Zgrabne korki z sera lubi chyba każdy. Gdy nabijam go na patyczki razem z pysznymi dodatkami, nikt nie oprze się takiemu połączeniu.
Jak zrobić koreczki z salami, serem i oliwkami?
Składniki trzeba pokroić i nadziać na patyczki. Bardziej eleganckim rozwiązaniem niż zwykłe drewniane wykałaczki są plastikowe lub bambusowe szpadki.
W mojej przekąsce używam zielonych oliwek, bo ich kwasowość świetnie balansuje danie. Oprócz salami, które dodaję w postaci zwiniętych plasterków lub kostek, biorę ser żółty albo twardy. Dobrze pasuje tu gouda, tylżycki, edam, radamer, cheddar i parmezan.
Aromatycznym akcentem w tej kompozycji są zielone listki rukwi czy rukoli. Można użyć też roszponki lub ulubionych ziół, na przykład natki pietruszki, bazylii. Koreczki warto przygotować wcześniej bądź wykorzystać produkty o temperaturze pokojowej. Dzięki temu ser i wędlina smakują najlepiej.
Przepis: Koreczki z salami, serem i oliwkami
Pomysł na prostą i smakowitą przekąskę na imprezę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 144 w każdej porcji
Składniki
- 3 krótkie ogórki szkarniowe
- 500 g sera żółtego
- 120 g wąskiej kiełbasy salami w plasterkach
- 50 g zielnych drylowanych oliwek (18 sztuk)
- 20 g listków rukwi wodnej albo rukoli (2 garście)
- 18 szpadek do koreczków
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki wraz ze skórką pokrój przez całą długość na cienkie plasterki za pomocą mandoliny kuchennej lub obieraczki do warzyw. Ser potnij w płaskie kostki o boku około 3 centymetrów. Osącz oliwki z zalewy.
- Nabijanie koreczkówPlasterki salami zegnij po dwie sztuki i wsuń jedną parę w drugą. Na kostkę sera połóż harmonijkę z ogórka, salami i oliwkę. Zepnij składniki razem, wbijając od góry szpadkę. W każdą oliwkę włóż zielony listek.
Z czego zrobić smaczne koreczki?
Moja wersja zawiera najbardziej klasyczne składniki, ale używa się też wielu innych produktów. Najczęściej są to:
- mięsa – szynka, kiełbasa, kabanosy, podsmażone plasterki boczku,
- sery – miniaturowe kulki mozzarelli, kostki fety, oscypka, sera pleśniowego, a także serek kremowy w roladkach z szynki,
- ryby – wędzony łosoś, marynowany śledź,
- warzywa – pomidory koktajlowe, papryka konserwowa, korniszony, plastry ogórka kiszonego, czarne oliwki, jabłuszka kaparów, marynowana cebulka albo ząbki czosnku, kawałki suszonych pomidorów, sałata,
- owoce – winogrona bez pestek, kostki melona, suszone śliwki.
W książce kucharskiej, z której korzystałam w dzieciństwie, znalazłam jeszcze kilka innych świetnych dodatków, dziś raczej rzadko stosowanych. To śliwki z syropu, połówki orzechów włoskich kładzione na skrawkach masła oraz groszek ptysiowy.
Czytaj też:
Z kawałków chleba i prostych składników zrobisz w mig genialną przekąskę. To hit każdej domówkiCzytaj też:
Śledź jakiego nie znasz. Prosty dodatek zmienia go w hit każdej imprezy
