Gdy po obiedzie zostaną u mnie gotowane ziemniaki, wszyscy się cieszą. Wiadomo, że następnego dnia powstaną z nich najpyszniejsze pod słońcem kluski – kopytka! Cała rodzina za nimi przepada, a najbardziej lubi je jeść z samą okrasą. Szczególnie jeśli do ciasta dodam mój magiczny składnik, który doskonale aromatyzuje kluski i poprawia ich konsystencję.
Jak przygotować ziemniaki na kopytka?
Na kopytka przeznacza się gotowane ziemniaki. Najlepiej schłodzone. Dlatego idealnie sprawdzą się tu ziemniaki z poprzedniego dnia, które jednak należy dokładnie rozgnieść. By to sobie ułatwić, ziemniaki warto wcześniej podgrzać. Można to zrobić w przykrytym garnku na niedużym ogniu lub w kuchence mikrofalowej. Zaparowane należy przepuścić przez praskę lub dokładnie wytłuc i wystudzić. Potem pozostanie tylko wyrobić je z kilkoma dodatkami.
Jak zrobić kopytka z parmezanem?
Pomysł na kopytka z parmezanem przyszedł mi do głowy zupełnie przypadkowo. Dzień wcześniej sprzątałam bowiem w lodówce i natknęłam się na resztki tego sera. Pomyślałam, że trzeba je jak najszybciej zużyć. I następnego dnia wsypałam starty, aromatyczny ser do ciasta na kopytka. Zyskały charakterystyczny smak i ciekawą konsystencję.
Przepis: Kopytka z parmezanem
Kluski z gotowanych ziemniaków z dodatkiem tartego parmezanu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 390 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przestudź, przeciśnij przez praskę, wystudź. Gdy masz ziemniaki gotowane z poprzedniego dnia podgrzej je, a potem wytłucz i wystudź.
- Przygotowanie ciastaDo gładkiej masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz parmezan i trochę soli. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć z nich gładkie ciasto.
- Formowanie i gotowanie kopytekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj długi wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż kopytka, zamieszaj, gotuj na średnim ogniu, aż wypłyną na powierzchnię. Gotuj jeszcze minutę i wyjmij je na talerze łyżką cedzakową.
Jak podać kopytka?
Kopytka to ziemniaczane kluski, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Najlepiej będą smakować podane z sosem, np. grzybowym, pomidorowym lub z duszonym mięsem. Z powodzeniem można je też podać, jako samodzielne danie. Wystarczy tylko okrasić je np. skwarkami z kiełbasy lub boczku i cebuli. Dobrze też będą smakować polane zrumienioną na maśle tartą bułką.
Czytaj też:
Spróbuj tych pierogów po góralsku, a już nigdy nie zrobisz ruskich jak dawniejCzytaj też:
Leniwe z tym serkiem wychodzą nadzwyczaj delikatne. Zakochasz się w ich smaku