Lubię śledzie i lubię sałatki, dlatego często łączę je w jedno. Tak naprawdę nie trzeba wymyślnych składników, by zamienić śledzie w smaczną przekąskę. Tym razem dorzuciłam do nich dwa składniki ze słoika, zieleninę i prosty sos. Całość zrobiłam ekspresowo, a wszystkim smakowało.
Jakie śledzie wybrać do sałatki?
Moją ekspresową sałatkę śledziową zrobiłam z dodatkiem śledzi wiejskich z cebulką, które można kupić w słoiku. Są gotowe do jedzenia, więc rzeczywiście wystarczy je osączyć i pokroić na kawałki. Dobrze sprawdzą się tu też solone filety śledziowe, czyli matiasy. Będą jednak wymagały moczenia, by sałatka nie zawierała zbyt dużo soli. To oczywiście wydłuży czas oczekiwania na gotową sałatkę, ale nie przysporzy wiele pracy. Takie solone filety zalejcie zimną wodą i pozostawcie na 1-2 godziny. W połowie moczenia wodę warto zmienić, by przyspieszyć pożądany efekt.
Jak zrobić ekspresową sałatkę śledziową?
Najważniejszym składnikiem mojej sałatki są oczywiście śledzie. Wyjmuję je ze słoika, odsączam, osuszam papierowym ręcznikiem, a potem kroję na niewielkie kawałki. Teraz dokładam do nich dwa dodatki. Są to pieczarki marynowane ze słoika i groszek konserwowy ze słoika lub z puszki. Oba składniki odsączam, a pieczarki dodatkowo kroję na mniejsze kawałki. Do sałatki dorzucam też posiekany szczypiorek, który dodaje wyrazu i apetycznego wyglądu. Teraz wystarczy dodać trochę sos z majonezu i jogurtu naturalnego, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
Przepis: Ekspresowa sałatka śledziowa
Sałatka z produktów ze słoika
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 6 filetów śledziowych z zalewy
- 1 szklanka groszku konserwowego ze słoika lub puszki
- 1/2 szklanki marynowanych pieczarek
- szczypiorek
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówFilety śledziowe wymocz, jeśli jest taka potrzeba. Potem je osącz, osusz, pokrój na kawałki. Pieczarki i groszek odsącz z zalewy. Pieczarki pokrój w plasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówŚledzie, pieczarki, groszek i szczypiorek umieść w salaterce, wymieszaj. Dodaj majonez i jogurt, znów wymieszaj. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Te składniki też można dodać do sałatki śledziowej
Jeśli nie macie pod ręką pieczarek marynowanych czy groszku konserwowego, możecie też sięgnąć po inne dodatki. Ze śledziami dobrze będą też harmonizować: ogórek kiszony i konserwowy, kukurydza z puszki, gotowane ziemniaki, gotowane buraki, jabłko, jajko ugotowane na twardo, a także cebula, koperek, natka pietruszki.
Czytaj też:
Zrób tę sałatkę z brukselki, a wszyscy będą pytać o przepis. Gotowa w 30 minutCzytaj też:
Trzy proste składniki i kilka łyżek majonezu. Pyszna sałatka gotowa w 10 minut
