Gdy nudzą mi się zwykłe sosy ze słoików, gotuję owocowy chutney. Zamiast jabłek, gruszek, śliwek czy dyni biorę jednak wygodny produkt z puszki, co znacznie skraca czas przygotowania. Masę pakuję do wyparzonych słoiczków i zajadam z rodziną niemal do wszystkiego.
Z czego jest zrobiony chutney?
Słodko-kwaśny sos na bazie owoców albo warzyw można porównać do konfitury, jednak robi się go z cebulą i dodatkami typowymi dla dań wytrawnych. Składniki gotuje się równie długo i zakwasza octem albo sokiem cytrusowym. W składzie są też nasiona gorczycy i przyprawy korzenne.
Chutney czy też czatnej pochodzi z kuchni indyjskiej i pasuje do wielu dań. To nie tylko do pieczone i grillowane mięso drobiowe lub wieprzowe, a także sery, warzywa z piekarnika, ryż, placki i kanapki. Poprawia ponadto smak ciepłych sosów i zup.
Jak zrobić chutney z ananasa i cebuli?
Bazą mojego przepisu jest ananas konserwowy, który ma już cukier w składzie. Dlatego dokładam do sosu mniej słodziwa niż w przypadku ananasa świeżego, który też jest dobrym wyborem.
Owoc wstępnie rozdrabniam z cebulą, wrzucam na olej i podgrzewam, aż powstanie szklista masa. Gdy chcę, by zawierała kawałki produktów, składniki raczej siekam. Do duszenia dodaję biały albo brązowy cukier, ale świetną opcją jest też syrop z agawy, płynny miód czy melasa.
W recepturze używam soku z cytryny, który można wymienić na ten z limonki albo słaby ocet. Dobrym wyborem jest ten z białego wina, jabłkowy lub ryżowy, a nawet balsamiczny, bo sos i tak ciemnieje w trakcie gotowania.
Masy nie doprawiam przesadnie, bo oprócz niezbędnych nasion gorczycy dodaję tylko pieprz i płatki chili, które jednak nie są obowiązkowe. Dobrze robi tu także porcja 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru. Razem z nim często dorzucam 1-2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę.
Przepis: Chutney z ananasa i cebuli
Słodki i aromatyczny sos owocowy z cebulą to doskonały dodatek do potraw
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 124 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg ananasa z puszki
- 1 duża cebula cukrowa
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
- 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
- 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówOsącz ananasa, a cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Wrzuć te składniki do malaksera i zblenduj grubo, by w masie znajdowały się kawałki produktów.
- Duszenie sosuWlej olej na patelnię, rozgrzej i wrzuć gorczycę, a gdy zacznie pękać, dołóż masę marchewkową, cukier, pieprz oraz sól. Podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut, regularnie mieszając i w razie potrzeby dolewając porcjami wodę. Dorzuć płatki chili, duś jeszcze 20-30 minut, a gdy składniki zrobią się szkliste i sos zgęstnieje, dodaj sok z cytryny.
Czytaj też:
Ten sos ożywi smak twoich potraw. Jego autor powinien dostać medal za połączenie tych produktówCzytaj też:
Z moreli i cebuli wyczarujesz gęsty sos. Idealny na kanapki i do mięsa