Jest ranking najlepszych sałatek świata. Na liście aż cztery specjały z Polski

Jest ranking najlepszych sałatek świata. Na liście aż cztery specjały z Polski

Dodano: 
Surówka z marchewki
Surówka z marchewki Źródło:Shutterstock / bozulek
Ranking najlepszych sałatek świata opublikował kulinarny serwis Taste Atlas. Wygrał amerykański klasyk, czyli sałatka coleslaw, ale wśród 50 najlepszych sałatek świata są aż cztery polskie.

Taste Atlas to serwis, który specjalizuje się w przepisach i informacjach o daniach oraz restauracjach z całego świata. Regularnie publikuje także rankingi najlepszych i najgorszych potraw. Oceny wystawiają sami użytkownicy serwisu. Wśród 50 najlepszych sałatek na świecie znalazła się między innymi polska sałatka jarzynowa. Ale nie jest ona pierwsza wśród polskich dań.

Najlepsze sałatki świata, czyli coleslaw i Cezar

Coleslaw, czyli sałatka z szatkowanej białej kapusty, majonezu, marchewki, maślanki lub kwaśnej śmietany z octem, cukrem i innymi przyprawami, to dodatek, bez którego Amerykanie nie wyobrażają sobie grillowanego mięsa, hamburgerów czy panierowanych kurczaków. To właśnie ta sałatka wygrała ranking najlepszych sałatek świata. Tuż za nią uplasowała się sałatka Cezar, która wywodzi się z Meksyku.

Czytaj też:
Poznałem sekret sałatki Cezar. Z tym składnikiem nie tylko klasyczna wersja zyskuje na smaku

Podium zamyka sałatka, której również nikomu nie trzeba przedstawiać, czyli sałatka grecka. W samej Grecji jest nazywana także sałatką wiejską lub horiatiki. To danie składające się z pomidorów, czerwonej cebuli i grubych plasterków ogórka. W zależności od regionu w sałatce mogą być także oliwki, zielona papryka, ser feta, oregano, sól, pieprz lub typowy dressing na bazie oliwy i cytryny lub octu. Tuż za najlepszą trójką uplasowały się sałatki caprese (z Włoch) oraz sałatka makaronowa (amerykańska).

Polskie sałatki wśród najlepszych

W rankingu najlepszych sałatek świata znalazły się również cztery specjały z Polski. Najwyżej uplasowała się mizeria, czyli sałatka ze świeżych ogórków i śmietany. Zajęła 16 miejsce, a serwis Taste Atlas tak ją opisuje: „Orzeźwiająca i łatwa w przygotowaniu mizeria to jedna z najsłynniejszych polskich sałatek. Składa się z cienko pokrojonych ogórków, doprawionych solą i pieprzem, a następnie zmieszanych z kremową śmietaną lub jogurtem. Zasadniczą częścią mizerii jest garść świeżo posiekanego koperku, jednego z ulubionych ziół stosowanych w kuchni polskiej”.

38 miejsce, co może być zaskoczeniem, zajęła... ćwikła. „Połączenie tartego buraka i chrzanu to niezastąpiony element każdego świątecznego posiłku w Polsce. Tę popularną przystawkę czasami wzbogacamy dodatkiem jabłek, kminku, wina i różnych przypraw. Poleca się go łączyć z pożywnymi pieczeniami lub tradycyjnymi polskimi kiełbaskami” – czytamy w opisie ćwikły.

Dwie kolejne sałatki z Polski zamykają ranking. To poczciwa sałatka jarzynowa oraz surówka z marchewki, które zajmują kolejno 49 i 50 miejsce.

Czytaj też:
Robisz surówkę z marchewki? Koniecznie pamiętaj o tym dodatku
Czytaj też:
Lekko pikantna surówka z pora. Idealnie pasuje do wielu obiadów

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl, Taste Atlas