Z piersi kurczaka robię szybkie danie obiadowe. Sekretem smaku jest aromatyczny sos

Z piersi kurczaka robię szybkie danie obiadowe. Sekretem smaku jest aromatyczny sos

Dodano: 
Pierś z kurczaka w kremowym sosie
Pierś z kurczaka w kremowym sosie Źródło: Shutterstock / Chumakov Oleg
Jak zamienić filet z piersi kurczaka w pyszny obiad? Oto jeden z pomysłów. Jest prosty, a mimo to danie smakuje rewelacyjnie. To dzięki aromatycznemu, kremowemu sosowi, który robi się z dwóch składników.

Filet z piersi kurczaka to doskonały surowiec na szybki obiad. Nie wymaga bowiem długiej obróbki kulinarnej, a można go przygotować na wiele sposobów. Dziś jeden z nich – bardzo prosty i bardzo smaczny. Mięso wystarczy tylko zrumienić, a potem krótko poddusić w aksamitnym, aromatycznym sosie. To danie można podać na co dzień i od święta.

Jak pokroić filet z piersi kurczaka do dania?

Jeśli kupicie małe filety z piersi kurczaka, na każdą porcję możecie przeznaczyć po jednej, pojedynczej piersi. Jednak mięso o wiele szybciej się usmaży i podgrzeje w sosie, gdy będzie miało postać cieńszych plastrów. Warto więc pokroić pierś kurczaka na mniejsze kawałki. Można tu też wykorzystać kurczęce polędwiczki.

Jak zrobić filet z kurczaka w pomarańczowym sosie?

Przygotowanie fileta z piersi kurczaka w pomarańczowym sosie to bardzo prosta sprawa. Mięso wystarczy tylko pokroić w plastry, przyprawić i obsmażyć. Potem trzeba je krótko poddusić w aromatycznym sosie i danie gotowe.

Przepis: Filet z kurczaka w pomarańczowym sosie

Filet z piersi kurczaka w aksamitnym sosie śmietankowo-pomarańczowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczek z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą i pieprzem. Ząbek czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Pomarańczę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
  2. Duszenie mięsaNa patelni rozgrzej olej, połóż plastry kurczaka i zrumień je z dwóch stron, przełóż na talerz. Na patelni przesmaż chwilę czosnek. Wlej śmietankę, dodaj też sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość zagotuj, gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj do niego podsmażonego kurczaka, duś ok. 2 minuty na małym ogniu, dopraw do smaku.

Wskazówka: Sos pomarańczowy można też przygotować jako pierwszy, a potem włożyć do niego podsmażone kawałki mięsa i całość krótko podgrzać.

Z czym podać filet z piersi kurczaka w pomarańczowym sosie?

Filet z piersi kurczaka w pomarańczowym sosie najlepiej smakuje podany z ugotowanym na sypko ryżem. Dobrze też będzie do niego pasowało ziemniaczane puree. Jeśli chcecie, tak przygotowane mięso możecie podać także z grubszym makaronem. Najlepszym dopełnieniem tego dania będzie surówka z marchewki, sałata z dodatkami lub gotowane warzywa, np. brokuł, marchewka.

Czytaj też:
Filety z piersi kurczaka w tym delikatnym sosie smakują wybornie! Są idealne na rodzinny obiad
Czytaj też:
Siekam pierś z kurczaka i w 25 minut mam obłędne kotlety. Są miękkie, soczyste i pełne smaku