Choć dynia aż prosi się o zmiksowanie, w wytrawnych potrawach wolę ją w kawałkach. W tej zupie, którą ugotowałam dla odmiany z delikatnym selerem naciowym, ma kremową konsystencję i lekko słodki smak. Z moimi ulubionymi dodatkami całość wypada wybornie.
Jak zrobić zupę dyniową z selerem naciowym?
Składniki te wrzucam wraz z innymi warzywami do podsmażonej cebuli i gotuję w bulionie, aż będą miękkie. Dania nie zabielam ani nie zagęszczam, tylko dokładam odpowiednie przyprawy.
Aby zabalansować zupę, dolewam odrobinę łagodnego octu ryżowego, który ma słodkawe nuty. Sprawdza się także ten z białego wina albo jabłkowy. Używam również naturalnego wzmacniacza smaku, jakim jest klasyczny sos sojowy. Stosuję go z powodzeniem zamiast chemicznej przyprawy w płynie.
Dokładam ponadto porcję słodyczy w postaci syropu z agawy, by podkreślić podobne nuty warzyw korzeniowych i dyni. Całość uzupełnia świeżo starta gałka muszkatołowa. Trzymam ją w słoiku w lodówce, by nie traciła aromatu tak szybko, jak wersja mielona.
Przepis: Zupa dyniowa z selerem naciowym
Pełne smaku i lekkie danie z gotowanych warzyw
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg miąższu dyni
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 małe ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój miąższ dyni w kostkę. Marchewkę i ziemniaki obierz, po czym potnij na kawałki. Pietruszkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Łodygi selera pokrój na plasterki, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zagotuj bulion.
- Przygotowanie zupyRozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty, po czym wsyp resztę przygotowanych warzyw. Podsmażaj 5 minut, wlej gorący rosół i dopraw do smaku. Gotuj 25 minut, dodaj ocet, sos sojowy, syrop, czosnek i koperek. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut.
Z czym najlepiej smakuje zupa dyniowa?
Można ją dosmaczyć nie tylko solą, pieprzem i gałką. Jest świetna także ze słodką i ostrą papryką, mieszanką albo pastą curry, imbirem z czosnkiem, a także z kurkumą, kminem rzymskim i nasionami kolendry. Gdy przyrządzam ją w takim orientalnym wydaniu, zamieniam koperek na natkę kolendry albo pietruszki.
Gdy chcę uzyskać bardziej sycące danie, dodaję produkty białkowe. Cebulę podsmażam z mięsem mielonym albo w kawałkach, po czym dorzucam warzywa i robię dalej jak w przepisie.
Do gotowej zupy dorzucam natomiast podsmażone kostki kurczaka albo boczku. Pasują tu ponadto przygotowane na patelni kostki wędzonego tofu. Gdy bardzo się spieszę, w garnku ląduje biała lub czerwona fasola z puszki.
Czytaj też:
Uwielbiam tę zdrową, sezonową zupę. Jest pożywna, pyszna i robię ją na poczekaniuCzytaj też:
Ekspert wyjaśnił mi, jak wybrać dobrą dynię. Nie wiedziałam, że jest aż tyle różnych odmian i smaków