Domowy majonez to nie tylko ogromna satysfakcja dla kucharza, ale też pewność, że wiesz, co taki majonez ma w składzie. Jeśli kiedykolwiek próbowałeś robić majonez i nie wyszedł, sprawdź, czy nie popełniłeś prostych błędów.
Jak zrobić domowy majonez?
Podstawą tradycyjnego domowego majonezu jest olej oraz żółtka jaj. Oprócz tego to dodatki smakowe, ale też ocet (który można zastąpić sokiem z cytryny), który nie tylko dodaje ostrości, ale też wpływa na konsystencję majonezu.
O czym pamiętać, zanim zaczniesz robić majonez?
- Składniki muszą być w takiej samej temperaturze. Dlatego jajka wyjmij odpowiednio wcześniej z lodówki.
- Majonez najlepiej robić blenderem typu żyrafa. Nie machaj jednak końcówką, a ustaw ją na dole naczynia i jedynie bardzo delikatnie poruszaj w górę i w dół.
- Możesz zrobić majonez korzystając z tradycyjnej metody ucierania w makutrze. Wówczas wlewaj olej cieniutkim strumieniem do żółtek i energicznie wszystko ucieraj.
- Smak majonezu możesz modyfikować dodając różne rodzaje musztardy, albo dodając więcej/mniej cukru. Możesz do majonezu dodać także miód. Jeśli zwiększasz ilość musztardy, możesz jednocześnie zrezygnować z octu (który jest w składzie musztardy).
- Do majonezu możesz dodawać także składniki, które zmienią jego smak: np. kapary, filety anchovies, czosnek.
- Jeśli chcesz, aby majonez miał wyrazisty kolor, dodaj do niego kurkumy lub odrobinę szafranu.
- Do zrobienia majonezu polecamy użyć oleju rzepakowego, ale może to być również inny olej. Dobrym rozwiązaniem będzie oliwa z oliwek – nie ma jednak ona neutralnego smaku, jak olej rzepakowy i wpłynie na smak majonezu (trzeba mieć tego świadomość).
Przepis: Domowy majonez
Krok po kroku – jak zrobić idealny domowy majonez
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1,5 szklanki oleju rzepakowego
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie żółtekDo żółtek dodaj wszystkie składniki oprócz oleju i dobrze wymieszaj.
- Ubijanie majonezuWlej do żółtek odrobinę oleju i zacznij miksować wszystko blenderem typu żyrafa. Wlewaj cienkim strumieniem resztę oleju i cały czas blenduj trzymając końcówkę blendera na dole naczynia (unoś jedynie delikatnie do góry), aż majonez nabierze odpowiedniej konsystencji.
Domowy majonez należy przechowywać w lodówce. Można go używać dokładnie tak samo, jak majonez kupny. Może byc dodatkiem do sałatek, jaj, ale też być podstawą różnego rodzaju sosów na zimno.
Czytaj też:
Prosty przepis na domowy majonez bez jajek. Zrobisz go w 15 minutCzytaj też:
Taką sałatkę jajeczną robiła moja babcia. Prościej się nie da