Dodaję tylko 1 łyżkę do masy ziemniaczanej. Kopytka wychodzą pyszne i aksamitne

Dodaję tylko 1 łyżkę do masy ziemniaczanej. Kopytka wychodzą pyszne i aksamitne

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Przemyslaw Muszynski
Kopytka robimy zwykle z ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Jednak jak dla mnie, są o wiele smaczniejsze od zwykłych, gotowanych ziemniaków. Zwłaszcza, gdy wzbogaci się je popularnym składnikiem.

Kopytka to jedne z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Nie ma przy nich dużo pracy, do ich przygotowania nie potrzeba też wymyślnych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, jajko i mąka. Ja od jakiegoś czasu dodaję też do nich łyżkę popularnego dodatku, który zwykle mam w lodówce. Muszę przyznać, że ten składnik robi różnicę.

Czym warto wzbogacić ciasto na kopytka?

Ciasto na kopytka robi się z niezwykle prostych składników. Wystarczą mączyste, ugotowane ziemniaki, trochę mąki pszennej i jajko. Warto też do nich dodać trochę soli i skrobi ziemniaczanej. Jednak ciasto na kopytka można też wzbogacić np. kaszą manną, która doskonale wiąże masę w czasie gotowania i sprawia, że kopytka wychodzą delikatne. Warto też do nich dodać trochę kurkumy lub posiekanej zieleniny. Dzięki nim kluski zyskają atrakcyjny wygląd. Ja ostatnio wpadłam na pomysł, by dodać też do ciasta trochę kwaśnego, kremowego twarogu. I wyszły smaczne i aksamitne.

Jak zrobić kopytka z twarogiem?

Jeśli chcecie przetestować kopytka z dodatkiem twarogu, sięgnijcie po kremowy, zwarty twaróg. Jeśli będzie lekko kwaśny, doda kluskom smaku. Można go najpierw wymieszać z częścią wytłuczonych ziemniaków, dzięki czemu lepiej połączy się z całym ciastem. Oczywiście nie można przesadzać z tym dodatkiem, bo zbytnio rozrzedzi masę. Jednak ta łyżka twarogu, przyjemnie odmienia smak i konsystencję kopytek.

Przepis: Kopytka z twarogiem

Aksamitne kopytka z dodatkiem twarożku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka zwartego twarożku, np. sernikowego, ricotta
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Ugotuj w lekko osolonym wrzątku, odcedź, osusz. Dokładnie je wytłucz lub przepuść przez praskę i wystudź.
  2. Zagniatanie ciastaWystudzone ziemniaki przełóż na stolnicę. Dodaj do nich twaróg i rozmieszaj je z częścią ziemniaków. Potem dodaj jeszcze jajko, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną oraz trochę soli. Wymieszaj składniki, szybko wyrób z nich gładkie ciasto.
  3. Formowanie i gotowanie kopytekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz i pokrój z ukosa na kluski. W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją, wrzuć do niej kopytka i gotuj je minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Przygotowanie kopytek – kilka wskazówek

Oto, na co należy zwrócić uwagę, robiąc kopytka.

  • Jeśli gotujecie ziemniaki specjalnie na kopytka, po odcedzeniu i osuszeniu dokładnie je wytłuczcie, a potem wystudźcie. Nie powinny być ciepłe, gdy zarabiacie z nich ciasto.
  • Ciasta na kopytka nie należy zarabiać zbyt długo. Wtedy bowiem staje się zbyt kleiste i trzeba dodać więcej mąki, by znów zgęstniało. A to z kolei prowadzi do twardych klusek.
  • Kopytka należy wrzucać na gorącą, ale nie wrzącą wodę. Wirujące w wodzie bąbelki mogą bowiem naruszyć delikatną strukturę klusek.

Czytaj też:
Kopytka Karola Okrasy są zdrowe i puszyste. To zasługa jednego dodatku
Czytaj też:
Moja babcia tylko tak podawała kopytka. Smaku dodawała im pyszna, chrupiąca omasta