Zapiekanka z kiełbasy może być przygotowana na wiele sposobów, ale przepis, który dziś proponujemy, bije na głowę większość z nich. To zapiekanka z białej kiełbasy z dodatkiem jabłek i cebuli. Jest wyjątkowo aromatyczna.
Jak zrobić zapiekankę z kiełbasy?
Do przygotowania tej zapiekanki najlepiej wykorzystać białą kiełbasę, ale może to być również inna kiełbasa dobra do smażenia (np. śląska). Sekretem są tu dodatki: jabłko i cebula. Do zapiekanki najlepiej kwaskowe jabłka. Doskonale sprawdzi się tu szara reneta, która jest idealna do mięs.
Podczas pieczenia ważna jest jedna rzecz: okraszenie dania masłem i zapiekanie jeszcze przez kolejne 20 minut. Ten prosty zabieg sprawi, że smaki idealnie się połączą, a zapiekanka lekko się skarmelizuje.
Przepis: Zapiekanka z kiełbasy
Aromatyczne danie z białej kiełbasy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 781 w każdej porcji
Składniki
- 2 białe kiełbasy
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój kiełbasę, jabłka i cebulę w plasterki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Pieczenie kiełbasyZapiekaj kiełbasę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po około 20 minutach pieczenia, wyłóż na wierzch łyżkę masła i rozprowadź je po całej zapiekance. Gotową zapiekankę posyp natką pietruszki.
Gotową zapiekankę z białej kiełbasy podaj z ziemniakami. Kiełbasę razem z cebulą i kawałkami jabłek można też położyć na grubej kromce dobrego pieczywa. Danie idealnie smakuje z dodatkiem zdrowych kiszonek, np. kiszonych ogórków.
Inne pomysły na zapiekankę z kiełbasy
Taka zapiekanka może być też prostym daniem jednogarnkowym, jeśli dorzucisz do niej także ziemniaki. Mogą tu być nawet ziemniaki już ugotowane (np. ziemniaczki gotowane dostępne w marketach), które wystarczy wrzucić do naczynia razem z kiełbasą, jabłkiem i cebulą. Jeśli pieczesz ziemniaki surowe, pokrój je na plastry lub w kostkę, aby w miarę szybko upiekły się do miękkości. W wersji z surowymi ziemniakami możesz podlać zapiekankę w trakcie pieczenia odrobiną białego, wytrawnego wina.
Do naczynia z kiełbasą, cebulą i jabłkiem możesz dorzucić także inne składniki. Pasuje tu m.in. marchewka, czosnek (możesz wrzucić całe ząbki), gałązki majeranku albo rozmarynu, ale też plasterki boczku.
Czytaj też:
Ten przepis na zapiekankę z makaronem i mięsem robi furorę! Sycący obiad gotowy w 50 minutCzytaj też:
Do pieczonych ziemniaków zawsze dodaję aromatyczne listki. Ale sekretem dania jest inny składnik