami włoskimi albo pestkami słonecznika czy dyni.
Czytaj też:
Ta wersja surówki Colesław jest zdrowsza i bardzo apetyczna. Jeden składnik dużo zmieniaCzytaj też:
Weź dwa tanie warzywa i lekki sos. Ta prosta surówka do obiadu smakuje obłędnie