Ogórki zamykam w słoikach z innymi warzywami. Patent na te kiszonki mam z notesu babci

Ogórki zamykam w słoikach z innymi warzywami. Patent na te kiszonki mam z notesu babci

Dodano: 
Ogórki kiszone z warzywami
Ogórki kiszone z warzywami Źródło: Shutterstock / Antonovskay Anzhella
Jeśli planujesz w tym roku nastawić ogórki do kiszenia, przygotuj kilka eksperymentalnych słoików. Włóż do nich ogórki i inne warzywa. Ja tak często robię i potem mam świetną przekąskę lub dodatek do obiadu.

Kiszone ogórki to przebój większości spiżarni. U mnie cieszą się one większym zainteresowaniem niż wszystkie dżemy i kompoty razem wzięte. Od kilku lat nastawiam też kilka słoików kiszonych warzyw. Wśród nich prym wiodą ogórki, jednak do tego samego słoika dorzucam także inne ulubione warzywa. Po ukiszeniu, taki przetwór nie tylko apetycznie się prezentuje, ale też można w nim znaleźć cały przegląd zdrowych smakołyków. Są idealne do obiadu lub jako chrupiąca przekąska.

Jakie warzywa nadają się do kiszenia?

Choć kisimy zwykle ogórki i kapustę, w ten sposób można przetworzyć także inne warzywa. Tu doskonale sprawdzą się: kalafior, marchewka, rzodkiewki, buraki, pomidory. Kisić można też: cebulę, czosnek, paprykę, fasolkę szparagową, brukselkę, kalarepę, a nawet kukurydzę.

Zasada przyrządzenia każdej kiszonki jest taka sama. Oczyszczone i ewentualnie rozdrobnione warzywa należy upchnąć ciasno w naczyniu, zalać solanką i odstawić do ukiszenia.

Jak zrobić ogórki kiszone z innymi warzywami?

Moją ulubioną kiszonką są ogórki zestawione z pomidorkami i kapustą. Ogórkom zwykle odcinam końcówki, co przyspiesza proces ich kiszenia. Pomidorki wybieram koktajlowe, dojrzałe, ale twarde. Kapustę kroję w grube plastry, a potem na mniejsze kawałki.

Przepis: Ogórki kiszone z warzywami

Słoiki ogórków nastawionych do kiszenia z pomidorkami i kapustą

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
3 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg niedużych ogórków
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 liście winorośli, czarnej porzeczki lub chrzanu
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 cm korzenia chrzanu
  • 4 gałązki kopru
  • 1 łyżeczka nasion pieprzu
  • 2 l wody
  • 2 czubate łyżki soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywOgórki dokładnie umyj, opłucz, osusz. Z każdego odkrój oba końce. Pomidorki umyj, osusz. Kapustę oczyść, pokrój na większe kawałki. Marchewki obierz, pokrój w słupki lub talarki.
  2. Napełnianie słoikówNa dno 4 słoików o pojemności 900 ml włóż: po liściu winorośli, po 2 przekrojone ząbki czosnku, gałązkę kopru, kawałek korzenia chrzanu i trochę ziaren pieprzu. Na spód każdego słoika wrzuć trochę marchewki, potem ułóż do połowy ogórki, dopełnij słoiki kapustą i pomidorkami.
  3. Zalewanie solankąWodę zagotuj, dodaj sól, gotuj 3 minuty. Wystudź, by była letnia. Letnią solanką zalej warzywa w słoikach, tak by znalazły się całkowicie pod zalewą. Słoiki zakręć, pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka dni. Gdy woda w słoikach zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce.

Wskazówka: Do kiszonki można też dodać liście wiśni lub dębu. Wcześniej trzeba je opłukać i osuszyć.

Domowe kiszonki – cenne wskazówki

Kiszonki są niezwykle zdrowe. Często nawet wartościowsze niż świeże, nieprzetworzone warzywa. By jednak kiszonki się udały, warto pamiętać o kilku szczegółach.

  • Warzywa przeznaczone do kiszenia muszą być zdrowe i świeże. Wszelkie ślady pleśni czy zgnilizny eliminują je z użycia.
  • Przeznaczone na kiszonkę warzywa należy ciasno upchnąć w garnku lub słoiku. Dzięki temu nie będą pływały swobodnie po zalaniu solanką.
  • Warzywa w kiszonce muszą być cały czas przykryte solanką. Gdy będą znad niej wystawać, szybko zaczną pleśnieć i zepsuje się cała zawartość słoika.
  • Po zalaniu solanką i zamknięciu słoików, przetwory należy pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. To szybko zapoczątkuje proces fermentacji. Gdy zaś woda zmętnieje, taką kiszonkę należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Dzięki temu nie ukiśnie zbyt szybko i mocno i będzie miała atrakcyjny kolor i smak.

Czytaj też:
Zielone pomidory zamykam w słoikach i kiszę. Poznaj mój patent na pyszną przekąskę przez cały rok
Czytaj też:
Już wiem, jakich ogórków na zimę zrobię najwięcej. Ta sałatka teściowej po prostu mnie zachwyciła