Z moreli i cebuli wyczarujesz gęsty sos. Idealny na kanapki i do mięsa

Z moreli i cebuli wyczarujesz gęsty sos. Idealny na kanapki i do mięsa

Dodano: 
Chutney morelowy
Chutney morelowy Źródło: Shutterstock / Carey Jaman
Chutney morelowy to pikantny, gęsty sos, który jest idealnym dodatkiem do mięs, pieczywa czy serów. Można go zamknąć w słoikach i zachować na dłużej.

Chutney morelowy z cebulą i chili to genialny dodatek do potraw. Jest tak dobry, że obroni się nawet jako smarowidło do kanapek, ale przede wszystkim podkręci smak mięs czy serów. Jeśli lubisz słodko-pikantne smaki, to ten przepis jest dla ciebie. Chutney zamknięty w słoikach przypomni w jesienne i zimowe wieczory smaki lata, ale ładnie opisany i zapakowany może też być prezentem dla kogoś bliskiego.

Jak zrobić chutney z moreli?

Morele są idealne do tego, aby przyrządzać z nich słodko-pikantne sosy. My proponujemy chutney z chili i odrobiną cynamonu, który przełamie smaki i da całości nieco orientalnego klimatu. Ilość chili możesz zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od tego, jak ostre sosy lubisz.

Nie podajemy dokładnego czasu smażenia moreli, bo wiele zależy od samych owoców. Morele powinny się rozpaść, a sos mieć konsystencję rzadszego dżemu. Jeśli widzisz, że morele puszczają mało soku, możesz dodać do całości odrobinę wody.

Przepis: Chutney z moreli

Pikantny sos do słoików.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg moreli
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuCebulę pokrój drobno. Morele pokrój w kostkę. Olej rozgrzej w rondlu z grubym dnem, dodaj cebulę, cynamon, chilli i ziele angielskie, smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj cukier, smaż chwilę i dodaj na patelnię owoce. Smaż chwilę, aż zaczną puszczać sok, dodaj ocet, dopraw solą i smaż, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Przekładanie do słoikówWypraż lub wyparz słoiki. Przełóż gorący chutney, zakręć i odwróć słoiki do góry dnem do ostygnięcia.

Ze smakiem sosu możesz eksperymentować. Do naszego przepisu śmiało możesz dorzucić jeszcze odrobinę świeżego, tartego imbiru (dodaj imbir na początku, razem z cebulą i przyprawami), będzie tu pasowała także mielona kolendra. Jeśli jeszcze bardziej chcesz podbić słodki smak sosu (albo móc nieco zmniejszyć ilość cukru), dorzuć do moreli garść rodzynek.

Z czym jeść chutney morelowy?

Chutney morelowy jest przede wszystkim znakomitym dodatkiem do mięs. Rewelacyjnie pasuje do dań z grilla, z patelni czy z piekarnika. Można też go podawać na kanapkach razem z wędlinami. Chutney świetnie się sprawdzi jako dodatek do deski serów.

Chutney można też używać do marynowania mięs. W ten sposób możesz przygotować np. filety z kurczaka. Wystarczy kawałki mięsa wymieszać z sosem, odstawić do lodówki na godzinę, a potem upiec.

Czytaj też:
To najlepsze pikantne ogórki, jakie znam. Krokodylki z chili są gotowe już po dwóch dniach
Czytaj też:
Ciasto owsiane z morelami robię w godzinę. Wilgotne i mocno owocowe, idealne na lato