Do ciasta na kopytka dodaję tylko 3 łyżki. Kluski wychodzą miękkie i pełne smaku

Do ciasta na kopytka dodaję tylko 3 łyżki. Kluski wychodzą miękkie i pełne smaku

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / difenbahia
Gdy po weekendzie zostały wam gotowane kopytka, będziecie mieli dziś wspaniałe danie. Wystarczy rozgnieść warzywo i wyrobić z kilkoma dodatkami. Te kluski można podać do obiadu albo jeść same. Smakują naprawdę doskonale.

Gdy po obiedzie zostaną u mnie gotowane ziemniaki, wszyscy się cieszą. Wiadomo, że następnego dnia powstaną z nich najpyszniejsze pod słońcem kluski – kopytka! Cała rodzina za nimi przepada, a najbardziej lubi je jeść z samą okrasą. Szczególnie jeśli do ciasta dodam mój magiczny składnik, który doskonale aromatyzuje kluski i poprawia ich konsystencję.

Jak przygotować ziemniaki na kopytka?

Na kopytka przeznacza się gotowane ziemniaki. Najlepiej schłodzone. Dlatego idealnie sprawdzą się tu ziemniaki z poprzedniego dnia, które jednak należy dokładnie rozgnieść. By to sobie ułatwić, ziemniaki warto wcześniej podgrzać. Można to zrobić w przykrytym garnku na niedużym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Zaparowane należy przepuścić przez praskę lub dokładnie wytłuc i wystudzić. Potem pozostanie tylko wyrobić je z kilkoma dodatkami.

Jak zrobić kopytka z parmezanem?

Pomysł na kopytka z parmezanem przyszedł mi do głowy zupełnie przypadkowo. Dzień wcześniej sprzątałam bowiem w lodówce i natknęłam się na resztki tego sera. Pomyślałam, że trzeba je jak najszybciej zużyć. I następnego dnia wsypałam starty, aromatyczny ser do ciasta na kopytka. Zyskały charakterystyczny smak i ciekawą konsystencję.

Przepis: Kopytka z parmezanem

Kluski z gotowanych ziemniaków z dodatkiem tartego parmezanu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przestudź, przeciśnij przez praskę, wystudź. Gdy masz ziemniaki gotowane z poprzedniego dnia podgrzej je, a potem wytłucz i wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaDo gładkiej masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz parmezan i trochę soli. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć z nich gładkie ciasto.
  3. Formowanie i gotowanie kopytekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż kopytka, zamieszaj, gotuj na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj jeszcze minutę i wyjmij je na talerze łyżką cedzakową.

Jak podać kopytka?

Kopytka to ziemniaczane kluski, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Najlepiej będą smakować podane z sosem, np. grzybowym, pomidorowym lub z duszonym mięsem. Z powodzeniem można je też podać, jako samodzielne danie. Wystarczy tylko okrasić je np. skwarkami z kiełbasy lub boczku i cebuli. Dobrze też będą smakować polane zrumienioną na maśle tartą bułką.

Czytaj też:
Spróbuj tych pierogów po góralsku, a już nigdy nie zrobisz ruskich jak dawniej
Czytaj też:
Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smaku