Ta przekąska z grilla to hit. Przepis przywiozła z urlopu moja przyjaciółka

Ta przekąska z grilla to hit. Przepis przywiozła z urlopu moja przyjaciółka

Dodano: 
Serowe szaszłyki
Serowe szaszłyki Źródło:Shutterstock / Odu Mazza
Przekąski powinny być proste i smaczne. I właśnie takie są serowe szaszłyki z grilla. Robi się je błyskawicznie, a po upieczeniu smakują wybornie. Trudno o lepszą przekąskę w czasie uczty na świeżym powietrzu.

Moja przyjaciółka była w zeszłym roku na urlopie w Ameryce Południowej i przywiozła stamtąd doskonały przepis na prostą przekąskę z grilla. Robi się ją z sera, który nie topi się zbyt łatwo, za to ładnie się rumieni. Tam podobno grillowali ser o nazwie Coalho, który jednak u nas trudno spotkać. Na szczęście da się go zastąpić śródziemnomorskim Holloumi, który coraz częściej można kupić w naszych sklepach. I takimi właśnie szaszłykami serowymi raczyliśmy się w zeszłym roku i już kilka razy pojawiły się one na grillu w tym roku.

Jak zrobić szaszłyki z sera?

Nasze szaszłyki składają się z samego sera, który kroi się w długie słupki i nadziewa na drewniane szpadki. Dlatego ich przygotowanie jest niezwykle proste. Ser wcześniej można jednak zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy.

Przepis: Serowe szaszłyki

Grillowane szaszłyki z sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Brazylijska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g sera Halloumi
  • 4 łyżki oliwy z oliwej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • rozmaryn
  • kawałek ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 8 drewnianych szpadek do szaszłyków

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i marynowanie seraSer pokrój na 8 długich słupków. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, rozmarynu, papryki i ziaren pieprzu przygotuj marynatę. Polej nią porcje sera, obtocz je, pozostaw na godzinę.
  2. Pieczenie szaszłykówPorcje sera osącz z marynaty. Każdy słupek sera nadziej wzdłuż na szpadkę do szaszłyków. Szaszłyki ułóż na ruszcie grilla, piecz ok. 10 minut, aż się ładnie zrumienią. W czasie pieczenia co jakiś czas je obróć.

Wskazówka: Przed nadzianiem sera, drewniane szpadki do szaszłyków warto posmarować olejem. Wtedy łatwiej będzie z nich zsuwać ser po upieczeniu.

Inna wersja serowych szaszłyków

Jeśli chcesz, serowe szaszłyki możesz wzbogacić warzywami. Pokrój wtedy ser w sporą kostkę i poprzekładaj np. oliwkami, pomidorkami koktajlowymi lub pokrojonymi na kawałki: papryką, cukinią, bakłażanem, cebulą.

Z czym podać serowe szaszłyki z grilla?

Serowe szaszłyki należy jeść od razu po zdjęciu z grilla. Po wystygnięciu tracą bowiem dużo na smaku i nie mają już tak przyjemnej konsystencji. Są idealne na przekąskę, przystawkę, a także jako dodatek do dań głównych. Najlepiej smakują podane np. z sosem jogurtowym, paprykowym czy tzatziki. Doskonale będzie też do nich pasować prosta sałatka ze świeżych warzyw.

Czytaj też:
Grilluję ser i dorzucam dwa składniki. To moja ulubiona sałatka na lato
Czytaj też:
Gdy myślę o serze z grilla, od razu cieknie mi ślinka. A robi się sam i to ekspresowo