Nie zdążysz podać, a już zniknie ze stołu. Ta przekąska to hit każdej imprezy

Nie zdążysz podać, a już zniknie ze stołu. Ta przekąska to hit każdej imprezy

Dodano: 
Koreczki z salami i serem
Koreczki z salami i serem Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Nie zawsze mam czas, by przygotować wymyślne dania na imprezę. Te szybkie przekąski na jeden raz to absolutny hit spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Wystarczy wybrać dobre produkty i koreczki już są udane.

Zgrabne korki z sera lubi chyba każdy. Gdy nabijam go na patyczki razem z pysznymi dodatkami, nikt nie oprze się takiemu połączeniu.

Jak zrobić koreczki z salami, serem i oliwkami?

Składniki trzeba pokroić i nadziać na patyczki. Bardziej eleganckim rozwiązaniem niż zwykłe drewniane wykałaczki są plastikowe lub bambusowe szpadki.

W mojej przekąsce używam zielonych oliwek, bo ich kwasowość świetnie balansuje danie. Oprócz salami, które dodaję w postaci zwiniętych plasterków lub kostek, biorę ser żółty albo twardy. Dobrze pasuje tu gouda, tylżycki, edam, radamer, cheddar i parmezan.

Aromatycznym akcentem w tej kompozycji są zielone listki rukwi czy rukoli. Można użyć też roszponki lub ulubionych ziół, na przykład natki pietruszki, bazylii. Koreczki warto przygotować wcześniej bądź wykorzystać produkty o temperaturze pokojowej. Dzięki temu ser i wędlina smakują najlepiej.

Przepis: Koreczki z salami, serem i oliwkami

Pomysł na prostą i smakowitą przekąskę na imprezę

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
18
Liczba kalorii
144 w każdej porcji

Składniki

  • 3 krótkie ogórki szkarniowe
  • 500 g sera żółtego
  • 120 g wąskiej kiełbasy salami w plasterkach
  • 50 g zielnych drylowanych oliwek (18 sztuk)
  • 20 g listków rukwi wodnej albo rukoli (2 garście)
  • 18 szpadek do koreczków

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki wraz ze skórką pokrój przez całą długość na cienkie plasterki za pomocą mandoliny kuchennej lub obieraczki do warzyw. Ser potnij w płaskie kostki o boku około 3 centymetrów. Osącz oliwki z zalewy.
  2. Nabijanie koreczkówPlasterki salami zegnij po dwie sztuki i wsuń jedną parę w drugą. Na kostkę sera połóż harmonijkę z ogórka, salami i oliwkę. Zepnij składniki razem, wbijając od góry szpadkę. W każdą oliwkę włóż zielony listek.

Z czego zrobić smaczne koreczki?

Moja wersja zawiera najbardziej klasyczne składniki, ale używa się też wielu innych produktów. Najczęściej są to:

  • mięsa – szynka, kiełbasa, kabanosy, podsmażone plasterki boczku,
  • sery – miniaturowe kulki mozzarelli, kostki fety, oscypka, sera pleśniowego, a także serek kremowy w roladkach z szynki,
  • ryby – wędzony łosoś, marynowany śledź,
  • warzywa – pomidory koktajlowe, papryka konserwowa, korniszony, plastry ogórka kiszonego, czarne oliwki, jabłuszka kaparów, marynowana cebulka albo ząbki czosnku, kawałki suszonych pomidorów, sałata,
  • owoce – winogrona bez pestek, kostki melona, suszone śliwki.

W książce kucharskiej, z której korzystałam w dzieciństwie, znalazłam jeszcze kilka innych świetnych dodatków, dziś raczej rzadko stosowanych. To śliwki z syropu, połówki orzechów włoskich kładzione na skrawkach masła oraz groszek ptysiowy.

Czytaj też:
Z kawałków chleba i prostych składników zrobisz w mig genialną przekąskę. To hit każdej domówki
Czytaj też:
Śledź jakiego nie znasz. Prosty dodatek zmienia go w hit każdej imprezy