W dobrych lokalach nie boją się serwować brukselki, a takie dania cieszą się uznaniem gości. Co jest ich sekretem? To wcale nie dodatki, choć oczywiście są ważne. Gdy poznałam ten sekret, małe kapustki zaczęłam podawać regularnie. Rodzina ciągle domaga się zwłaszcza tej prostej i zdrowej sałatki. Choć potrawa wymaga tylko pół godziny pracy, naprawdę robi wrażenie, zwłaszcza gdy podasz ją na ciepło.
Jak zrobić ciepłą sałatkę z brukselki i jabłka?
Przyrządzam ją na patelni ze smażonej brukselki, która dzięki takiemu przygotowaniu traci swoją gorycz i zyskuje karmelizowane nuty. W wielu przepisach używa się warzywa z wody, ale jego smak nie jest wyszukany ani zbytnio lubiany. Aby nie zniechęcić się do zdrowego produktu, zawsze unikam tej formy.
Do przypieczonych kapustek dodaję jabłko i doprawiam całość czosnkiem, tymiankiem oraz octem winnym. Dolewam też nieco słodkiego sosu, by zbalansować danie. Ostatecznego szlifu nadają mu chrupiące orzechy, z którymi sałatka jest niezwykle pyszna.
Potrawę można zrobić także w piekarniku. To jedna z niewielu okazji, przy której gotuję brukselkę przez kilka minut we wrzątku. Później ją kroję, obtaczam w oliwie i wrzucam do pieca. Gdy zmięknie, dokładam resztę składników. W ten sposób skracam czas pieczenia (ale i smażenia) nawet o połowę, a efekt jest równie dobry.
Przepis: Ciepła sałatka z brukselki i jabłka
Aromatyczne połączenie przypieczonych kapustek ze słodkim owocem i orzechami włoskimi
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 286 w każdej porcji
Składniki
- 400 g brukselki
- 2 jabłka
- 3 ząbki czosnku
- 50 g orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBrukselki pokrój na połówki, a bardzo duże sztuki potnij na ćwiartki. Jabłka przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój ze skórką w cienkie kliny. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połam orzechy i podpraż na małym ogniu na suchej patelni.
- Smażenie daniaRozgrzej oliwę i wrzuć brukselkę. Smaż około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy zmięknie i się przyrumieni, dodaj czosnek, a po pół minuty wlej ocet i syrop. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jabłka i tymianek. Podgrzewaj jeszcze 5-6 minut, aż całość się zagrzeje. Posyp orzechami.
Czy brukselkę można jeść na surowo?
Warzywo jak najbardziej można jeść bez wstępnego podgrzania – tak samo, jak zwykłą kapustę. Trzeba jednak je drobno poszatkować, a następnie oprószyć solą i odstawić do zmięknięcia lub ugnieść w dłoniach.
O wiele częściej w surówkach i sałatkach pojawia się brukselka blanszowana. Główki wrzuca się do osolonego wrzątku na około 3 minuty, a później osącza i hartuje, wrzucając do zimnej wody. Ma to za zadanie zatrzymanie procesu mięknięcia liści. Taka obróbka pomaga również podbić jej kolor i pozbyć się gorzkich nut, typowych dla roślin kapustowatych.
Surowy produkt ma najwięcej witamin, ale nie jest zalecany w większych ilości osobom z zaburzeniami pracy tarczycy, ponieważ jego skądinąd korzystne związki wiążą jod w organizmie.
Czytaj też:
Te małe kapustki jem bez gotowania. W mojej surówce chrupią, są pyszne i zdrowsze niż myśliszCzytaj też:
To warzywo ma złą sławę, ale w tym wydaniu znika z talerzy w minutę. Spróbuj, a się zakochasz
