Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach

Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjach

Dodano: 
Sos holenderski
Sos holenderski Źródło: Shutterstock / New Africa
Sos holenderski nie pochodzi z Holandii. Przepis na pyszny sos na bazie żółtek oraz masła pochodzi z Francji. Ten aksamitny sos świetnie komponuje się ze smakiem jajek w koszulkach oraz młodych warzyw, ale możesz również podawać go do pieczonych mięs oraz ryb.

Sos holenderski to delikatny w smaku, aksamitny sos, którego główne składniki to prawdziwe masło oraz żółtka. Pyszny sos holenderski, który przygotowuję zgodnie z klasycznym przepisem, króluje na moim stole w sezonie letnim. Kocham jego smak ze szparagami. To głównie dlatego jest obowiązkowym elementem mojego wiosennego i letniego menu.

Natomiast dzięki dodaniu do sosu holenderskiego niewielkiej ilości aromatycznego bulionu oraz białego wytrawnego wina tworzę sos o wyjątkowym smaku, który w zależności od rodzaju zastosowanego wywaru, serwuję z warzywami, mięsem lub daniami z ryby. Poniżej znajdziesz przepisy na sos holenderski w dwóch odsłonach.

Jak zrobić sos holenderski?

Sos holenderski w wersji podstawowej idealnie komponuje się na przykład z jajkami w koszulce. Koniecznie wypróbuj również przepis na sos holenderski z bulionem i białym winem.

Przepis: Sos holenderski

Podstawowa wersja sosu holenderskiego powstaje na bazie żółtek i masła.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podgrzanie masłaW małym rondelku roztop masło – uważaj, żeby się nie przypaliło. Jeżeli na maśle utworzyło się dużo piany, to przecedź je przez drobne sitko.
  2. Ubijanie żółtek na parzeNa parze ubij żółtka. Powinny stać się puszyste i zwiększyć swoją objętość.
  3. Łączenie składnikówDo ubitych żółtek powoli dodawaj roztopione masło. Nie przerywaj mieszania sosu. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Przepis: Sos holenderski z bulionem i winem

Sos holenderski możesz również przygotować z dodatkiem bulionu warzywnego (do warzyw), bulionu mięsnego (do mięs, np. polędwicy) oraz wywaru rybnego (do ryb).

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • 125 ml bulionu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. UcieranieZa pomocą rózgi kuchennej utrzyj masło z żółtkami w misce, która może być podgrzewana – jajka i masło musisz jeszcze ubić na parze.
  2. Ubijanie na parzeDo średniej wielkości garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Pamiętaj, że żółtka z masłem powinny być ubijane na parze – dno miski nie może być zanurzone w wodzie. Bulion i wino przelej do rondelka i silnie podgrzej. Ustaw miskę z masłem i żółtkami na garnku z gotującą się wodą i ubijaj je rózgą na parze, powoli wlewając cienkim strumieniem ciepły bulion z winem. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku solą, białym lub czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Z czym podawać sos holenderski?

Tradycyjny sos holenderski to dodatek idealny do jajek robionych na różne sposoby. Z powodzeniem możesz zastąpić nim majonez lub sos tatarski. Ten delikatny i jednocześnie bardzo wyrazisty sos świetnie pasuje do młodych warzyw (m.in. brokułów, ziemniaków, kalafiora) oraz szparagów to zdecydowanie najpopularniejsza forma podania sosu holenderskiego.

Czytaj też:
Jajko w koszulce zrobisz bez grama tłuszczu. Przepis na jajko gotowane bez skorupki
Czytaj też:
Śniadanie jak w eleganckim hotelu możesz zjeść za 4 zł. Tak zrobisz jajko po benedyktyńsku