Te leniwe robię inaczej niż wszyscy. Wychodzą chrupiące i delikatne w środku

Te leniwe robię inaczej niż wszyscy. Wychodzą chrupiące i delikatne w środku

Dodano: 
Kluski leniwe z patelni
Kluski leniwe z patelni Źródło: Shutterstock / Marcin Wos
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, moje leniwe wymagają minimum pracy. Kluseczki wrzucam od razu na patelnię, co oszczędza mi sporo czasu i sprzątania. Ten sposób pokochałam od pierwszego razu.

Pyszne i pożywne ciasto z twarogu często wystarcza mi za cały posiłek. Gdy robię te kluseczki z półtłustego sera, porcja zapewnia aż 30 gramów białka. Mają idealną konsystencję i piękną rumianą skórkę. To bardzo łatwy i szybki przepis, który nigdy mnie nie zawodzi.

Jak zrobić kluski leniwe smażone?

Przygotowuję je z twarogu bez dodatku kartofli, tylko z mąką pszenną i ziemniaczaną. Z masy z ubitymi białkami formuję kluseczki, których nie gotuję, tylko smażę na rozgrzanym oleju.

Wybieram półtłusty biały ser, który zawiera o 1/4 więcej białka niż ten tłusty i o 1/4 mniej kalorii. To naprawdę spora różnica. Do jego mielenia można użyć maszynki do mięsa, ale wygodniej sięgnąć po ręczną praskę do ziemniaków.

Natomiast ciasto można ucierać w specjalnej kamionkowej misce (makutrze) albo misie miksera. Ja z powodzeniem używam zwykłej miski i urządzenia ręcznego z płaskimi końcówkami do ucierania.

W podanej porcji składników wychodzi mi ponad 20 leniwych pierogów. Czasem wrzucam je na patelnię bez tartej bułki i dociskam, by utworzyła się na nich jeszcze bardziej przypieczona skorupka. Choć tracą wtedy swój kształt, smakują naprawdę bosko.

Przepis: Smażone kluski leniwe

Pyszne twarogowe kluseczki bez gotowania w wodzie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
396 w każdej porcji

Składniki

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki tartej bułki (opcjonalnie)
  • olej rzepakowy albo masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZmiel twaróg, włóż do miski i ucieraj, dodając po jednym 4 żółtka oraz 4 pełne łyżki mąki pszennej. Osobno ubij białka ze szczyptą soli, dodaj do masy z sera, dokładając jednocześnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj delikatnie ciasto.
  2. Robienie klusekWyłóż ciasto na blat oprószony mąką i uformuj z niego wałek. Pokrój go na plasterki o grubości około 2 centymetrów i ewentualnie obtocz je w tartej bułce.
  3. Smażenie leniwychRozgrzej na patelni sporą ilość oleju, wrzuć kluski i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut na stronę, aż mocno się przyrumienią. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jak sprawić, żeby pierogi leniwe nie były twarde?

Przyczyną tego problemu jest użycie zbyt dużej ilości mąki. Wychodzą przez to gumowate, a potem szybko twardnieją, a nawet mogą się kruszyć. Dobrze więc nie dosypywać tego składnika bez potrzeby.

Drugim częstym powodem złej konsystencji leniwych jest użycie całego jajka. Lepiej jest oddzielić białka, ubić je i dodać na końcu do ciasta, aby je spulchnić i związać strukturę.

Zawsze staram się, by twaróg był dobrze rozdrobniony i miał temperaturę otoczenia, dlatego wyjmuję go wcześniej z lodówki. Podobnie postępuję z jajkami. Dzięki temu składniki łatwiej się łączą.

Jeśli mam w domu tylko chudy biały ser, pierogi mogą wyjść dużo mniej miękkie i wilgotne. Dlatego do porcji z przepisu dokładam 1-2 łyżki roztopionego masła, z którym kluseczki są znacznie lepsze.

Czytaj też:
Leniwe robię bez grama sera. Ten smak dzieciństwa w lekkiej wersji rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Rozpływają się w ustach i nie mają grama mąki. Moje kluski leniwe pokochasz od pierwszego kęsa