Choć przypominają nasze pączki, zaskakiwać może jedno: smaży się je bez nadzienia, a to nakładane jest już przed samym podaniem. To deser bardzo sycący i bez wątpienia: natychmiast poprawiający humor.
Co to są vdolky?
Czeskie vdolky to tradycyjne drożdżowe placuszki lub pączuszki, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Najczęściej spotykana wersja to ta na słodko – przypomina trochę polskie racuchy lub pączki.
Typowe vdolky są puszyste i lekko chrupiące z zewnątrz. Zwykle smaży się je na patelni, ale można również piec je w piecu. Tradycyjnie są podawane z konfiturą (najczęściej śliwkową lub jagodową), twarożkiem, kwaśną śmietaną, czasem także posypane cukrem pudrem.
W dawnych czeskich domach vdolky przygotowywano zwłaszcza w dni świąteczne lub podczas jesiennych prac polowych — to było sycące i proste danie, które można było zjeść na ciepło i zimno.
Warto dodać, że w niektórych czeskich domach znana jest także wytrawna wersja przysmaku. Vdolky na słono podaje się z serem, boczkiem albo ziołami.'
Jak zrobić słodkie vdolky?
Przepis na vdolky jest łatwy: to proste ciasto drożdżowe, ale takie, którego nie trzeba bardzo długo wyrabiać – jest dobre, kiedy przestaje kleić się do rąk. Do jego przygotowania śmiało można wykorzystać robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Kiedy ciasto podrośnie, można już wycinać z niego kółka. Można też dzielić ciasto na części i formować płaskie bułeczki (polecamy jednak wersję z wycinaniem, wówczas gotowe pączki mają ładniejszy kształt).
Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, to twarogu możesz dodać cukier, miód lub inne słodziło, jednak to owoce w syropie czy dowolna konfitura są tutaj tym, co daje całą słodycz.
Przepis: Czeskie pączki (vdolky)
Pyszne pączuszki z twarogiem i owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- czeska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 25 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 450 g mąki
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 250 ml ciepłego mleka
- olej do smażenia
do podania:
- 200 g twarogu
- 1 łyżka śmietany
- słoiczek (200 ml) owoców w syropie lub konfitury
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaDroższe rozrób w dużej misce z odrobiną mleka i z cukrem. Zostawić, aż zaczną pracować. Dodaj mąkę, jajka, resztę mleka, sól i cukier wanilinowy. Zagnieć ciasto i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- Smażenie pączkówCiasto rozwałkuj grubo i wykrawaj szklanką koła. Przykryj ściereczką i zostaw 15 minut, aby wyrosły. W tym czasie na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej olej (nalej grubą warstwę). Smaż pączki na złoto z obu stron. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
- SerwowanieWymieszaj twaróg ze śmietaną. Na pączki nakładaj łyżeczkę twarogu, a na to owoce lub powidła. Podawaj od razu.
Pączki najlepiej smakują świeże, ale jeśli zostaną na drugi dzień, przekrój je niczym bułeczki i serwuj z dodatkami.
Czytaj też:
Zwykłe knedle mogą się schować. Czesi wiedzą, jak z resztek zrobić mistrzostwo świataCzytaj też:
Czeskie kołacze nie mają sobie równych. Przepis jest prosty, a delikatne drożdżówki zastępują sklepowe słodycze
