Mocno mięsny i bardzo sycący. Ten makaron z mięsem mielonym zaspokoi największy głód

Mocno mięsny i bardzo sycący. Ten makaron z mięsem mielonym zaspokoi największy głód

Dodano: 
Makaron z mięsem mielonym
Makaron z mięsem mielonym Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
To danie z makaronem trudno nazwać lekkim posiłkiem. To mięsne danie z kremowym, śmietanowym sosem i wyrazistymi dodatkami. Gwarantujemy: nikt nie odejdzie głodny od stołu.

Jeśli szukasz pomysłu na gorący i bardzo sycący posiłek, to ten przepis jest dla ciebie. W tym daniu nie idziemy na żadne kompromisy: jest mocno mięsne i mocno kremowe. To zasługa dwóch mięsnych dodatków, śmietanki, sera i wyrazistych dodatków. Taki makaron z mięsem mielonym ma jeszcze jedną zaletę: przygotowanie całości zajmie ci nie więcej niż pół godziny.

Jak zrobić kremowy makaron z mięsem mielonym?

Do zrobienia tego dania potrzebujesz wędzony boczek (idealnie jeśli ma sporo tłuszczu, który się wytopi i będzie doskonałym nośnikiem smaków) i dowolne mięso mielone. My polecamy wieprzowe, ale może też być wieprzowo-wołowe lub wołowe.

Aby cały obiad był gotowy w miarę szybko, działaj równolegle: kiedy wrzucasz mięsne składniki na patelnię, od razu wstaw makaron do gotowania. Może to być dowolny makaron. Dobrze sprawdzą się np. muszelki, świderki czy rurki. Jeśli chcesz, do dania można również wykorzystać makarony pełnoziarniste czy bezglutenowe.

Przepis: Makaron z mięsem mielonym

Sycące, mięsne danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1558 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Boczek pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnię, a kiedy zacznie się wytapiać, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj obie papryki i całe mięso. Smaż ok. 5-8 minut.
  2. Robienie daniaDo mięsa dodaj śmietanę i ewentualnie odrobinę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem. Dodaj odcedzony makaron, parmezan, pietruszkę i wymieszaj całość.

Danie serwuj od razu. Możesz je dodatkowo udekorować świeżą, posiekaną drobno zielenią (pietruszką, szczypiorkiem czy listkami bazylii) i posypać parmezanem lub innym serem. Jeśli zostanie ci makaron z mięsem mielonym, możesz resztę zamienić w pyszną zapiekankę: wystarczy zapiec wszystko pod kołderką z żółtego sera.

Inne pomysły na makaron z mięsem mielonym

Do tego dania śmiało możesz dorzucić również inne dodatki, które dodadzą mu smaku i sytości. Świetnie sprawdzą się tu np. warzywa z puszki: groszek, cieciorka, kukurydza lub dowolna fasolka. Z kolei dla lekkości można dorzucić świeże warzywa takie jak seler naciowy czy kolorowa papryka. Do makaronu pasują także pomidory: suszone, świeże czy z puszki. Jeśli chcesz dodać makaronowi z mięsem więcej ostrości, wrzuć do smażenia także pokrojoną drobno ostrą papryczkę lub płatki chili.

Czytaj też:
Pokrój pomidorki koktajlowe i dodaj dwa wyraziste składniki. Ta surówka zachwyca smakiem
Czytaj też:
Ziemniaki zapiekam w aksamitnym sosie. Podaję je do obiadu, a nawet na obiad