Zapomnij o ketchupie i musztardzie. Ten słodko-pikantny sos do mięs bije je na głowę

Zapomnij o ketchupie i musztardzie. Ten słodko-pikantny sos do mięs bije je na głowę

Dodano: 
Chutney z ananasa i cebuli
Chutney z ananasa i cebuli Źródło: Shutterstock / wsf-s
Gdy robię ten owocowo-cebulowy dodatek, gotowce ze sklepu mogą się schować. Gęsty, słodki, idealnie doprawiony sos podkręca smak moich kanapek i obiadów. To banalnie prosty przepis, a jaki efekt!

Gdy nudzą mi się zwykłe sosy ze słoików, gotuję owocowy chutney. Zamiast jabłek, gruszek, śliwek czy dyni biorę jednak wygodny produkt z puszki, co znacznie skraca czas przygotowania. Masę pakuję do wyparzonych słoiczków i zajadam z rodziną niemal do wszystkiego.

Z czego jest zrobiony chutney?

Słodko-kwaśny sos na bazie owoców albo warzyw można porównać do konfitury, jednak robi się go z cebulą i dodatkami typowymi dla dań wytrawnych. Składniki gotuje się równie długo i zakwasza octem albo sokiem cytrusowym. W składzie są też nasiona gorczycy i przyprawy korzenne.

Chutney czy też czatnej pochodzi z kuchni indyjskiej i pasuje do wielu dań. To nie tylko do pieczone i grillowane mięso drobiowe lub wieprzowe, a także sery, warzywa z piekarnika, ryż, placki i kanapki. Poprawia ponadto smak ciepłych sosów i zup.

Jak zrobić chutney z ananasa i cebuli?

Bazą mojego przepisu jest ananas konserwowy, który ma już cukier w składzie. Dlatego dokładam do sosu mniej słodziwa niż w przypadku ananasa świeżego, który też jest dobrym wyborem.

Owoc wstępnie rozdrabniam z cebulą, wrzucam na olej i podgrzewam, aż powstanie szklista masa. Gdy chcę, by zawierała kawałki produktów, składniki raczej siekam. Do duszenia dodaję biały albo brązowy cukier, ale świetną opcją jest też syrop z agawy, płynny miód czy melasa.

W recepturze używam soku z cytryny, który można wymienić na ten z limonki albo słaby ocet. Dobrym wyborem jest ten z białego wina, jabłkowy lub ryżowy, a nawet balsamiczny, bo sos i tak ciemnieje w trakcie gotowania.

Masy nie doprawiam przesadnie, bo oprócz niezbędnych nasion gorczycy dodaję tylko pieprz i płatki chili, które jednak nie są obowiązkowe. Dobrze robi tu także porcja 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru. Razem z nim często dorzucam 1-2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę.

Przepis: Chutney z ananasa i cebuli

Słodki i aromatyczny sos owocowy z cebulą to doskonały dodatek do potraw

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
124 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg ananasa z puszki
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówOsącz ananasa, a cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Wrzuć te składniki do malaksera i zblenduj grubo, by w masie znajdowały się kawałki produktów.
  2. Duszenie sosuWlej olej na patelnię, rozgrzej i wrzuć gorczycę, a gdy zacznie pękać, dołóż masę marchewkową, cukier, pieprz oraz sól. Podgrzewaj na małym ogniu przez 20 minut, regularnie mieszając i w razie potrzeby dolewając porcjami wodę. Dorzuć płatki chili, duś jeszcze 20-30 minut, a gdy składniki zrobią się szkliste i sos zgęstnieje, dodaj sok z cytryny.

Czytaj też:
Ten sos ożywi smak twoich potraw. Jego autor powinien dostać medal za połączenie tych produktów
Czytaj też:
Z moreli i cebuli wyczarujesz gęsty sos. Idealny na kanapki i do mięsa