Pierwszy raz tę sałatkę jadłam jeszcze za czasów szkolnych. To nie jest jednak przepis, który znam ze swojego domu. Taką sałatkę robiła mama jednej z moich koleżanek. Okazała się wielkim przebojem domówek i świątecznych spotkań przy stole. Robi się ją łatwo i jest pyszną alternatywą dla zwykłej jarzynowej.
Jak zrobić żółtą sałatę?
Jest to bardzo sycąca sałatka z dodatkiem ryżu, kukurydzy, żółtej papryki, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Do tego obowiązkowo dużo majonezu, trochę curry i odrobina musztardy. Tyle wystarczy, aby zrobić ten przysmak. Proporcje w tej sałatce można traktować umownie: jeśli chcesz dodać więcej ryżu, nic nie stoi na przeszkodzie. Można też dać więcej majonezu.
Rada: kurczak wędzony to najpopularniejsza opcja, ale do sałatki można też wkroić wędzoną szynkę, a jeśli chcesz mieć danie wegetariańskie, zamień wędlinę na kostkę wędzonego tofu.
Aby sałatka była jeszcze bardziej żółta, można ryż ugotować z odrobiną szafranu, który zabarwi ziarenka na ładny, żółty kolor. Sałatka jest najlepsza, jeśli da się jej trochę czasu: najlepiej zrobić ją kilka godzin przed podaniem, wówczas smaki zdążą się dobrze przegryźć.
Przepis: Żółta sałatka z kukurydzą i ryżem
Pyszna sałatka ryżowa.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 żółta papryka
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 6 łyżek majonezu
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKukurydzę odsącz, ananasa, paprykę i kurczaka pokrój na małe kawałki.
- Robienie sałatkiRyż, kukurydzę i resztę dodatków wrzuć do jednej miski, dodaj majonez, musztardę, przyprawy i dobrze wymieszaj.
Co jeszcze można dodać do żółtej sałatki?
Jadłam przez lata wiele wariantów tej sałatki, bo najważniejsza zasada jest jedna: dodawaj do niej to, co ma żółty kolor. Może to być np. ugotowane na twardo jajko, ale też seler ze słoika.
Ciekawą i smaczną opcją jest zastąpienie ryżu makaronem albo ziemniakami (ja szczególnie polecam wersję ziemniaczaną). Jeśli mimo wszystko chcesz przełamać kolory, dodaj do sałatki coś zielonego: posyp ją natka pietruszki, niektórzy też dorzucają do niej zielony groszek. Ładnie w tej sałatce wygląda także kolorowa papryka pokrojona w drobną kostkę.
Czytaj też:
Tę obłędną przekąskę przywiozłam z Sycylii. To tylko ryż z nadzieniem, ale jaki pysznyCzytaj też:
Mocno mięsny i bardzo sycący. Ten makaron z mięsem mielonym zaspokoi największy głód