Żółta sałatka była hitem każdej imprezy. Wystarczy puszka kukurydzy i proste dodatki

Żółta sałatka była hitem każdej imprezy. Wystarczy puszka kukurydzy i proste dodatki

Dodano: 
Kukurydza z puszki
Kukurydza z puszki Źródło: Shutterstock / Merrimon Crawford
Żółtą sałatkę pierwszy raz zjadłam na urodzinach u koleżanki. Okazała się wielkim hitem: każdy chciał przepis i potem rządziła na wszystkich imprezach.

Pierwszy raz tę sałatkę jadłam jeszcze za czasów szkolnych. To nie jest jednak przepis, który znam ze swojego domu. Taką sałatkę robiła mama jednej z moich koleżanek. Okazała się wielkim przebojem domówek i świątecznych spotkań przy stole. Robi się ją łatwo i jest pyszną alternatywą dla zwykłej jarzynowej.

Jak zrobić żółtą sałatę?

Jest to bardzo sycąca sałatka z dodatkiem ryżu, kukurydzy, żółtej papryki, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Do tego obowiązkowo dużo majonezu, trochę curry i odrobina musztardy. Tyle wystarczy, aby zrobić ten przysmak. Proporcje w tej sałatce można traktować umownie: jeśli chcesz dodać więcej ryżu, nic nie stoi na przeszkodzie. Można też dać więcej majonezu.

Rada: kurczak wędzony to najpopularniejsza opcja, ale do sałatki można też wkroić wędzoną szynkę, a jeśli chcesz mieć danie wegetariańskie, zamień wędlinę na kostkę wędzonego tofu.

Aby sałatka była jeszcze bardziej żółta, można ryż ugotować z odrobiną szafranu, który zabarwi ziarenka na ładny, żółty kolor. Sałatka jest najlepsza, jeśli da się jej trochę czasu: najlepiej zrobić ją kilka godzin przed podaniem, wówczas smaki zdążą się dobrze przegryźć.

Przepis: Żółta sałatka z kukurydzą i ryżem

Pyszna sałatka ryżowa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 żółta papryka
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • 6 łyżek majonezu
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKukurydzę odsącz, ananasa, paprykę i kurczaka pokrój na małe kawałki.
  2. Robienie sałatkiRyż, kukurydzę i resztę dodatków wrzuć do jednej miski, dodaj majonez, musztardę, przyprawy i dobrze wymieszaj.

Co jeszcze można dodać do żółtej sałatki?

Jadłam przez lata wiele wariantów tej sałatki, bo najważniejsza zasada jest jedna: dodawaj do niej to, co ma żółty kolor. Może to być np. ugotowane na twardo jajko, ale też seler ze słoika.

Ciekawą i smaczną opcją jest zastąpienie ryżu makaronem albo ziemniakami (ja szczególnie polecam wersję ziemniaczaną). Jeśli mimo wszystko chcesz przełamać kolory, dodaj do sałatki coś zielonego: posyp ją natka pietruszki, niektórzy też dorzucają do niej zielony groszek. Ładnie w tej sałatce wygląda także kolorowa papryka pokrojona w drobną kostkę.

Czytaj też:
Tę obłędną przekąskę przywiozłam z Sycylii. To tylko ryż z nadzieniem, ale jaki pyszny
Czytaj też:
Mocno mięsny i bardzo sycący. Ten makaron z mięsem mielonym zaspokoi największy głód