Z mięsa wieprzowego i warzyw robię genialny gulasz. Prosty przepis na aromatyczne i sycące danie

Z mięsa wieprzowego i warzyw robię genialny gulasz. Prosty przepis na aromatyczne i sycące danie

Dodano: 
Gulasz z warzywami
Gulasz z warzywami Źródło: Shutterstock / New Africa
Gulasz to jedna z potraw z mięsem, za którą przepada cała moja rodzina. Przygotowuję to danie, łącząc tradycyjne smaki kuchni polskiej i węgierskiej.

Dobry gulasz wymaga nieco cierpliwości oraz odpowiedniego doboru wyrazistych przypraw i ziół, które nie tylko podkreślają smak mięsa, ale także sprawiają, że potrawa łatwo się trawi. Zapraszam po przepis na wieprzowy gulasz z dużą ilością warzyw, którym można zastąpić dwudaniowy obiad. Wypróbuj mój przepis, a zobaczysz, że Twoja rodzina też pokocha jego smak.

Jak zrobić gulasz z warzywami?

Sekret soczystego, rozpływającego się w ustach mięsa w aromatycznym sosie tkwi w wysokiej jakości składnikach. Na gulasz wybieram ładny kawałek szynki lub łopatki wieprzowej o umiarkowanej ilości tłuszczu. Mięso nie powinno być bardzo chude – tłuszcz jest nośnikiem smaku oraz nawilża mięso w czasie obróbki termicznej. Co więcej, wytapiający się z mięsa tłuszcz pozwala zmniejszyć ilość dodawanego oleju.

Do gulaszu dodaję sporo ostrej, słodkiej i wędzonej papryki oraz kminku, a także soczyste papryki świeże, marchewkę, pieczarki, pomidory (świeże lub z puszki) i ziemniaki. Kupując ziemniaki do tego dania, zwróć uwagę na ich rodzaj. Podczas gotowania nie rozpadną się te o niskiej zawartości skrobi. Najlepiej sprawdzą się tzw. ziemniaki sałatkowe np. odmiany Lord i Vineta, które bardzo trudno rozgotować. Wszystkie warzywa dorzucam do garnka, gdy mięso zmięknie, żeby się nie rozgotowały. Pamiętaj, aby pomidory dodać na samym końcu, gdy inne składniki będą miały odpowiednią konsystencję, bo obecny w nich kwas spowalnia gotowanie.

Nie zagęszczam sosu mąką. Dzięki odparowaniu nadmiaru płynu i dodaniu ziemniaków sos w naturalny sposób zyskuje odpowiednią konsystencję. Wskazówka: jeżeli dodasz do potrawy więcej bulionu, to ugotujesz pyszną zupę gulaszową.

Przepis: Gulasz wieprzowy z warzywami

Danie choć wymaga trochę czasu, nie jest trudne w przygotowaniu. To pomysł na smaczny i tani obiad dla rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
689 w każdej porcji

Składniki

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 średnia papryka zielona
  • 2 średnie marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 2/3 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie i marynowanie mięsaMięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien, w kostkę o boku około 2 cm. Pokrojone mięso oprósz solą i pieprzem. Papryki w proszku, kminek i zioła umieść w średniej wielkości misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oleju i wymieszaj. Obtocz pokrojone mięso w przyprawach z olejem, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  2. Smażenie mięsaMocno rozgrzej suchą patelnię i dodaj zamarynowane mięso. Smaż, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wieprzowina się przyrumieni. Przełóż obsmażone mięso do rondla z grubym dnem.
  3. GotowanieDoprowadź bulion do wrzenia. Wlej odrobinę płynu na patelnię i podgrzewaj, mieszając, aż bulion połączy się z aromatycznym osadem po smażeniu mięsa (pomiń ten krok, jeżeli pozostałe na patelni resztki są przypalone). Wlej zawartość patelni oraz resztę bulionu do rondla z mięsem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 50-60 minut. Wskazówka: czas gotowania gulaszu może się różnić. Niekiedy mięso wieprzowe mięknie już po 40 minutach gotowania.
  4. Przygotowanie warzywZiemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w niezbyt cienkie plasterki lub półplasterki. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę.
  5. Smażenie warzywNa patelni po smażeniu mięsa rozgrzej pozostały olej i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby lekko się przypieką. Następnie dodaj paprykę oraz marchewkę i smaż jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodanie warzywDodaj podsmażone warzywa oraz ziemniaki do garnka z niemal miękkim mięsem. Jeżeli w garnku znajduje się mało płynu, to dodaj nieco bulionu lub wody. Gotuj do miękkości warzyw (około 20 minut). Na koniec dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze 10 minut bez przykrycia. Gotowy gulasz dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie i pozostaw potrawę pod przykryciem na 10-15 minut, żeby smaki się przegryzły.

Gulasz podaję gorący. Potrawa doskonale smakuje tuż po przygotowaniu oraz na drugi dzień.

Z czy podawać gulasz wieprzowy?

Robiąc gulasz z mojego przepisu, czyli razem z ziemniakami, otrzymasz jednogarnkowe danie. Jeżeli chcesz podać gulasz w tradycyjny sposób, jako drugie danie to pomiń ten składnik. Wtedy potrawę możesz serwować z takimi dodatkami jak:

  • ziemniaki – gotowane z wody, pieczone, w formie purée a nawet smażone na patelni,
  • kasze – doskonałym wyborem będzie gryczana, jaglana czy bulgur,
  • kopytka,
  • kluski śląskie,
  • pieczywo.

Czytaj też:
Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki, aby zrobić obłędnie pyszną zapiekankę. Jest idealna na obiad
Czytaj też:
Z piersi kurczaka robię szybkie danie obiadowe. Sekretem smaku jest aromatyczny sos