Ziemniaki są u nas najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Zwykle sięgamy po te gotowane, które podajemy w całości lub w postaci purée. Ziemniaki do dań można też jednak podać w postaci pieczonej lub smażonej (frytki). Ja i moja rodzina najbardziej jednak lubimy przeróżne kluski ziemniaczane, np. kopytka, kluski śląskie. Dziś jednak zapraszam was na ziemniaczane kulki.
Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski?
Na kluski najlepsze są mączyste ziemniaki typu C. Zawierają więcej skrobi, dzięki czemu kluski wychodzą bardziej zwarte, miękkie i nie rozpadają się w czasie gotowania. Dobrze sprawdzą się tu odmiany np. Ametyst, Bryza, Cekin, Gracja, Melody. Jeśli zaś macie ziemniaki typu B, które są bardziej popularne w naszych sklepach, dodajcie do klusek nieco więcej mąki ziemniaczanej, a wyjdą jak należy.
Jak zrobić ziemniaczane kulki?
Kulki ziemniaczane to kluski z pogranicza kopytek i klusek śląskich. Robię je z ciasta podobnego, jak na kopytka, jednak dodaję więcej skrobi ziemniaczanej. Dzięki temu kluseczki wychodzą sprężyste i miękkie. Z ciasta odrywam małe kawałki i toczę z nich kształtne kulki. Wyglądają bardzo apetycznie i świetnie smakują.
Przepis: Kulki ziemniaczane
Kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem skrobi ziemniaczanej
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 120 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki przeciśnij przez praskę, wystudź. Dodaj do nich jajko, sporą szczyptę soli, mąkę i skrobię. Składniki wymieszaj, zagnieć z nich gładkie ciasto.
- Formowanie i gotowanie klusekZ ciasta odrywaj niewielkie porcje i formuj z nich kulki. Gotuj je w osolonym wrzątku, licząc minutę od wypłynięcia na powierzchnię.
Do jakich dań podać ziemniaczane kulki?
Kulki ziemniaczane, podobnie zresztą jak i inne kluski ziemniaczane, najlepiej będą smakować podane z sosami. Można więc zaserwować je do gulaszu czy mięs duszonych w sosie. Można je też podać np. z sosem pieczarkowym, kapustą zasmażaną albo po prostu z masłem i ziołami.
Czytaj też:
To danie smaczniejsze niż gulasz. Gdy je robię, nie gotuję już drugiego daniaCzytaj też:
Uwielbiam kluski, ale to połączenie jest obłędne. Zobacz, jak zrobić tradycyjne szpecle ze szpinakiem