Te kopytka zawsze wychodzą idealnie. Przepis znalazłam w przepiśniku po kochanej babci

Te kopytka zawsze wychodzą idealnie. Przepis znalazłam w przepiśniku po kochanej babci

Dodano: 
Robienie kopytek
Robienie kopytek Źródło: Shutterstock / Justyna Troc
Kopytka to pyszne danie, które moja babcia przygotowywała bardzo często. Teraz ja biorę jej przepis i zachwycam rodzinę tymi delikatnymi kluskami ziemniaczanymi. Zjadają je ekspresowo.

Kopytka mojej babci były tak smaczne, że znikały z talerzy w kilka chwil. Delikatne ciasto tych klusek ziemniaczanych wprost rozpływało się w ustach. Długo przypuszczałam, że babcia dodaje jakiś sekretny składnik, który sprawia, że są aż tak dobre. Jednak, gdy dotarłam do jej przepisu, okazało się, że wręcz przeciwnie – lista potrzebnych produktów jest krótka i konkretna. W recepturze nie znalazłam żadnych udziwnień, a mimo to odkąd z niej korzystam, mam wrażenie, że kopytka są po prostu lepsze. Spróbuj i przekonaj się sama.

Jak zrobić delikatne kopytka?

Przygotowanie niewielkich, ręcznie formowanych klusek ziemniaczanych jest banalne. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki, ubijesz je na purée i połączysz z przesianą mąką pszenną, odrobiną soli i jajkiem. Po wyrobieniu masy pozostanie ci tylko odpowiednio ją pokroić i ugotować we wrzątku. Prościej smacznego i sycącego jedzenia zrobić się chyba nie da.

Przepis: Najprostsze kopytka babci

Pyszne kluski ziemniaczane, które zachwycą od pierwszego kęsa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
352 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Ugotuj je do miękkości w osolonym wrzątku i odcedź. Jeszcze ciepłe rozgnieć na gładkie purée.
  2. Robienie ciasta na kopytkaDo miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj ja do ziemniaków wraz z jajkiem i szczyptą soli. Wyrób na gładką masę.
  3. Formowanie i gotowanie kopytekZ przygotowanego ciasta uformuj niezbyt gruby wałek. Pokrój go w małe skośne kawałki. Kluski ziemniaczane gotuj partiami w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Czas odmierzaj od momentu, gdy kopytka wypłyną na powierzchnię płynu.

Jak podawać kluski ziemniaczane z przepisu babci?

Moja babcia serwowała kopytka na dwa sposoby – z masłem i cukrem lub z podsmażaną cebulką i skwarkami z boczku. Obie wersje miały swoich amatorów. Dla mnie delikatne kluski ziemniaczane stanowią doskonały dodatek do obiadów. Najbardziej lubię polewać je oliwami ziołowymi – z soczystym mięsem smakują wtedy wybornie.

Czasem też skuszę się na zrobienie do kopytek prostego sosu na bazie pesto albo słodkiego serka z rodzynkami. Ta ostatnia propozycja jest chyba ulubioną kolacją moich dzieci.

Wskazówki dotyczące kopytek

Kluski ziemniaczane będą się dobrze prezentowały na talerzu, jeśli będziesz pamiętać o jednej rzeczy – woda w garnku nie może się kotłować. Jej zbyt energiczny ruch może prowadzić do rozrywania się kopytek. Babcia nigdy się nie śpieszyła i mam wrażenie, że to też pomagało jej przygotowywać pyszne potrawy.

U mnie w domu kopytka robię najprościej jak się da, ale wiem, że niektórzy mieszają z ciastem różne dodatki. Kopytka z dynią czy z serem żółtym z pewnością są warte przetestowania. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, sprawdź koniecznie.

Czytaj też:
Moja rodzina kocha taki obiad. Kopytka z tym pysznym gulaszem smakują lepiej niż danie z restauracji
Czytaj też:
Mieszam 4 składniki i po chwili mam tani, pyszny obiad. Kluski kładzione kocha cała moja rodzina