Danie obiadowe na bazie makaronu bardzo często przyrządzam, gdy nie mam czasu na gotowanie. Wracam do domu po pracy, nastawiam makaron, a na patelni szykuję sos. Ten obiad z dodatkiem ryby jest pyszny i pożywny, a sprawdzi się nie tylko w piątek.
Jaka ryba jest najlepsza do makaronu?
Do makaronu najlepiej sprawdzają się ryby o delikatnym mięsie i łagodnym smaku, które dobrze łączą się z sosami. Unikaj ryb o bardzo intensywnym smaku, np. śledzia, sardynek, bo mogą zdominować potrawę.
Oto kilka propozycji:
- Łosoś – klasyka; jego tłuste mięso świetnie komponuje się z sosami śmietanowymi, koperkowymi i cytrynowymi.
- Pstrąg łososiowy – zbliżony smakiem i wyglądem do łososia, a dużo tańszy.
- Dorsz – chudy, delikatny i lekki; dobrze pasuje do sosów pomidorowych lub ziołowych.
- Mintaj – tani, delikatny i uniwersalny; łatwo się łączy z warzywami i makaronem.
- Tuńczyk (świeży lub z puszki) – idealny do szybkich dań z makaronem, szczególnie z oliwą, czosnkiem i pomidorami.
Jak zrobić szybki makaron z rybą?
Makaron z rybą robi się w 20 minut. Sos szykuję w czasie, gdy gotuje się makaron. Najpierw podsmażam kawałki ryby, a potem ściągam ją z patelni, a na patelni szykuję sos. Sos bazuje na cebulce i czosnku podsmażonych na maśle. Potem dodaję śmietankę, trochę startego sera, a gdy składniki się połączą, dokładam kawałki ryby i całość podgrzewam.
Przepis: Makaron z kawałkami ryby
Szybkie danie obiadowe z makaronu i ryb
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 720 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu, np. wstążki, penne
- 400 g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g startego, żółego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronu i smażenie rybyMakaron wrzuć na osolony wrzątek, gotuj, by pozostał lekko twardawy. W tym czasie przyszykuj sos: rybę opłucz, podziel na kawałki, zrumień je na maśle, przełóż na talerz.
- Szykowanie sosuNa patelni podsmaż posiekaną cebulkę. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Wlej śmietankę i całość pogrzej. Dodaj ser, sól, pieprz, podgrzewaj 1-2 minuty. Do sosu wrzuć kawałki łososia, całość wymieszaj, podgrzej.
- Podawanie daniaNa patelnię dołóż odsączony makaron, całość wymieszaj, krótko podgrzej. Potrawę rozłóż na talerze, posyp startym serem i ewentualnie zieleniną, np. koperkiem.
Makaron z rybą – kilka wskazówek
Oto kilka wskazówek, które przydadzą się przy szykowaniu tego dania z ryb.
- Rybę możesz też ugotować na parze lub upiec w folii i dodać do makaronu już po obróbce – będzie delikatniejsza.
- Zamiast śmietany możesz użyć sosu pomidorowego, oliwy z czosnkiem lub lekkiego bulionu.
- Dodaj warzywa: szpinak, cukinię, groszek, suszone pomidory, paprykę – dodadzą koloru i wartości odżywczych.
- Jeśli używasz ryby mrożonej, rozmroź ją powoli w lodówce i osusz przed smażeniem.
- Dla dzieci i osób dbających o dietę polecane są ryby chude: dorsz, mintaj, morszczuk.
Czytaj też:
Mocno mięsny i bardzo sycący. Ten makaron z mięsem mielonym zaspokoi największy głódCzytaj też:
Z makaronu po obiedzie robię coś, czego nikt się nie spodziewa. To totalny hit w kuchni
