Pyszne i pożywne ciasto z twarogu często wystarcza mi za cały posiłek. Gdy robię te kluseczki z półtłustego sera, porcja zapewnia aż 30 gramów białka. Mają idealną konsystencję i piękną rumianą skórkę. To bardzo łatwy i szybki przepis, który nigdy mnie nie zawodzi.
Jak zrobić kluski leniwe smażone?
Przygotowuję je z twarogu bez dodatku kartofli, tylko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Z masy z ubitymi białkami formuję kluseczki, których nie gotuję, tylko smażę na rozgrzanym oleju.
Wybieram półtłusty biały ser, który zawiera o 1/4 więcej białka niż ten tłusty i o 1/4 mniej kalorii. To naprawdę spora różnica. Do jego mielenia można użyć maszynki do mięsa, ale wygodniej sięgnąć po ręczną praskę do ziemniaków.
Natomiast ciasto można ucierać w specjalnej kamionkowej misce (makutrze) albo misie miksera. Ja z powodzeniem używam zwykłej miski i urządzenia ręcznego z płaskimi końcówkami do ucierania.
W podanej porcji składników wychodzi mi ponad 20 leniwych pierogów. Czasem wrzucam je na patelnię bez tartej bułki i dociskam, by utworzyła się na nich jeszcze bardziej przypieczona skorupka. Choć tracą wtedy swój kształt, smakują naprawdę bosko.
Przepis: Smażone kluski leniwe
Pyszne twarogowe kluseczki bez gotowania w wodzie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 396 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg półtłustego twarogu
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki tartej bułki (opcjonalnie)
- olej rzepakowy albo masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaZmiel twaróg, włóż do miski i ucieraj, dodając po jednym 4 żółtka oraz 4 pełne łyżki mąki pszennej. Osobno ubij białka ze szczyptą soli, dodaj do masy z sera, dokładając jednocześnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie ciasto.
- Robienie klusekWyłóż ciasto na blat oprószony mąką i uformuj z niego wałek. Pokrój go na plasterki o grubości około 2 centymetrów i ewentualnie obtocz je w tartej bułce.
- Smażenie leniwychRozgrzej na patelni sporą ilość oleju, wrzuć kluski i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut na stronę, aż mocno się przyrumienią. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jak sprawić, żeby pierogi leniwe nie były twarde?
Przyczyną tego problemu jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Wychodzą przez to gumowate, a potem szybko twardnieją, a nawet mogą się kruszyć. Dobrze więc nie dosypywać tego składnika bez potrzeby.
Drugim częstym powodem złej konsystencji leniwych jest użycie całego jajka. Lepiej jest oddzielić białka, ubić je i dodać na końcu do ciasta, aby je spulchnić i związać strukturę.
Zawsze staram się, by twaróg był dobrze rozdrobniony i miał temperaturę otoczenia, dlatego wyjmuję go wcześniej z lodówki. Podobnie postępuję z jajkami. Dzięki temu składniki łatwiej się łączą.
Jeśli mam w domu tylko chudy biały ser, pierogi mogą wyjść dużo mniej miękkie i wilgotne. Dlatego do porcji z przepisu dokładam 1-2 łyżki roztopionego masła, z którym kluseczki są znacznie lepsze.
Czytaj też:
Leniwe robię bez grama sera. Ten smak dzieciństwa w lekkiej wersji rozpływa się w ustachCzytaj też:
Rozpływają się w ustach i nie mają grama mąki. Moje kluski leniwe pokochasz od pierwszego kęsa
