Bezy to słodkie wyroby, które zaliczają się do ciastek, choć nie zawierają mąki. Robi się je w zasadzie z dwóch składników, a mianowicie z białek kurzych jaj i cukru. Ostatnio poznałam jednak nieco inny przepis, który zaskoczył mnie niską ceną, a otrzymane bezy doskonałym smakiem.
Czym zastąpić białko jaja w bezach?
Jakiś czas temu natknęłam się na przepis na bezy bez jaj i postanowiłam przetestować go przy najbliższej okazji. Receptura w wykazie składników zawierała aquafabę i cukier. Aquafaba to woda z ciecierzycy z puszki lub słoika. I właśnie została mi po przyrządzeniu pasty z ciecierzycy. Niektóre źródła podają, że w podobny sposób można też użyć wody z moczenia i gotowania ciecierzycy domowym sposobem. Jednak tak naprawdę w tym przypadku trzeba by było najpierw odparować część wody, by płyn zawierał więcej białka. Bezy z aquafaby to doskonała alternatywa dla wegan.
Jak zrobić bezy bez jaj?
Przygotowanie bezy z aquafaby jest nawet łatwiejsze niż z białek jaj. Aquafaby nie trzeba bowiem chłodzić, trudno ją też przebić tak jak białka. Przyrządzenie masy na bezy należy zacząć od wstępnego ubicia aquafaby. Dopiero gdy powstanie piana, wsypuje się do niej stopniowo cukier i całość dalej ubija. Ubijanie można zakończyć, gdy piana jest sztywna i lśniąca. Szykując bezy z aquafaby warto pamiętać o tym, że 1 białko jaja odpowiada mniej więcej 3 łyżkom aquafaby. Do bezy dodaje się drobny cukier kryształ.
Przepis: Bezy bez jaj
Wegańskie bezy z aquafaby
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 25 w każdej porcji
Składniki
- 120 ml aquafaby
- ok. 135-140 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Miksowanie masyAquafabę wlej do sporej miski i miksuj, aż powstanie jasna piana. Ubijaj ją dalej, wsypując co jakiś czas porcję cukru. Całość miksuj do czasu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Wymieszaj ją delikatnie z sokiem z cytryny i skrobią.
- Formowanie i suszenieSłodką masą napełnij worek cukierniczy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj małe bezy. Susz je ok. 2 godziny w 120-130 stopniach Celsjusza, aż będą chrupiące.
Słodkie bezy – kilka wskazówek
Oto na co należy zwrócić uwagę, by bezy się udały.
- Do aqafaby ubijanej z cukrem warto dodać trochę soku z cytryny, który przełamie słodycz masy i lekko ją rozjaśni.
- Gęstą masę bezową na koniec warto wymieszać delikatnie z łyżeczką skrobi ziemniaczanej. Doda ona ciastkom kruchości.
- Do ciasta na bezy, zamiast skrobi ziemniaczanej można wsypać trochę ciemnego kakao. Doda ciastkom aromatu, smaku i koloru.
- Bezy piecze się, a w zasadzie suszy w temperaturze 80-130 stopni Celsjusza. Najpierw można zastosować temperaturę wyższą, a gdy powierzchnia ciastek nieco stwardnieje, bezy warto dosuszyć w nieco niższej temperaturze. Na koniec można suszyć bezy przy uchylonym piekarniku.
Czytaj też:
Do tych ciasteczek kokosowych nie dodaję mąki. Są kruche i rozpływają się w ustachCzytaj też:
Jeden słoik, parę aromatycznych dodatków i blender. Robię z nich pastę, która zastępuje wędlinę
