Do soku z pomidorów dodaję kwaśny płyn. To naturalny izotonik i koktajl regeneracyjny

Do soku z pomidorów dodaję kwaśny płyn. To naturalny izotonik i koktajl regeneracyjny

Dodano: 
Sok z pomidorów
Sok z pomidorów Źródło: Shutterstock / Olena Ukhova
Ten wytrawny napój orzeźwia, działa jak detoks i poprawia trawienie. Do tego świetnie smakuje, a ja sięgam po niego o każdej porze roku.

Pomysł na to połączenie podpowiedział mi kiedyś znajomy. Początkowo nie byłam przekonana, ale kiedy spróbowałam, przepadłam. To wyrazisty w smaku i jednocześnie bardzo zdrowy napój. Mowa o soku pomidorowym wymieszanym z wodą po ogórkach kiszonych.

Jakie właściwości ma sok pomidorowy z wodą po ogórkach?

Sok z pomidorów i woda z ogórków kiszonych to duet, który łączy detoksykujące, probiotyczne i regenerujące właściwości. Zalet jest dużo więcej.

  • Wsparcie dla układu trawiennego. Woda z ogórków kiszonych zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego, które wspierają florę jelitową, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Połączenie jej z sokiem pomidorowym, bogatym w błonnik i potas, ułatwia przyswajanie składników odżywczych i łagodzi uczucie ciężkości po posiłku.
  • Naturalny detoks i nawodnienie. Oba płyny mają właściwości oczyszczające i lekko moczopędne. Pomidory wspierają pracę wątroby i nerek, a ogórki kiszone pomagają usuwać nadmiar sodu i toksyn z organizmu. To napój idealny po intensywnym treningu, saunie albo dniu pełnym ciężkostrawnych posiłków.
  • Bogactwo elektrolitów i minerałów. Połączenie tych dwóch płynów to naturalny izotonik – pełen potasu, magnezu i sodu. Świetnie uzupełnia utracone minerały i pomaga zapobiec odwodnieniu. Nic dziwnego, że niektórzy piją go po wysiłku fizycznym, ale też po zakrapianej alkoholem imprezie.
  • Antyoksydacyjna ochrona komórek. Sok pomidorowy to jedno z najlepszych źródeł likopenu – silnego przeciwutleniacza, który chroni serce, naczynia krwionośne i skórę przed wolnymi rodnikami. W połączeniu z witaminą C z kiszonych ogórków jego działanie jest jeszcze silniejsze.
  • Regulacja ciśnienia i wspomaganie serca. Dzięki wysokiej zawartości potasu, sok z pomidorów obniża ciśnienie krwi i wspiera pracę serca. Kiszonki, choć lekko słone, dostarczają też korzystnych enzymów i wspomagają równowagę elektrolitową.
  • Wzmocnienie odporności. Probiotyki z soku z ogórków oraz witaminy A i C z pomidorów wspólnie wzmacniają układ odpornościowy i pomagają szybciej regenerować organizm po infekcjach.

Jak zrobić sok z pomidorów z wodą po ogórkach?

Ja zwykle mieszam napój w proporcjach: dwie części soku pomidorowego i jedna część wody po ogórkach. Płyny wystarczy wymieszać i gotowe! Taki napój można dodatkowo doprawić odrobiną chili lub pieprzu. Czasem do takiego napoju dodaję też sok z selera naciowego.

Czytaj też:
Ten napój to bomba zdrowotna mojego teścia. Pomaga zwalczyć cukrzycę i nadciśnienie, a to dopiero początek
Czytaj też:
Ta kawa podbija metabolizm, a jeden dodatek sprawia, że masz energię na cały dzień