Ta wersja surówki Colesław jest zdrowsza i bardzo apetyczna. Jeden składnik dużo zmienia

Ta wersja surówki Colesław jest zdrowsza i bardzo apetyczna. Jeden składnik dużo zmienia

Dodano: 
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / mt3studio
Kapusta to idealny składnik zimowych surówek. Zwykle jednak sięgamy po kapustę białą, która cieszy się większą popularnością i łatwiejszą dostępnością. Tymczasem jej kolorowa siostra kryje w sobie więcej wartościowych składników.

Choć zimą nie ma wielkiego wyboru warzyw, to zawsze możemy liczyć na warzywa korzeniowe i kapustę. Tę ostatnią chętnie wykorzystujemy na surówki, bo robi się je szybko, są smaczne i zdrowe. Jedną z najpopularniejszych surówek z kapusty jest Colesław. Pasuje do wielu potraw i jest przyjemnie chrupiąca. Wygląda jednak dość blado, bo robi się ją z białej kapusty. A gdyby tak sięgnąć po czerwoną?

Wartość odżywcza czerwonej kapusty

Czerwona kapusta to bliska krewna białej kapusty. Jest jednak od niej o wiele zdrowsza, a wszystko dzięki barwnikowi, który nadaje jej apetycznego koloru. Barwnik ten ma bowiem właściwości przeciwutleniające, a co za tym idzie, chroni przed negatywnym wpływem wolnych rodników. Poza tym czerwona kapusta zawiera też więcej błonnika, witaminy C i potasu.

Jak zrobić surówkę Colesław z czerwonej kapusty?

Surówkę Colesław z czerwonej kapusty robi się w zasadzie tak samo, jak tę z kapusty białej. Kapustę wystarczy tylko dość mocno rozdrobnić i dodać do niej trochę startej marchewki i posiekanej cebuli. Po doprawieniu i wymieszaniu z sosem surówka w zasadzie jest gotowa. Można jednak wstawić ją na pół godziny do lodówki, by smaki składników dobrze się poprzenikały.

Przepis: Colesław z czerwonej kapusty

Surówka Colesław z czerwonej kapusty, marchewki i cebuli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywKapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj lub zetrzyj na dużych oczkach. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Cebulę oczyść, pokrój w małą kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj je. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, dodaj majonez i jogurt, całość wymieszaj.

Jak rozdrobnić kapustę do surówki?

Stopień rozdrobnienia kapusty do surówki zależy od naszych upodobań i od jakości samego warzywa. Jeśli kapusta nie jest zbyt soczysta, warto bardziej ją rozdrobnić. Dzięki temu będzie się ją jadło z większą przyjemnością. Można ją więc zetrzeć na tarce o średnich lub większych oczkach. Gdy zaś kapusta jest soczysta i chrupiąca można ją rozdrobnić przy użyciu mandoliny lub noża, a więc nieco grubiej.

Czytaj też:
Do czerwonej kapusty wystarczy dodać soczysty owoc. Ta surówka do obiadu smakuje i wygląda niczym z restauracji
Czytaj też:
Biorę trzy warzywa i w 10 minut robię zimową surówkę. Jest wyjątkowo zdrowa i smakuje wyśmienicie