Chutney morelowy z cebulą i chili to genialny dodatek do potraw. Jest tak dobry, że obroni się nawet jako smarowidło do kanapek, ale przede wszystkim podkręci smak mięs czy serów. Jeśli lubisz słodko-pikantne smaki, to ten przepis jest dla ciebie. Chutney zamknięty w słoikach przypomni w jesienne i zimowe wieczory smaki lata, ale ładnie opisany i zapakowany może też być prezentem dla kogoś bliskiego.
Jak zrobić chutney z moreli?
Morele są idealne do tego, aby przyrządzać z nich słodko-pikantne sosy. My proponujemy chutney z chili i odrobiną cynamonu, który przełamie smaki i da całości nieco orientalnego klimatu. Ilość chili możesz zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od tego, jak ostre sosy lubisz.
Nie podajemy dokładnego czasu smażenia moreli, bo wiele zależy od samych owoców. Morele powinny się rozpaść, a sos mieć konsystencję rzadszego dżemu. Jeśli widzisz, że morele puszczają mało soku, możesz dodać do całości odrobinę wody.
Przepis: Chutney z moreli
Pikantny sos do słoików.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg moreli
- 2 cebule
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 6 łyżek cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka chili
- 4 łyżki oleju
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie sosuCebulę pokrój drobno. Morele pokrój w kostkę. Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem, dodaj cebulę, cynamon, chilli i ziele angielskie, smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj cukier, smaż chwilę i dodaj na patelnię owoce. Smaż chwilę, aż zaczną puszczać sok, dodaj ocet, dopraw solą i smaż, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Przekładanie do słoikówWypraż lub wyparz słoiki. Przełóż gorący chutney, zakręć i odwróć słoiki do góry dnem do ostygnięcia.
Ze smakiem sosu możesz eksperymentować. Do naszego przepisu śmiało możesz dorzucić jeszcze odrobinę świeżego, tartego imbiru (dodaj imbir na początku, razem z cebulą i przyprawami), będzie tu pasowała także mielona kolendra. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podbić słodki smak sosu (albo móc nieco zmniejszyć ilość cukru), dorzuć do moreli garść rodzynek.
Z czym jeść chutney morelowy?
Chutney morelowy jest przede wszystkim znakomitym dodatkiem do mięs. Rewelacyjnie pasuje do dań z grilla, z patelni czy z piekarnika. Można też go podawać na kanapkach razem z wędlinami. Chutney świetnie się sprawdzi jako dodatek do deski serów.
Chutney można też używać do marynowania mięs. W ten sposób możesz przygotować np. filety z kurczaka. Wystarczy kawałki mięsa wymieszać z sosem, odstawić do lodówki na godzinę, a potem upiec.
Czytaj też:
To najlepsze pikantne ogórki, jakie znam. Krokodylki z chili są gotowe już po dwóch dniachCzytaj też:
Ciasto owsiane z morelami robię w godzinę. Wilgotne i mocno owocowe, idealne na lato