Leniwe, kluski leniwe czy pierogi leniwe. Wszystkie te określenia dotyczą jednej i tej samej, pysznej potrawy. Tej, którą doskonale pamiętam z dzieciństwa i do której chętnie wracam i dziś. Leniwe uwielbia też cała moja rodzina, więc czasami przyrządzam je nawet na obiad. To świetna odskocznia od sycących, mięsnych dań, a robi się je raz-dwa.
Z czego zrobić pierogi leniwe?
Pierogi leniwe przygotowuje się zazwyczaj z tych samych składników, co pierogi z twarogiem. A więc z mąki, twarogu i jajek. Nie zagniata się tu jednak oddzielnie ciasta i nie przygotowuje farszu, a wszystkie składniki łączy w jedną masę. Stąd też nazwa tej potrawy, bo choć kluski smakują w efekcie podobnie, jak pierogi z serem, to są jednak o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Niektóre receptury przewidują też dodatek do ciasta ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków. Wtedy kluski smakiem bardziej zbliżają się do kopytek, ale wciąż są smaczne i można je podać na słodko.
Jak zrobić delikatne leniwe z kaszą manną?
Ostatnio robiąc leniwe, do ciasta dodałam 2 łyżki kaszy manny. Często wsypuję ją do ciasta na kopytka i wychodzą bardzo smaczne. Postanowiłam sprawdzić, jak zadziała drobna kaszka w leniwych. I jestem bardzo zadowolona z efektu, bo kluski wyszły delikatniejsze niż zwykle.
Przepis: Kluski leniwe z kaszą manną
Miękkie i delikatne pierogi leniwe z dodatkiem kaszy manny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaTwaróg przepuść przez praskę wprost do miski. Zmiksuj go z żółtkami, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Białka ubij na sztywno, połącz z twarogiem. Do masy dodaj mąkę i kaszę mannę, składniki wymieszaj.
- Formowanie klusekCiasto na kluski przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko spłaszcz go dłonią, pokrój z ukosa na nieduże kawałki.
- Gotowanie leniwychW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, zmniejsz ogień. Do wody wrzuć ostrożnie kluski, zamieszaj i gotuj je na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuj je jeszcze minutę. Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerze, podaj z ulubionymi dodatkami.
Jak podać pierogi leniwe?
Pierogi leniwe to słodkawe kluski, które lubią towarzystwo śmietany, owoców i cukru. Tak więc można je polać śmietanką lub jogurtem naturalnym i posypać cukrem albo polać zmiksowanymi owocami, np. jagodowymi. O tej porze roku można sięgnąć po mrożoną mieszankę, którą po rozmrożeniu warto zagotować, zblendować i dosłodzić do smaku. Leniwe świetnie też smakują polane stopionym masłem, oprószone cynamonem i cukrem.
Czytaj też:
Uwielbiam kluski, ale to połączenie jest obłędne. Zobacz, jak zrobić tradycyjne szpecle ze szpinakiemCzytaj też:
Do ciasta na kopytka dodaję tylko 3 łyżki. Kluski wychodzą miękkie i pełne smaku