Nigdy nie dodawaj tego składnika do sałatki greckiej! Polacy nagminnie popełniają ten błąd
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Nigdy nie dodawaj tego składnika do sałatki greckiej! Polacy nagminnie popełniają ten błąd

Dodano: 
Sałatka grecka
Sałatka grecka Źródło:Shutterstock / Nata Bene
Sałatka grecka (horiatiki) to jedna z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu sałatek. Wyśmienicie smakuje z ciepłymi grzankami, które zostały posmarowane masełkiem czosnkowym. Sprawdź jak zrobić pyszną sałatkę grecką.

Sałatka grecka, znana również jako horiatiki, idealnie łączy smak świeżych warzyw, aromatycznej oliwy z oliwek i ziół. Charakterystyczną cechą sałatki greckiej jest brak sałaty liściastej, co odróżnia ją od wielu innych sałatek. Ser feta w tradycyjnej sałatce greckiej zazwyczaj dodawany jest w dużym kawałku na wierzchu, a czasami dodawany jest w formie pokruszonej. W mojej wersji decyduję się jednak na pokrojenie go w kostkę.

Sałatka grecka nie bez powodu cieszy się popularnością nie tylko w Grecji, ale i na całym świecie. Jest bowiem synonimem zdrowej i aromatycznej potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Mnie do jej robienia przekonuje też argument, że to jedna z niewielu sałatek, które mogę przygotować w zaledwie 15 minut, a smakuje i prezentuje się po mistrzowsku.

Poniższy podstawowy przepis na sałatkę grecką jest uniwersalną bazą do tworzenia różnych wariacji smakowych. Możesz dowolnie go modyfikować, dodając ulubione dodatki np. kapary, anchois, świeżą paprykę lub słodkie nasiona granatu. Pamiętaj, że kluczem do idealnej sałatki greckiej jest świeżość i jakość użytych składników. W przypadku tego dania ma to kolosalne znaczenie.

Przepis: Sałatka grecka (horiatiki)

Jej smak świetnie orzeźwia w upalne dni i zapewnia długie uczucie sytości. Latem, gdy pod dostatkiem mamy świeżych warzyw, sałatka grecka smakuje najlepiej!

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Grecka
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3 pomidory
  • 2 świeże ogórki
  • 200 g sera feta
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście czarnych oliwek
  • pieprz
  • sól

Na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzyw3 średniej wielkości słodkie i mięsiste pomidory (np. pomidory malinowe) oraz 2 małe ogórki szklarniowe (opcjonalnie 3 średniej wielkości ogórki gruntowe) umyj i osusz. Cebulę obierz ze skórki. Pomidory i ser feta pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Ogórki pokrój na plasterki (możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne). Cebulę pokrój w cienkie piórka. Czarne oliwki odsącz z zalewy.
  2. Mieszanie składników i nakładanieW misce wymieszaj wszystkie składniki sałatki greckiej. Sałatkę podziel na porcje i nałóż do miseczek lub na talerze.
  3. Przygotowanie sosuSos do sałatki greckiej to połączenie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i suszonego oregano. Ja na 5 łyżek oliwy dodaję 1,5 łyżeczki oregano.
  4. SerwowanieKażdą z porcji sałatki polej sosem i opcjonalnie posyp świeżo mielonym pieprzem. Możesz też doprawić sałatkę na talerzu solą.

Każdą z porcji sałatki greckiej udekoruj listkami mięty i podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

Jak horiatiki jedzą Grecy?

W kraju swojego pochodzenia sałatka grecka często podawana jest jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek do głównego posiłku. Może również stanowić samodzielną potrawę. Tak się dzieje zwłaszcza w upalne, letnie dni.

W Grecji sałatka zazwyczaj podawana jest w jednym dużym naczyniu, z którego wszyscy obecni przy stole mogą się częstować. Ten sposób serwowania horiatiki podkreśla charakter społeczny i wspólnotowy greckich posiłków. Zachęcając do dzielenia się jedzeniem i integruje biesiadników. Podawanie sałatki w jednym naczyniu jest również wygodne i pozwala każdemu dostosować ilość sałatki do własnych potrzeb. Warto jednak podkreślić, że sos z oliwy z oliwek i oregano oraz inne przyprawy stawiane są na stół, by każdy mógł doprawił sałatkę według własnego gustu.

Bardzo często sałatka grecka spożywana z chlebem. Grecy kochają wykorzystywać go do maczania w sosie, który został na talerzu po sałatce. To typowy zwyczaj.

Czytaj też:
Jest ranking najlepszych sałatek świata. Na liście aż cztery specjały z Polski
Czytaj też:
Zielona sałatka z brokułu i jarmużu. Dorzuć jeszcze 3 składniki i podaj na kolację