Z ryby i paru dodatków robię pyszny sos do makaronu. 20 minut i rodzina zajada pożywny obiad

Z ryby i paru dodatków robię pyszny sos do makaronu. 20 minut i rodzina zajada pożywny obiad

Dodano: 
Makaron z łososiem
Makaron z łososiem Źródło: Shutterstock / Nata Bene
Szukacie pomysłu na szybki, pożywny obiad? Sięgnijcie po filet z łososia, makaron i parę dodatków. Na ich bazie przygotujecie danie nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe. Moja rodzina je uwielbia.

Danie obiadowe na bazie makaronu bardzo często przyrządzam, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wracam do domu po pracy, nastawiam makaron, a na patelni szykuję sos. Ten obiad z dodatkiem ryby jest pyszny i pożywny, a sprawdzi się nie tylko w piątek.

Jaka ryba jest najlepsza do makaronu?

Do makaronu najlepiej sprawdzają się ryby o delikatnym mięsie i łagodnym smaku, które dobrze łączą się z sosami. Unikaj ryb o bardzo intensywnym smaku, np. śledzia, sardynek, bo mogą zdominować potrawę.
Oto kilka propozycji:

  • Łosoś – klasyka; jego tłuste mięso świetnie komponuje się z sosami śmietanowymi, koperkowymi i cytrynowymi.
  • Pstrąg łososiowy – zbliżony smakiem i wyglądem do łososia, a dużo tańszy.
  • Dorsz – chudy, delikatny i lekki; dobrze pasuje do sosów pomidorowych lub ziołowych.
  • Mintaj – tani, delikatny i uniwersalny; łatwo się łączy z warzywami i makaronem.
  • Tuńczyk (świeży lub z puszki) – idealny do szybkich dań z makaronem, szczególnie z oliwą, czosnkiem i pomidorami.

Jak zrobić szybki makaron z rybą?

Makaron z rybą robi się w 20 minut. Sos szykuję w czasie, gdy gotuje się makaron. Najpierw podsmażam kawałki ryby, a potem ściągam ją z patelni, a na patelni szykuję sos. Sos bazuje na cebulce i czosnku podsmażonych na maśle. Potem dodaję śmietankę, trochę startego sera, a gdy składniki się połączą, dokładam kawałki ryby i całość podgrzewam.

Przepis: Makaron z kawałkami ryby

Szybkie danie obiadowe z makaronu i ryb

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
720 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g grubszego makaronu, np. wstążki, penne
  • 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego, żółego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronu i smażenie rybyMakaron wrzuć na osolony wrzątek, gotuj, by pozostał lekko twardawy. W tym czasie przyszykuj sos: rybę opłucz, podziel na kawałki, zrumień je na maśle, przełóż na talerz.
  2. Szykowanie sosuNa patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej śmietankę i całość pogrzej. Dodaj ser, sól, pieprz, podgrzewaj 1-2 minuty. Do sosu wrzuć kawałki łososia, całość wymieszaj, podgrzej.
  3. Podawanie daniaNa patelnię dołóż odsączony makaron, całość wymieszaj, krótko podgrzej. Potrawę rozłóż na talerze, posyp startym serem i ewentualnie zieleniną, np. koperkiem.

Makaron z rybą – kilka wskazówek

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy szykowaniu tego dania z ryb.

  • Rybę możesz też ugotować na parze lub upiec w folii i dodać do makaronu już po obróbce – będzie delikatniejsza.
  • Zamiast śmietany możesz użyć sosu pomidorowego, oliwy z czosnkiem lub lekkiego bulionu.
  • Dodaj warzywa: szpinak, cukinię, groszek, suszone pomidory, paprykę – dodadzą koloru i wartości odżywczych.
  • Jeśli używasz ryby mrożonej, rozmroź ją powoli w lodówce i osusz przed smażeniem.
  • Dla dzieci i osób dbających o dietę polecane są ryby chude: dorsz, mintaj, morszczuk.

Czytaj też:
Mocno mięsny i bardzo sycący. Ten makaron z mięsem mielonym zaspokoi największy głód
Czytaj też:
Z makaronu po obiedzie robię coś, czego nikt się nie spodziewa. To totalny hit w kuchni