Najlepsze pączki do weekendowej kawy. Znikają, nim zdążą wystygnąć

Najlepsze pączki do weekendowej kawy. Znikają, nim zdążą wystygnąć

Dodano: 
Czeskie pączki (vdolky)
Czeskie pączki (vdolky) Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Te pyszne pączuszki to przysmak doskonale znany Czechom. Tradycyjne czeskie vdolky to mało pracy, a efekt? Idealny deser nie tylko do kawy.

Choć przypominają nasze pączki, zaskakiwać może jedno: smaży się je bez nadzienia, a to nakładane jest już przed samym podaniem. To deser bardzo sycący i bez wątpienia: natychmiast poprawiający humor.

Co to są vdolky?

Czeskie vdolky to tradycyjne drożdżowe placuszki lub pączuszki, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Najczęściej spotykana wersja to ta na słodko – przypomina trochę polskie racuchy lub pączki.

Typowe vdolky są puszyste i lekko chrupiące z zewnątrz. Zwykle smaży się je na patelni, ale można również piec je w piecu. Tradycyjnie są podawane z konfiturą (najczęściej śliwkową lub jagodową), twarożkiem, kwaśną śmietaną, czasem także posypane cukrem pudrem.

W dawnych czeskich domach vdolky przygotowywano zwłaszcza w dni świąteczne lub podczas jesiennych prac polowych — to było sycące i proste danie, które można było zjeść na ciepło i zimno.

Warto dodać, że w niektórych czeskich domach znana jest także wytrawna wersja przysmaku. Vdolky na słono podaje się z serem, boczkiem albo ziołami.'

Jak zrobić słodkie vdolky?

Przepis na vdolky jest łatwy: to proste ciasto drożdżowe, ale takie, którego nie trzeba bardzo długo wyrabiać – jest dobre, kiedy przestaje kleić się do rąk. Do jego przygotowania śmiało można wykorzystać robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Kiedy ciasto podrośnie, można już wycinać z niego kółka. Można też dzielić ciasto na części i formować płaskie bułeczki (polecamy jednak wersję z wycinaniem, wówczas gotowe pączki mają ładniejszy kształt).

Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, to twarogu możesz dodać cukier, miód lub inne słodziło, jednak to owoce w syropie czy dowolna konfitura są tutaj tym, co daje całą słodycz.

Przepis: Czeskie pączki (vdolky)

Pyszne pączuszki z twarogiem i owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
czeska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 25 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 450 g mąki
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • olej do smażenia

do podania:

  • 200 g twarogu
  • 1 łyżka śmietany
  • słoiczek (200 ml) owoców w syropie lub konfitury

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaDroższe rozrób w dużej misce z odrobiną mleka i z cukrem. Zostawić, aż zaczną pracować. Dodaj mąkę, jajka, resztę mleka, sól i cukier wanilinowy. Zagnieć ciasto i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  2. Smażenie pączkówCiasto rozwałkuj grubo i wykrawaj szklanką koła. Przykryj ściereczką i zostaw 15 minut, aby wyrosły. W tym czasie na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej olej (nalej grubą warstwę). Smaż pączki na złoto z obu stron. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
  3. SerwowanieWymieszaj twaróg ze śmietaną. Na pączki nakładaj łyżeczkę twarogu, a na to owoce lub powidła. Podawaj od razu.

Pączki najlepiej smakują świeże, ale jeśli zostaną na drugi dzień, przekrój je niczym bułeczki i serwuj z dodatkami.

Czytaj też:
Zwykłe knedle mogą się schować. Czesi wiedzą, jak z resztek zrobić mistrzostwo świata
Czytaj też:
Czeskie kołacze nie mają sobie równych. Przepis jest prosty, a delikatne drożdżówki zastępują sklepowe słodycze

Źródło: smaki.pl