Te kluski śląskie zawsze wychodzą mięciutkie. Wystarczy zastosować prosty trik

Te kluski śląskie zawsze wychodzą mięciutkie. Wystarczy zastosować prosty trik

Dodano: 
Kluski śląskie
Kluski śląskie Źródło: Shutterstock / robert6666
Planujecie w najbliższym czasie przygotować domowe kluski śląskie? Przetestujcie ten prosty trik, a kluski wyjdą mięciutkie, jak nigdy. Ja stosuję go od wielu lat i zawsze wychodzą idealne.

Kluski śląskie to jedne z bardziej lubianych klusek ziemniaczanych. W porównaniu z kopytkami są delikatniejsze i bardziej eleganckie. Serwuje się je więc na odświętnych obiadach i rodzinnych uroczystościach. Jednak ich przygotowanie nie jest trudniejsze, ani bardziej pracochłonne, niż klasycznych kopytek. By wyszły idealne, stosuję prosty trik.

Jak przygotować ziemniaki na kluski śląskie?

By kluski śląskie wyszły, jak należy, czyli miękkie i delikatne, trzeba sięgnąć po odpowiednie ziemniaki. Najlepiej sprawdzą się tu mączyste odmiany, np. Bryza, Tajfun, Gustaw. Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Potem trzeba je odcedzić i dokładnie odparować, by pozbyć się nadmiaru wody. Jeszcze ciepłe ziemniaki warto przecisnąć przez praskę lub wytłuc tłuczkiem. Potem należy je całkowicie wystudzić.

Jak zrobić mięciutkie kluski śląskie?

Miękkie i delikatne kluski śląskie to ideał. By takie wyszły, trzeba sięgnąć po dobre ziemniaki, odpowiednio je przygotować, a potem we właściwy sposób zagnieść z nich ciasto. Popularnym, sprawdzonym sposobem jest uformowanie z masy ziemniaczanej regularnego kopca, podzielenie go na cztery równe części i wyjęcie jednej z nich. W puste miejsce wsypuje się skrobię ziemniaczaną, a potem dokłada odjęte ziemniaki, dodaje szczyptę soli i ewentualnie jajko i całość szybko zagniata.

Ja wykorzystuję w tych kluskach jeszcze jeden składnik. To roztopione masło. Niby tylko łyżka, ale dzięki niemu ciasto wychodzi bardziej miękkie i nie klei się do rąk. Wyrabiam je więc krótko, co wychodzi kluskom na dobre.

Przepis: Mięciutkie kluski śląskie

Kluski śląskie z dodatkiem sekretnego składnika

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
295 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, dobrze odparuj, by pozbyć się nadmiaru wody. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, wymieszaj z masłem, wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaZiemniaki ugnieć w misce, podziel na 4 równe części. Jedną wyjmij, w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem włóż wyjętą część ziemniaków, dodaj szczyptę soli i zagnieć gładkie, miękkie ciasto.
  3. Formowanie klusekZ ciasta odrywaj małe kawałki, formuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej zrób wgłębienie palcem.
  4. GotowanieW dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wkładaj kluski partiami do lekko wrzącej wody Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze 1–2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i od razu polej roztopionym masłem, żeby się nie sklejały.

Jak podać kluski śląskie?

Kluski śląskie to uniwersalny dodatek do dań obiadowych. Tradycyjnie podaje się je z roladą wołową lub wieprzową i sosem pieczeniowym. Doskonale też jednak będą smakować w zestawie z gulaszem, bitkami czy pieczonym mięsem. Można je też zaserwować z sosem grzybowym.

Czytaj też:
Do gotowanych ziemniaków dodaję zdrowe warzywo. Te kopytka można jeść nawet same
Czytaj też:
Kopytka mojej mamy to prawdziwe mistrzostwo świata. Dopiero poznałam ich sekret